Αναλαμβάνουν δράση, ζητούν Συνέδριο ΕΔΕΚίτες-Μαζί τους Ευσταθίου και Μυριάνθους

Την αποκατάσταση του μητρώου μελών του κόμματος με την απομάκρυνση από αυτό εκείνων που παράτυπα και αντικασταστικά έχει προσθέσει η σημερινή ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, όπως καταγγέλλουν,  αλλά και τη σύγκληση και τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες, ζήτησαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσαν σήμερα τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας της ΕΔΕΚ, με τους οποίους συστρατεύθηκαν μια σειρά από μέλη και στελέχη του κόμματος, καθώς και οι δύο βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους.

Σε μήνυμα που απέστειλαν οι δύο βουλευτές οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή δεν παρέστησαν σημειώνουν πως, «η προσφυγή στη βάση του Κόμματος, μέσα από ένα δημοκρατικό συνέδριο αποτελεί τη μόνη λύση. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Ούτε και μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΔΕΚ», σημειώνουν.

Η πεμπτουσία, συνεχίζουν, «ενός σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος όπως είναι η ΕΔΕΚ, είναι ο σεβασμός στη Δημοκρατική Αρχή. Αυτή επιτάσσει ότι τα συλλογικά όργανα εκλέγονται και λειτουργούν στη βάση της ελευθερίας σκέψης, της ελευθερίας της οργάνωσης, του σεβασμού του μέλους, του φίλου της ΕΔΕΚ, του Καταστατικού και της άλλης άποψης».

Την ίδια ώρα τονίζουν ότι η προκήρυξη του Συνεδρίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό στη βάση ενός κοινά αποδεκτού μητρώου, μακριά από αντιπαλότητες και αυθαιρεσίες. «Μόνο μέσα από την αναβάπτιση μπορεί το Κόμμα να επανεύρει τη δυναμική του, αναβάπτιση η οποία προϋποθέτει σεβασμό στις καταστατικές πρόνοιες και στην αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η ΕΔΕΚ έχει ιστορία, έχει παρόν και πρέπει να έχει μέλλον. Μέλλον μέσα από τη δημοκρατική της φυσιογνωμία και λειτουργία», καταλήγουν οι δύο βουλευτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώνουν δυνάμεις οι ΕΔΕΚίτες και βγαίνουν μπροστά εναντίον του Σιζόπουλου

Για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ

Σε μήνυμα που ανέγνωσε ο Γιάννης Πιερίδης εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ, σημείωσε πως, «πολύ θα θέλαμε να μην είχαμε φτάσει ποτέ σ' αυτό το σημείο. Να είμαστε δηλαδή αναγκασμένοι να προβαίνουμε σήμερα σε μια διάσκεψη-καταγγελία για τα χάλια που έχει περιέλθει το Κόμμα μας. Δυστυχώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανοχής. Ούτε οι συνεχείς παραστάσεις μας, ούτε οι καθαρές υποδείξεις μας είχαν αποτέλεσμα».

Και πρόσθεσε: «Η ΕΔΕΚ είναι στο κέντρο μιας δίνης που την ταλαιπωρεί από το 2017. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι ακόλουθοί του, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Το πρόσφατο "συνέδριο" της 18ωρης προειδοποίησης και των 90 παρόντων μελών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η επισφράγιση μιας από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες ενός ιστορικού, τιμημένου και περήφανου Κόμματος».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου, σημειώνοντας πως, «ο αυταρχισμός και η ψευδολογία έχουν καθιερωθεί ως μέθοδος δράσης από την σημερινή de facto ηγεσία της ΕΔΕΚ που, παρά το γεγονός ότι θεωρείται έκπτωτη από την πλειοψηφία των μελών της, επιμένει να κρατά με νύχια και με δόντια το Κόμμα, υπό τον έλεγχο και την αστυνόμευση της. Μόνο η σφραγίδα την ενδιαφέρει. Ούτε οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε οι δικές μας συνεχείς προτροπές, ούτε ακόμα οι πρόσφατες εκκλήσεις από τους βουλευτές του Κόμματος, άγγιξαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους γύρω του. Αγνόησαν προκλητικά τους πάντες και κλώτσησαν όλες τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν για να κάνουν ένα βήμα, έστω, για την αποκατάσταση της τάξης και την προώθηση της τόσο αναγκαίας για την ΕΔΕΚ ενότητας», είπε.

Αναφερόμενος στον πυρήνα της διαφοράς με την ηγεσία της ΕΔΕΚ, για το θέμα του μητρώου μελών, ο Γιάννης Πιερίδης υπέδειξε πως, «η επαναλαμβανόμενη παραβίαση του καταστατικού, η καταστρατήγηση των αποφάσεων των κομματικών οργάνων και η συστηματική αλλοίωση των πρακτικών που γίνονται από τον Μ. Σιζόπουλο με την ανοχή ή την στήριξη μιας μικρής ομάδας στελεχών έχουν καταρρακώσει την δημοκρατική λειτουργία της ΕΔΕΚ. Αποκορύφωμα η παραχάραξη του ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ του κόμματος. Μέσω αυτής της νοθείας επιχειρήθηκε ο πλήρης έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών σε ολόκληρη την Κύπρο. Κατασκεύασαν ένα δικό τους μητρώο προσθέτοντας στο κομματικό μητρώο υμετέρους που καμία σχέση δεν έχουν με το κόμμα και αφαιρώντας από αυτό όσους θεωρούσαν ενοχλητικούς και εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος ζητώντας σοβαρή και εις βάθος διερεύνηση. «Η διασπάθιση του κομματικού ταμείου με την έκδοση επιταγών για κάλυψη ιδιωτικών υποχρεώσεων είναι γεγονός που έγινε ευρέως γνωστό. Όμως, το κάλυψε άκρα σιωπή όπως και τα όσα απίστευτα ακούστηκαν για τις κομματικές περιουσίες όπως η πολυκατοικία Λυσσαρίδη και το οίκημα της Πάφου».

Τι διεκδικούν

Σε σχέση με την επόμενη μέρα, ο κ. Πιερίδης τόνισε πως, «έφτασε λοιπόν, η ώρα της δικής μας δράσης. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στη ιστορία της ΕΔΕΚ, όλα τα μέλη και οι φίλοι που παρακολουθούμε με θλίψη την καταστροφική πορεία, να δράσουμε. Δεν διεκδικούμε κάτι δύσκολο και πολύπλοκο. Η διεκδίκησή μας ήταν και παραμένει απλή. Θέλουμε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των μελών σ’ ένα δημοκρατικό και έντιμο Συνέδριο που θα θέσει τους όρους της ενότητας και θα καθορίσει την παραπέρα πορεία.

Πιο απλά:

• Διεκδικούμε αποκατάσταση του μητρώου του κόμματος με την απομάκρυνση από αυτό εκείνων που παράτυπα και αντικαταστατικά έχει προσθέσει η κλίκα και την επιστροφή στο μητρώο όσων σκόπιμα έχουν διαγραφεί από αυτό. Το μητρώο του 2017 μπορεί να αποτελέσει την βάση και την εγγύηση για κάτι τέτοιο.

• Θέλουμε ακόμα τη σύγκληση και τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες αποδεκτές από όλους. Ένα συνέδριο που θα χαράξει τη νέα πορεία της ΕΔΕΚ σύμφωνα με την σοσιαλιστική της ιδεολογία και την πατριωτική γραμμή που ιστορικά τη χαρακτήριζε. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με την ενεργό συμμετοχή μας σε διαδικασίες μαζικές και δημοκρατικές που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση από πουθενά. Είναι για αυτό που μαζί με πολλά άλλα ιστορικά στελέχη και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μας, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας μαζικής συγκέντρωσης μελών και φίλων της ΕΔΕΚ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έτσι όσο γίνεται περισσότεροι από αυτούς που νοιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος να εκφραστούν ελεύθερα για το τί πρέπει να γίνει και να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις».

Στο πλευρό τους ιστορικά στελέχη

Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου πέραν από τον Γιάννη Πιερίδη, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, τη Λουίζα Μαυρομάτη, πρώην μέλος Πολιτικού Γραφείου, πρώην μέλος Κεντρικής Επιτροπής, πρώην Αντιδήμαρχος Έγκωμης και τον Μιχάλη Τερέπεη, πρώην Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου, που ήταν στο προεδρείο παρευρέθηκαν:

Δημήτρης Παπαδάκης - Ευρωβουλευτής

Χρυσός Τουλούπης - Πρώην Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ

Κωστάκης Καλογήρου - Πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής ΕΔΕΚ Τσερίου, Αντιδήμαρχος Δήμου Τσερίου

Θέμης Πολυβίου - Αντριπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

Στέφανη Ανδρέου - Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ

Παναγιώτης Ευαγγελίδης - Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας

Δημήτρης Φιλιππίδης - Αντιστασιακός

Νέμος Κουτσοκούμνης - Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ, Πρώην Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λευκωσίας

Πέτρος Χριστοδούλου - Πρώην Αντιδήμαρχος Λάρνακας

Κατερίνα Παπαραδαμάνθους - Οργανωτική Γραμματέας Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας

Γιώργος Χαρή - Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ

Στέλιος Ποταμάρης - Αντιστασιακός, Πρώην Υπεύθυνος Φρουράς Βάσου Λυσσαρίδη

Μιχάλης Γεωργιάδης - Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Αιμίλιος Λάμπρου - Ιστορικό Στέλεχος ΕΔΕΚ, Τοπική Επιτροπή ΕΔΕΚ Τσερίου

Νικόλας Χρίστου - Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Χρίστος Ρούσος - Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ

Παναγιώτης Ταλιώτης - Πρώην Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Νεολαίας ΕΔΕΚ, Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Χρίστος Μαυροσκούφης - Μέλος ΕΔΕΚ

Αντώνης Γεωργίου (Βενιαμίν) - Πρώην Μέλος Φρουράς Βάσου Λυσσαρίδη

Πάρης Αλούπας - Μέλος ΕΔΕΚ

Μάκης Γεωργίου - Πρώην Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λευκωσίας

Γιώργος Οικονομίδης - Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου