Στον κόσμο του ο Οκτάι-Κατηγορεί την Κύπρο για... προκλητικές ενέργειες

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ. Νωρίτερα ο Ουνάλ Ουστέλ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να γίνουν δηλώσεις.  

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουστέλ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της τδβκ». «Ο μοναδικός σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι να ενισχυθεί διαρθρωτικά η τδβκ σε όλους τους τομείς και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι αυτάρκης», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε, αμφισβητήθηκε από ορισμένους κύκλους με κακόβουλη πρόθεση. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή ατζέντα στην τδβκ μέσω αυτής της συμφωνίας», είπε ο Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι «ίσως είναι μια μάταιη προσπάθεια από αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το κράτος και να παραλύσουν τη λειτουργία του κράτους».

Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «στην τελευταία άτυπη συνάντηση, που έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά πρότεινε μια λύση που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το όραμα. Η προσέγγισή μας στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για την αναζωογόνηση των Βαρωσίων όσον αφορά την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ζωή δεν έχει αλλάξει».

«Όσοι εμποδίζουν την ενσωμάτωση των Βαρωσίων στο νησί εδώ και χρόνια απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις λύσης, δεν έχουν το δικαίωμα να πουν λέξη για τις δραστηριότητες που έχει κάνει και θα κάνει εδώ η τδβκ. Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι αρχές της τδβκ, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων θα γίνονται σεβαστά σε όλα τα βήματα που θα γίνουν στα Βαρώσια» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά τις δίκαιες αντιδράσεις της τδβκ στις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που διεξάγει μονομερώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας στέκεται στο πλευρό της τδβκ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πανδημίας».

«Προκειμένου η οικονομία της τδβκ να έχει μια βιώσιμη δομή και να σταθεί στα πόδια της, με τη συμφωνία που υπογράφηκε για το 2022 φέτος, όπως κάθε χρόνο στο παρελθόν, έχουν δοθεί οι απαραίτητες ευκαιρίες στον τουρκοκυπριακό λαό να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας του», ανέφερε.

Συνάντηση Ουστέλ με Σεντόπ

Νωρίτερα ο Ουνάλ Ουστέλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ ο οποίος ανέφερε ότι «η Τουρκία και η τδβκ συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς». «Η τδβκ έχει μια πολύ ιδιαίτερη και προνομιακή θέση για την Τουρκία. Πάντα έτσι ήταν, έτσι θα είναι», ανέφερε ο Μουσταφά Σεντόπ.

Ο Μουσταφά Σεντόπ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ως Τουρκία υποστηρίζουν τη δίκαιη υπόθεση της «βόρειας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα - μέχρι τέλους και είπε ότι προσπαθούν να συμβάλουν σε αυτή την υπόθεση. Ο Μουσταφά Σεντόπ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη νέα θέση που διατύπωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στις συναντήσεις της Γενεύης το 2021, υποστηρίζοντας ότι λόγω της «αδιάλλακτης» στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, μια συμφωνία δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί και δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα.

Ο Σεντόπ είπε ότι ως Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, προσπαθούν να συμπεριλάβουν εκπροσώπους του κοινοβουλίου του ψευδοκράτους σε κάθε διεθνή πλατφόρμα και τους προσκαλούν σε κάθε συνάντηση που διοργανώνουν.

Από την πλευρά του ο Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία έχουν φτάσει στο τέλος τους και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ δύο ισότιμων κυρίαρχων την επόμενη περίοδο. «Η τδβκ δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Προχωράμε βήμα-βήμα στον δρόμο που χαράξαμε με την πατρίδα μας, την Τουρκία», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας