To στοίχημα και οι προκλήσεις του Αναστασιάδη μέχρι το τέλος της θητείας του

Στην τελική ευθεία της δεκαετούς διακυβέρνησης της χώρας εισήλθε αισίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πως έχει μπροστά του μόνο μερικούς μήνες, μέσα στους οποίους θα έχει την τελευταία ευκαιρία, να κάνει πράξει όσες εκκρεμότητες από το πρόγραμμα του, αλλά παράλληλα και να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που προκλήθηκαν, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  

Αναμφίβολα όσοι θεωρούσαν πως η πρώτη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία περιλάμβανε το κούρεμα καταθέσεων ή και τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό που κορυφώθηκαν με τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα, ήταν η πιο έντονη πενταετία του, διαψεύσθηκαν, αφού κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, η αλλαγή στάσης των Τούρκων στο Κυπριακό, η νέα εισβολή που πραγματοποίησαν στο Βαρώσι, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα χρυσά διαβατήρια, η πανδημία και η ουκρανική κρίση, ήταν μόνο μερικά από τα γεγονότα, που ανάγκασαν τον Νίκο Αναστασιάδη να λάβει σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κριθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζει πως οι επόμενοι μήνες, θα είναι εξίσου κρίσιμοι, αλλά συνάμα και πολύ πιο δύσκολοι, αφού στην εξίσωση πέραν από τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις ισχυρές αντιστάσεις όλου του πολιτικού τόξου, αφού ένα ένα τα κόμματα εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο. Το πιο δύσκολο για την Κυβέρνηση του, είναι το γεγονός πως παράλληλα θα έχει αφενός να λάβει σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από το Κυπριακό, τα ενεργειακά και την ακρίβεια και καταλήγουν στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, τις Μεταρρυθμίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ και την πάταξη της διαφθοράς.

Παραμένει χωρίς σφυγμό το Κυπριακό

Ξεκινώντας από το Κυπριακό, άρχισε πλέον να διαφαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, πως στο παρασκήνιο γίνονται εκείνες οι διεργασίες που θα προκαλέσουν κινητικότητα το επόμενο διάστημα. Το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, τον διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να διαχειριστεί το θέμα με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, όπως θεωρεί πιο ορθά. Ο ενδεχόμενος διορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, εάν επιβεβαιωθεί, θα ξαναδώσει σφυγμό σε μια νεκρή διαδικασία.

Στο ερώτημα αν μπορούν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες, μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση τον ερχόμενο Μάρτιο, η απάντηση κρύβεται μάλλον στις δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν δείχνει ικανό να μετατοπίσει τις ακραίες και εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, θέσεις που προβάλλουν, παρά το γεγονός, πως στο παρασκήνιο, κυρίως από αξιωματούχους του ΟΗΕ και τον βρετανικό παράγοντα, γίνονται κινήσεις, για να υπάρξει αναθέρμανση της προσπάθειας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που ορίζονται μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ούτε να χαρίσει στο κατοχικό καθεστώς την υπόσταση που τίθεται ως όρο από τον Ερσίν Τατάρ. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού, με ορόσημο τον Μάρτιο του 2023, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πως τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, όπως άλλωστε αποκάλυψε κι ο ίδιος ο Πρόεδρος, αφού σύμφωνα με τα όσα του μεταφέρθηκαν, η Άγκυρα δεν πρόκειται να μπει σε τροχιά συνομιλιών, πριν την διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προ(σ)καλεί Ερντογάν ο ΠτΔ-Στο ψυγείο μέχρι τις τουρκικές εκλογές το Κυπριακό

Σημαντικές αποφάσεις για ενεργειακά

Αντίθετα, μεγάλη κινητικότητα και λήψη σημαντικών αποφάσεων, επιτάσσει το επόμενο διάστημα, ο τομέας των ενεργειακών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας, αλλά και η παραδοχή για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο γεωτρητικό πρόγραμμα, λόγω της πανδημίας, επισπεύδουν τις εξελίξεις και η Κυβέρνηση, έχει ενώπιον της σημαντικά διλήμματα στα οποία θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως αυτή η κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία για την Κύπρο, έτσι ώστε να καλύψει ως ένα βαθμό τις καθυστερήσεις των τελευταίων χρόνων, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται στα σκαριά, η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα κοιτάσματα του γειτονικού Ισραήλ. Η πρόσφατη τριμερής σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, έφερε εξελίξεις και δημιούργησε τις συνθήκες για μεταφορά φυσικού αερίου από συγκεκριμένα κοιτάσματα του Ισραήλ με αγωγό,, ενώ με ιδιωτικά κεφάλαια προωθείται η μεταφορά στην Κύρο ενός πλοίου FLNG, από το οποίο θα μπορούν να εφοδιάζονται πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος, την οποία διενέργησε το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Exxon Mobil, ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένεται να μπει στο παιχνίδι και η κοινοπραξία ENI-Total με νέες γεωτρήσεις στα επτά οικόπεδα που δραστηριοποιείται. Σε συνδυασμό με τις διαβουλεύσεις που ήδη διεξάγονται για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η Κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις για το που, πώς και πότε θα προωθηθεί το φυσικό αέριο από τα εν λόγω κοιτάσματα. Κι αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει και πολύ, από τη στιγμή που η Ευρώπη ήδη άρχισε να πιέζει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έτσι ώστε σε βάθος τριετίας να έχει διασφαλισμένες κάποιες ποσότητες που θα της διασφαλίσουν την ενεργειακή της επάρκεια, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του αιώνα που διανύουμε στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου πλάνου της για ολοκληρωτική στροφή προς τις πράσινες μορφές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι γεωτρήσεις που έρχονται, τα σενάρια για τερματικό και η ρεαλιστική επιλογή

