Αντιδράσεις στα κατεχόμενα  για το πλακάτ «Κατοχική Τουρκία εξαφανίσου από την Κύπρο»

Tα μικρότερα κόμματα, ΚΚΔ, ΚΕΚ ΚΝΚ αντέδρασαν την Παρασκευή στην έρευνα της «αστυνομίας» για το πλακάτ με σύνθημα «Κατοχική Τουρκία εξαφανίσου από την Κύπρο» που κρατούσε νεαρή κοπέλα κατά την διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την νέα «κυβέρνηση» που πραγματοποίησαν έξω από την «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα σήμερα αναφέρει ότι το εν λόγω πλακάτ που άνοιξε για πρώτη φορά μπροστά στην πόρτα της «πρεσβείας», κινητοποίησε τους «πατριδοκάπηλους κύκλους» και «υποστηρικτές της μητέρας πατρίδας».

Παράπονο στην «αστυνομία» για την διεξαγωγή της έρευνας υπέβαλε ο νέος «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος είπε ότι αξιολογούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κάθε είδους εκδήλωση και διαμαρτυρία, όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν την ρητορική που υποδαυλίζει το μίσος και την εχθρότητα.

Παρακολούθησε με θλίψη, πρόσθεσε, τις προχθεσινές διαδηλώσεις κάποιων «ριζοσπαστικών ομάδων» έξω από την «βουλή» και υποστήριξε ότι οι απόψεις των ομάδων αυτών δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των «πολιτών της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη, είναι η χώρα που έφερε την ειρήνη σε αυτό το νησί. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα φύγει από αυτό το νησί, αλλά είναι η εγγυήτρια του νησιού μας που έφερε την ειρήνη και στους Έλληνες, όχι μόνο στους Τούρκους. Αυτό, πέρα από τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ιστορικός δεσμός» είπε. Απηύθυνε δε έκκληση στον «λαό» να συμπεριφέρεται με σωφροσύνη και να μην πριμοδοτεί τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες.

Ο Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε από ποιους κατευθύνονται, ποιος βρίσκεται μπλεγμένος σε αυτές τις υποθέσεις, «είμαι περίεργος. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. Αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται αλλού».

«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να έρθουν πάντα σε αντίθεση μεταξύ τους πολιτικά, μπορεί να κριτικάρουν κάποιον, όμως πάντα πίνουν μαζί τον καφέ τους το πρωί. Αλλά τώρα οδηγούν την δουλειά εκεί που – με τέτοιες βαριές προσβολές και τέτοιες βαριές κατηγορίες και κουβέντες- προσπαθούν πλέον να φέρουν τους ανθρώπους σε θέση να μην χαιρετούν ο ένας τον άλλο. Διαδίδουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε είδους  προσβολή, κάθε είδους βρισιά και κουβέντα. Και τώρα, την ώρα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, στέλνεται μήνυμα σε άλλα κέντρα και στην Άγκυρα από αυτή την πλευρά με μια τέτοια εκδήλωση», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης αντιδρώντας κι αυτός στο πλακάτ και την διαμαρτυρία.

Αντιδράσεις πολιτικών

Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ουσιαστικά μετατράπηκαν σε εχθρότητα κατά της Τουρκίας οι εκδηλώσεις που γίνονται πρόσφατα στα κατεχόμενα και αποκαλούνται διαμαρτυρίες. «Η έκφραση ‘Κατοχική Τουρκία εξαφανίσου από την Κύπρο’ δεν είναι ρητορική που θα μπορούσε να δεχτεί ποτέ ο λαός της τδβκ, όχι μόνο το κόμμα μας. Καταδικάζουμε όσους χρησιμοποιούν αυτή και παρόμοια ρητορική» είπε.

Και η πλατφόρμα τ/κ οργανώσεων χθες έβγαλε γραπτή ανακοίνωση λέγοντας ότι τέτοια πλακάτ δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους.

Στον αντίποδα, η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του ΚΚΔ, που ήταν από τους διοργανωτές της προχθεσινής εκδήλωσης, δήλωσε ότι το πλακάτ αυτό δεν ανήκε στο κόμμα της, όμως σέβεται την άποψη που εκφράστηκε σε αυτό. Σημείωσε ότι στην εκδήλωση της 18ης Μαΐου υπήρξαν πανό και συνθήματα που δεν ταυτίζονται πλήρως με την άποψη του κόμματός της και υποστήριξε ότι χρειάζονται ενότητα και την πλειοψηφία μέσα στην αριστερά.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ουρούν Σόλιαλι επέκρινε τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ που δήλωσε ότι θα καταγγείλει στην «αστυνομία» τους νέους που ανάρτησαν το εν λόγω πλακάτ στην εκδήλωση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην καταχώρηση «ποινικής αγωγής» ενάντια στην έκφραση σκέψης. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σόλιαλι ανέφερε πως δεν προκαλεί έκπληξη η έκφραση των ευχαριστιών του κ. Ουστέλ με αυτό τον τρόπο προς εκείνους οι οποίοι τον έβαλαν στην θέση που κάθεται τώρα.

Με τίτλο «Ο ίδιος ο Ουστέλ είναι χειρότερος από το πλακάτ», ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει σήμερα ότι σοβαρές αμφισβητήσεις κατά της «κυβέρνησης» περιείχαν και τα πανό στην εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στην βουλή» του ΡΤΚ αλλά ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δεν αντέδρασε σε αυτά τα συνθήματα με τον τρόπο που αντέδρασε στο πανό που έγραφε «Κατοχική Τουρκία εξαφανίσου από την Κύπρο».

Υπενθυμίζοντας ότι τα πανό του ΡΤΚ περιείχαν συνθήματα όπως «όχι στην διοίκηση με οδηγίες», «δεν θέλουμε κυβέρνηση μαριονέτα» και «όχι στην κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή», ο Μουτλούγιακαλί πρόσθεσε για τον κ. Ουστέλ ότι «τουλάχιστον έχει αυτογνωσία! Αντιλαμβάνεται ότι είναι ‘διοίκηση μαριονέτα’! Και ότι διοικούμαστε ‘με οδηγίες’! Η αντίρρησή του είναι στην ‘κατοχή’! Ενοχλήθηκε από το πανό ‘Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο’ και εξήγησε επί μακρόν ότι η Τουρκία είναι ουσιαστικά εγγυήτρια της Κύπρου. Είπε ότι έφερε την ειρήνη στην Κύπρο. Δεν εξήγησε πώς έφερε τον ίδιο στον θώκο!».

Ο Μουτλούγιακαλί σημείωσε ότι γνωρίζουν το σύνθημα που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Κόμμα Νέα Κύπρος. ‘Τέρμα, τέρμα, τέρμα στις κατοχές’, προσθέτοντας ότι ο λόγος κάποιων ριζοσπαστικών δηλώσεων σε σχέση με τις διαδηλώσεις είναι οι ίδιες οι παρεμβάσεις στην δημοκρατία και την βούληση. «Δεν σημαίνει τίποτα η υπεράσπιση της Τουρκίας από τον Ουστέλ. Προκαλεί χαμόγελα, διότι ο ίδιος βρίσκεται εκεί ως μια απευθείας παρέμβαση. Διαγωνίστηκε δημοκρατικά και έχασε. Ύστερα έγινε πρωθυπουργός με παρεμβάσεις. Από αυτή την άποψη, η πρωθυπουργία του Ουστέλ ‘πληγώνει’ πιο πολύ από το πανό που ανοίχτηκε. Και για την Κύπρο. Και την Τουρκία».

Το κόμμα Νέα Κύπρος με ανακοίνωσή του σήμερα αναφέρει ότι η επανάστασή τους είναι ενάντια στην κούκλα (μαριονέτα) και τον «κούκλατζη» (αυτόν που την χειρίζεται). Την δήλωση υπογράφει ο γγ, Μουράτ Κανατλί ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι ανήκει στο κόμμα του το περιεχόμενο των πανό/πλακάτ συναλλάγματος που άνοιξαν μπροστά από το γραφείο του «κυβερνήτη», όπως αποκαλεί την τουρκική «πρεσβεία», στις 18 Μαΐου, το περιεχόμενο αυτών είναι η πολιτική τους εδώ και χρόνια. «Γι αυτό το λόγο θα στηρίξουμε σε οποιαδήποτε έρευνα τα πλακάτ μας και θα πάρουμε θέση ως κόμμα» είπε.

Το σύνθημα του ΚΝΚ είναι ξεκάθαρο από τον Οκτώβριο του 1989, πρόσθεσε, «Όχι στις εντολές, αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε». Έχουμε αγωνιστεί για αυτό, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό, σημείωσε ο κ. Κανατλί.

Η εκδήλωση των κομμάτων ΚΚΔ, ΚΕΚ, ΚΝΚ και ΚΚΑ ήταν πολύ επιτυχημένη, δήλωσε εο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν σε σημερινή του γραπτή δήλωση για την προχθεσινή διαμαρτυρία. Όσο η κυβέρνηση του AKP στην Τουρκία επιτίθεται στη βούληση των Τουρκοκυπρίων, οι Τ/κ θα συνεχίσουν να δίνουν κάθε είδους δημοκρατικούς αγώνες με αποφασιστικότητα, πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι «ο ήλιος δεν μπορεί να καλυφθεί με λάσπη», ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε ότι η απελευθέρωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής ενωμένης Κύπρου δεν μπορεί να αποτραπεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»