Την λέει σε Ερντογάν η Κομισιόν-«Ο σεβασμός μεταξύ γειτόνων είναι βάση συνεργασίας εντός ΕΕ»

Αυστηρό μήνυμα έστειλε τώρα η Κομισιόν για το «αμόκ» προκλήσεων της Άγκυρας μετά τη γενικόλογη απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της εμπρηστικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων. 

Όπως σημείωσε η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε σχόλια - εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτη δήλωση Ερντογάν-«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» για το «Μητσοτάκης... γιοκ» του Ερντογάν

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κληθείσα - νωρίτερα -  να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Εξάλλου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρώσια.

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπερνά κάθε όριο ο Ερντογάν-Στέλνει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου

Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα-«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης