Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ξέσπασε αντιπαράθεση και για την πράσινη μετάβαση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

  25/05/2022 18:20
Ξέσπασε αντιπαράθεση και για την πράσινη μετάβαση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ξέσπασε αντιπαράθεση και για την πράσινη μετάβαση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

  25/05/2022 18:20

Αντιπαράθεση και για την πράσινη ξέσπασε μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε απάντηση στις κατηγορίες ΑΚΕΛ, ο αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου και Προέδρου ΝΕΔΗΣΥ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, είπε πως «και στο θέμα της πράσινης μετάβασης το ΑΚΕΛ καταφεύγει στις κενές περιεχομένου κατηγορίες».

«Ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε το όραμά του για την πράσινη μετάβαση με έξι συγκεκριμένους άξονες. Από τις έξυπνες πόλεις και μεταφορές ως την αγορά ενέργειας, τη μετάβαση της οικονομίας και επιχειρήσεων και το ανταποδοτικό σύστημα ανακύκλωσης», σημειώνει.

Ανέφερε επίσης πως, «σημειώνοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση που βιώνει όλη η Ευρώπη είναι το πιο δυνατό κίνητρο σήμερα προς την πράσινη μετάβαση. Γεγονός που ισχύει όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει σειρά νομοσχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ, με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται μόλις χτες στην αρμόδια επιτροπή και τα νομοσχέδια θα πάνε στην Ολομέλεια την Πέμπτη»

«Δεν το γνωρίζει αυτό το ΑΚΕΛ; Ποιο το όφελος πέραν των μικροκομματικών εντυπώσεων, για τη σημερινή τους τοποθέτηση; Εμείς και στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης πολιτευόμαστε με υπευθυνότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των όσων προνοεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας», αναφέρει τέλος.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το ΑΚΕΛ,  ανέφερε μεταξύ άλλων πως το όραμα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την πράσινη μετάβαση του τόπου μας έρχεται με εννιά χρόνια καθυστέρηση».

Σημείωσε πως «καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μας μείγμα, απουσία οποιασδήποτε πολιτικής σε ό,τι αφορά την χρήση ΑΠΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποτυχία της έγκαιρης εισαγωγής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αέριων ρύπων και κατά συνέπεια οι λογαριασμοί της ΑΗΚ.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που πληρώνουν οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ να εφαρμόσουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον αλλά κυρίως προς όφελος της κοινωνίας».

«Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η αιτιολογημένη γνώμη που έχει αποστείλει η Κομισιόν στην Κύπρο αφού αποτύχαμε να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο, της οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης», αναφέρει το ΑΚΕΛ και προσθέτει πως, «η Κομισιόν αναφέρει ότι υπάρχει ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτικής σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης - ψύξης και των μεταφορών. Την ανυπαρξία αυτή όμως την πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά καθημερινά. Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΑΚΕΛ, για διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα καθιστώντας τον τόπο μας ουραγό στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ».

«Η βαρύτητα που δίνουν οι κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής είναι ελάχιστη και αυτό μπορεί ο καθένας να το συμπεράνει αν κοιτάξει τις αιτιολογημένες γνώμες που μας έχει αποστείλει η ΕΕ τα τελευταία 9 χρόνια.

Την ίδια ώρα που ο κ. Νεοφύτου εξαγγέλλει το όραμα του για πράσινη μετάβαση η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία και οι ΑΠΕ χρειάζονται άμεσες επενδύσεις», ανέφερε τέλος.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας