Βλέπει κινδύνους για την Κύπρο από τη στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ το ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των περιοχών όπου έλαβε χώρα η κοινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς με της δυνάμεις του Ισραήλ, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, χαρακτηρίζοντας την άσκηση ως πρόβα πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε βάρος γειτονικών φιλικών κρατών.   

«Η πρόσφατη άσκηση του ισραηλινού στρατού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά νέα επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν μπορεί να μετατρέπονται πόλεις και κατοικημένες περιοχές της χώρας σε πεδία ασκήσεων για τον όποιο ξένο στρατό», σημειώνει και προσθέτει: «Ούτε είναι δυνατό να αυτοακυρώνεται η Κύπρος με την συνεργασία με ένα ξένο στρατό ο οποίος έχει στο βιογραφικό του δεκαετίες κατοχής, εποικισμού, εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, τα ίδια δηλαδή που συνεχίζεται να υπόκειται η πατρίδα μας από την κατοχική Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την άσκηση με Ισραήλ-«Αυστηρά αμυντική, δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

Η κυβέρνηση, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «οφείλει εξηγήσεις στους κατοίκους των περιοχών που έζησαν το δραματικό σκηνικό με τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους να διενεργεί άσκηση εκκαθάρισης κατοικημένων περιοχών. Οφείλει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό, αν αναλογίζεται τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εμπλοκή της Κύπρου στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ισραηλινού κράτους αλλά και από την χρήση του κυπριακού εδάφους για πρόβες πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος γειτονικών φιλικών κρατών».

«Η θεωρία ότι αν η Κύπρος δώσει γην και ύδωρ είτε στο Ισραήλ είτε στις ΗΠΑ, είτε σε όποιον άλλο τρίτο, θα μας ανταποδώσουν με στήριξη απέναντι στην Τουρκία, έχει καταρριφθεί επανειλημμένα. Ούτε η στρατιωτικοποίηση των περιφερειακών συνεργασιών, ούτε η μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε υποστηρικτικό προσωπικό του ισραηλινού στρατού υπηρετούν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της πατρίδας και του λαού μας. Συμφέρον της Κύπρου είναι να καταστεί το νησί μας γέφυρα ειρήνης και όχι ορμητήριο ή πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Λιβάνου για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022»-Ζήτησε διευκρινίσεις από τη Λευκωσία

Λιβανικές ανησυχίες

Υπενθυμίζεται ότι χθες στο κρατικο ραδιόφωνο του Ισραήλ, μεταδόθηκε είδηση σχετικά με λιβανικές ανησυχίες για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022», αφού η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία, και όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε πριν την έναρξη της άσκησης την πρέσβειρα του Λιβάνου ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε πως με το πέρας της άσκησης θα εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργέιο Εξωτερικών υποχρεώθηκε χθες να τοποθετηθεί επί του θέματος που δημιουργήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως η άσκηση είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και δεν στρέφερεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή. 

«Η άσκηση», ανέφερε το ΥΠΕΞ, «εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμία άλλης χώρας στην περιοχή».

«Οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς αντιμετωπίζουμε διαρκή απειλή στο έδαφος μας από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή», καταλήγει. 

Δειτε Επισης

Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων