Πρόσκληση Σιζόπουλου σε διαφωνούντες-«Ελάτε σε διάλογο να λύσουμε τα προβλήματα»

Μια τελευταία ευκαιρία, όπως αναφέρει, προσφέρει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, στους διαφωνούντες του κόμματος, μετά τα τελευταία γεγονότα, που όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αποψινή συνεδρία, «τραυμάτισαν την αξιοπιστία του κόμματος».  

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, καλεί τους διαφωνούντες να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Κόμματος, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού και συναινετικού διαλόγου, με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν κατά την εκτίμησή τους προκύψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνουν δράση, ζητούν Συνέδριο ΕΔΕΚίτες-Μαζί τους Ευσταθίου και Μυριάνθους

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως, «τα τελευταία γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην ΕΔΕΚ με αφορμή την προκήρυξη και διενέργεια του 14ου Τακτικού Συνεδρίου, αναμφίβολα τραυμάτισαν την αξιοπιστία του Κόμματος».

«Χωρίς να αναλύουμε τους λόγους που οδήγησαν κάποια μέλη σε αυτή τη συμπεριφορά», συνεχίζει η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, «η εξέλιξη των γεγονότων επιβεβαίωσε ότι με τις ενέργειές τους δεν επεδίωκαν όπως υποστήριζαν:

  • Την διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες για την λήψη των αποφάσεων.
  • Την πιστή τήρηση του καταστατικού.
  • Την πραγματοποίηση ενός δημοκρατικού συνεδρίου για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Κόμματος».

Και προσθέτει: «Παρ΄ όλα αυτά το Π.Γ. θέλοντας να προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους πραγματικά πιστεύουν στη διαφάνεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την προοπτική της ΕΔΕΚ, τους καλεί να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Κόμματος, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού και συναινετικού διαλόγου, με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν κατά την εκτίμησή τους προκύψει».

«Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ενώ κλήθηκαν κατ΄ επανάληψη να θέσουν τις διαφωνίες τους στα συλλογικά όργανα για να συζητηθούν, δεν το έπραξαν. Κλήθηκαν ακόμα σε ανοικτή δημόσια συζήτηση, παρουσία  των ΜΜΕ και δεν ανταποκρίθηκαν», καταλήγει η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώνουν δυνάμεις οι ΕΔΕΚίτες και βγαίνουν μπροστά εναντίον του Σιζόπουλου

Ζητούν δημοκρατικό Συνέδριο οι διαφωνούντες

Νωρίτερα σήμερα Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη ζήτησε δημοκρατικό συνέδριο με το μητρώο του 2017, με βάση το οποίο είχε εκλεγεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος και έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος.

Ο Γιαννής Πιερίδης, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ, είπε  ότι η ΕΔΕΚ είναι σε μια δίνη που την ταλαιπωρεί από το 2017 και όχι από τότε που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κάποιοι.

Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι διεκδικούν αποκατάσταση του μητρώου του κόμματος με την απομάκρυνση από αυτό εκείνων που παράτυπα και αντικαταστατικά έχει προσθέσει η ομάδα Σιζόπουλου και την επιστροφή στο μητρώο όσων σκόπιμα έχουν διαγραφεί από αυτό. «Το μητρώο του 2017 μπορεί να αποτελέσει τη βάση και την εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του κόμματος», είπε.

Θέλουν επίσης, πρόσθεσε, τη σύγκληση και τη διεξαγωγή ενός νέου συνεδρίου με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες αποδεκτές από όλους. «Ένα συνέδριο που θα χαράξει τη νέα πορεία της ΕΔΕΚ σύμφωνα με τη σοσιαλιστική της ιδεολογία και την πατριωτική γραμμή που ιστορικά τη χαρακτήριζε. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με την ενεργό συμμετοχή μας σε διαδικασίες μαζικές και δημοκρατικές που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση από πουθενά».

Είναι για αυτό, συνέχισε, που μαζί με πολλά άλλα ιστορικά στελέχη και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας μαζικής συγκέντρωσης μελών και φίλων της ΕΔΕΚ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που ο κ. Σιζόπουλος επιμείνει και δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους, αν σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάτι πιο ριζοσπαστικό, στην ίδρυση νέας κίνησης ή κόμματος, ο Γιάννης Πιερίδης απάντησε «σε αυτή τη φάση δεν συζητούμε τίποτε άλλο. Εμείς είμαστε ΕΔΕΚίτες, είμαστε η ΕΔΕΚ. Γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε τη σωστή λειτουργία και επανασύσταση του κόμματος. Δεν συζητάμε γενικά τη δημιουργία άλλου κόμματος».

Ερωτηθέντες για την προεδρολογία, είπε ότι δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη συζήτηση γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η σωτηρία της ΕΔΕΚ.

Οικονομικά ΕΔΕΚ

Το κομματικό ταμείο και οι κομματικές περιουσίες είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα  που απαιτεί σοβαρή  και εις βάθος διερεύνηση, ανέφερε ο κ. Πιερίδης ζητώντας τη δημιουργία μιας επιτροπής για να διερευνήσει τη διαχείριση που έχει γίνει, ποιοι ελέγχουν τα οικονομικά της ΕΔΕΚ και ποιοι κατέχουν την περιουσία του κόμματος. «Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή για το γραφείο της ΕΔΕΚ και την πολυκατοικία Λυσσαρίδη», είπε.

Ο Μιχάλης Τερέπεης ανέφερε ότι η πολυκατοικία Λυσαρίδη έχει παραχωρηθεί «με μυστικό συμβόλαιο» για μακροχρόνια εκμετάλλευση από συγκεκριμένη εταιρεία προς 3000 ευρώ το μήνα ολόκληρο το κτίριο ενώ η εταιρεία διαδίδει πως ενοικίασε μόνο το ρετιρέ 80.000 ευρώ. Η οικογένεια που είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας, πρόσθεσε, έχουν γίνει και μέλη της ΕΔΕΚ. «Για μας είναι καθαρό ότι υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο κ. Τερέπεης αναφέρθηκε και στις επιταγές του κόμματος που ο γραμματέας οικονομικών της ΕΔΕΚ είχε εκδώσει. «Είναι επιτακτικό, πρέπει να γίνει έρευνα στα οικονομικά της ΕΔΕΚ», δήλωσε.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Σωτηρία της ΕΔΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα και κείμενο με τις απαντήσεις τους για ισχυρισμούς – όπως αναφέρεται – στους οποίους έχει κατά καιρούς προβεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μήνυμα Βουλευτών ΕΔΕΚ

Η προσφυγή στη βάση του κόμματος, μέσα από ένα δημοκρατικό συνέδριο, αποτελεί τη μόνη λύση, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι, ούτε και μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο λειτουργίας της, αναφέρουν σε «μήνυμα συμπόρευσης» οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους, το οποίο ανέγνωσε η Λουΐζα Μαυρομμάτη.

«Η πεμπτουσία ενός σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος όπως είναι η ΕΔΕΚ, είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική αρχή. Αυτή επιτάσσει ότι τα συλλογικά όργανα εκλέγονται και λειτουργούν στη βάση της ελευθερίας σκέψης, της ελευθερίας της οργάνωσης, του σεβασμού του μέλους, του φίλου της ΕΔΕΚ, του Καταστατικού και της άλλης άποψης».

Γι’ αυτό και η προκήρυξη του Συνεδρίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό στη βάση ενός κοινά αποδεκτού μητρώου, μακριά από αντιπαλότητες και αυθαιρεσίες, αναφέρουν Ευσταθίου και Μυριάνθους προσθέτοντας ότι μόνο μέσα από την αναβάπτιση μπορεί το κόμμα να επανεύρει τη δυναμική του, αναβάπτιση η οποία προϋποθέτει σεβασμό στις καταστατικές πρόνοιες και στην αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

«Η ΕΔΕΚ έχει ιστορία, έχει παρόν και πρέπει να έχει μέλλον. Μέλλον μέσα από τη δημοκρατική της φυσιογνωμία και λειτουργία», καταλήγουν στο μήνυμά τους οι δύο Βουλευτές της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι