Συμπληρωματικό προϋπολογισμό καταθέτει η Κυβέρνηση στη Βουλή

Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναμένεται να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή, μεταξύ 15 με 20 Ιουνίου, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τη Δευτέρα, η οποία συνέχισε τη συζήτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ λόγω μέτρων που λήφθηκαν για την πανδημία COVID–19 και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τα 102 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και ζητείται η ψήφιση του πριν απο τις 15 Ιουνίου, τα 71,5 εκ. ευρώ αφορούν πρόσθετες πιστώσεις λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού και της παράτασης εφαρμογής σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και πιστώσεις ύψους 31,5 εκ. ευρώ λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Αναφορικά με τις αιτήσεις που δέχθηκε το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αιτούντων, είτε επιχειρήσεων είτε αυτοτελώς εργαζομένων, που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και σημείωσε ότι συνολικά ανέρχονται γύρω στους 500 οι αιτήσεις των οποίων εξετάζονται.

Ανέφερε επίσης ότι κατά βάση αυτές οι αιτήσεις αφορούν περιπτώσεις που υποβλήθηκαν με ελλείψεις και δεν είχαν αξιολογηθεί ως δικαιούχοι σε πρώτη φάση και πρόσθεσε ότι «για την διεκπεραίωση των αιτήσεων απαιτείται να γίνουν σχετικές ρυθμίσεις στα προγράμματα ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή τους».

Αναφορικά με τα κέντρα αναψυχής, θέμα το οποίο συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ με επιστολή του στις 28 Απριλίου του 2022, που κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Επιτροπής, πληροφορεί ότι η βάση του υπολογισμού του ποσού στήριξης των επιλέξιμων περιπτώσεων ήταν ο τριμηνιαίος κύκλος εργασιών τους στα τέλη του 2019, βάσει των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων ΦΠΑ και σημείωσε ότι το ποσό κρατικής στήριξης καταβλήθηκε βάσει των ορίων και προϋποθέσεων του σχεδίου.

Ανέφερε επίσης ότι «οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν σε μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες γεγονός που δεν επιτρέπει την προώθηση των οποιονδήποτε πρόσθετων μέτρων πέραν αυτών που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»