H Κύπρος του Αύριο

Ίσως και ο πιο μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης για το 2020, να παραμένει η υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος-Το Αύριο», το οποίο έχει ως σκοπό μέσω των Μεταρρυθμίσεων να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών με σύγχρονες προσεγγίσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της υλοποίησης μιας σειράς Μεταρρυθμίσεων, υπολογίζεται ότι το κράτος θα μπορέσει να αντλήσει μέχρι το 2026 ποσό, 4,4 δις ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα προσθέσει επιπλέον ποσοστό 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και να δημιουργήσει πάνω από δέκα χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ήδη μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις, έχουν ήδη ψηφισθεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της Δημόσιας Υπηρεσίας όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησής, η οποία θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2024.

Το στοίχημα για την Κυβέρνηση, είναι αφενός να προετοιμάσει το έδαφος για να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα αυτές οι σημαντικές Μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και να προωθηθούν και να ψηφισθούν από τη Βουλή, όσες εκκρεμούν, χωρίς να αλλοιώνεται η φιλοσοφία και οι γενικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πλαίσιο η Κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει τα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μεγάλες προκλήσεις Αναστασιάδη για το 2022-Οι τρεις πυλώνες στόχευσης

Αγκάθι η Δικαιοσύνη

Πάντως από τις μεγάλες Μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεχωρίζει η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με τα Νομοσχέδια να έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ Βουλής και Υπουργείου. Παρά την πρόθεση από όλες τις πλευρές και την κοινή παραδοχή των κομμάτων, πως η Μεταρρύθμιση επείγει.

Πάντως μετά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής Νομικών την περασμένη εβδομάδα, στάλθηκαν κάπως ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της Μεταρρύθμισης. Πάντως όλοι αναγνωρίζουν πως η Δικαιοσύνη στην Κύπρο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πλέον εναπόκειται Κυβέρνηση και κόμματα να κάνουν αυτό που οφείλουν για να της δώσουν το φιλί της ζωής. Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Βουλής πέραν από τα τρία Νομοσχέδια, περιλαμβάνεται και η τεχνολογική αναβάθμιση για τη διοίκηση των Δικαστηρίων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά Δικαστήρια, την ώρα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ενώπιον των Δικαστηρίων εκκρεμούν γύρω στις 47 χιλιάδες υποθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την εν λόγω Μεταρρύθμιση και δεν αποκλείεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν με αντίστοιχης βαρύτητας Μεταρρυθμίσεις, όπως της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση για τη ψήφιση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΔΣ: Όμηρος των πολιτικών σκοπιμοτήτων η προσπάθεια μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

Θωράκιση του ΓεΣΥ

Αν είναι κάτι για το οποίο η διακυβέρνηση Αναστασιάδη μπορεί να περηφανεύεται, είναι για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που αναμφίβολα ήταν μια επιτακτική ανάγκη για τον τόπο και ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Την ίδια ώρα κανείς δεν αμφισβητεί πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, διαπιστώθηκαν κενά και παραλείψεις που αφενός λειτούργησαν εις βάρος των ασθενών και αφετέρου έδωσαν σε κάποιους το δικαίωμα να θησαυρίσουν εις βάρος των πολιτών.

Κατ΄ επέκτασιν, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, λειτούργησαν και ως επιχείρημα για τους πολέμιους του ΓεΣΥ, που βρήκαν ως ευκαιρία να επανέλθουν για να καταδείξουν πως η Κύπρος χρειάζεται ένα άλλο, διαφορετικό σύστημα υγείας. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, πως θα υπάρξουν βελτιώσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να προωθηθεί αλλαγή φιλοσοφίας του Συστήματος.

Το στοίχημα για τον Νίκο Αναστασιάδη, είναι να παραδώσει στον διάδοχο του ένα Σύστημα Υγείας, πλήρως λειτουργικό που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τόσο των παρόχων υγείας όσο και των ασθενών, το οποίο δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και δεν θα δικαιολογεί ενδεχόμενες θεμελιακές αλλαγές από την επόμενη Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος

Η επόμενη μέρα της πανδημίας

Αναμφίβολα, αν ήταν κάτι που πραγματικά βρήκε απροετοίμαστο ολόκληρο των πλανήτη αυτό ήταν η πανδημία του κορωνοϊού. Πράγματα που στον σύγχρονο κόσμο θεωρούνταν δεδομένα ανατράπηκαν, ελευθερίες περιορίστηκαν χωρίς να σπάσει μύτη και ο φόβος κυριάρχησε ειδικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε με την Κυβέρνηση του να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, η οποία πέραν από τα υγειονομικά δεδομένα, προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Πλέον αυτό που έχει σημασία και αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας, να βρει την Κύπρο έτοιμη και ανταγωνιστική, μέσα στα δεδομένα βέβαια που δημιουργεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην νέα κανονικότητα. Κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες και χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η πανδημία, ο Νίκος Αναστασιάδης, καλείται με την Κυβέρνηση του να συναρμολογήσει από την αρχή τα γρανάζια της οικονομίας που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να τίθεται εκ νέου σε κίνδυνο η υγειονομική κατάσταση στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kαταργείται το SafePass, τι ισχύει για μάσκες και τεστ-Όλες οι νέες χαλαρώσεις

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα