Η επιμονή Σιζόπουλου για αλλαγές στο ΓΕΣΥ και τα ερωτήματα για Χατζηπαντέλα

Νέο κύκλο συζητήσεων, σχετικά με τις αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στο ΓΕΣΥ ο Μαρίνος Σιζόπουλος, άνοιξε η πρόταση Νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, η οποία ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχει ως στόχο την ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας του Συστήματος, το οποίο παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, λαμβάνει θετικό πρόσημο από τους πολίτες.  

Απόδειξη τούτου και οι πρόσφατες μετρήσεις που κατέταξε το ΓΕΣΥ πρώτο σε βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, ανάμεσα σε μια σειρά από θεσμούς, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Βουλή, οι μεταφορές κτλ. Παρόλαυτα τόσο συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις όσο και άλλοι φορείς, επιχειρούν, είτε να ενδυναμώσουν τις απόψεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, είτε με τη σιωπή τους να σιγοντάρουν τις επιδιώξεις τους. 

Το μόνο σίγουρο πάντως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι πως η πλειοψηφία των κομμάτων, δεν ασπάζεται τις συγκεκριμένες θέσεις και δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο οποίος όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα μοιάζει πολιτικά απομονωμένος να επιμένει σε κάτι, που όπως καταγγέλθηκε και ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής, θα ωφελήσει και τον ίδιο ως γιατρό που παρέχει τις υπηρεσίες του εκτός ΓΕΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί ο Παμπορίδης-«Όποιον υποψήφιο στηρίξει ο Σιζόπουλος, θα τον απορρίψει ο λαός»

Πάντως, την ώρα που οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Γιώργος Παμπορίδης έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, όπως έπρατταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια εκεί και όπου θεωρούσαν πως ετίθετο σε κίνδυνο μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της κοινωνίας, υψώνοντας τείχος προστασίας γύρω από το ΓΕΣΥ, ξένισε η στάση του νυν υπουργού, ο οποίος επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις και να μην τοποθετηθεί δημόσια το τελευταίο διάστημα. 

Μάλιστα επέλεξε αντί να παραστεί ο ίδιος ή τουλάχιστον να στείλει κάποιον εκ των διευθυντών του Υπουργείου στην συνεδρία της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, να εκπροσωπηθεί από μια λειτουργό η οποία όταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η θέση του Υπουργείου, απάντησε πως το Υπουργείο δεν έχει θέση, και θα υιοθετήσει την όποια απόφαση λάβει η Βουλή. Πάντως μετά από υπόδειξη βουλευτή του ΑΚΕΛ για το ότι δεν επιτρέπεται το Υπουργείο να μην έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, η ίδια λειτουργός, ανέφερε ενώπιον των βουλευτών, πως το Υπουργείο δεν επιθυμεί αλλαγές στο Νόμο που προβλέπει τη λειτουργία του ΓΕΣΥ. 

Όλα αυτά έχουν προβληματίσει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως επειδή δεν επιδεικνύεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους η απαραίτητη αποφασιστικότητα έτσι ώστε, αφενός να πάψει να υφίσταται η οποιαδήποτε συζήτηση για δομικές αλλαγές στο σύστημα και αφετέρου να γίνουν όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να επιλυθούν τα προβλήματα και να μην αφήνεται χώρος σε όσους με κάθε ευκαιρία τα υπερτονίζουν για να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς… παραπεμπτικό κομμάτων η πρόταση Σιζόπουλου-Δείχνουν σύγκρουση συμφέροντος

Εξάλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με κάθε ευκαιρία, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει στον οποιοδήποτε να αλλοιώσει τη σημερινή φιλοσοφία του Συστήματος, η οποία εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. Βέβαια, αυτό που και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και όσοι κατά καιρούς εργάστηκαν για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ τονίζουν, πως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν και για αυτό έχει την ευθύνη ο ίδιος ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος παρά την περίοδο χάριτος που του δόθηκε, δεν δείχνει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. 

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε την πρόταση Νόμου που θα επιτρέπει στους γιατρούς που δεν εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ, να συνταγογραφούν φάρμακα εντός ΓΕΣΥ. Ξεκάθαρη θέση εναντίον της πρότασης Νόμου έλαβαν μόνο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, εμφανίστηκαν ανοικτά στη συζήτηση του θέματος. Μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, εξέφρασε την πρόθεση του, όπως η συζήτηση για το εν λόγω θέμα να συνεχισθεί, αφού δεν ολοκληρώθηκε στην τελευταία συνεδρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Σιζόπουλος-Κατηγορεί για έλλειψη επιχειρημάτων όποιον του ασκεί κριτική

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»