Στο διπλωματικό πεδίο οι πιέσεις για τη νέα επιδρομή στην Αμμόχωστο

Στο διπλωματικό πεδίο μεταφέρεται ο κύκλος αντιδράσεων, μετά την νέα επιδρομή των Τούρκων στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, με το βάρος να δίνεται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ενημέρωση για τις νέες τουρκικές ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει πως θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνεται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, προβαίνει ήδη σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, τόσο προς τον ΟΗΕ, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ ο Γιαννάκης Κασουλίδης θα προβεί σε διάβημα προς τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διάβημα στον Stewart για την Αμμόχωστο προβαίνει ο ΥΠΕΞ-Έντονη ανησυχία

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση θα υπενθυμίσει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος «είχε ζητήσει κάποια πράγματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ανταποκριθήκαμε, επομένως απαιτούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, και όχι αυτά που είδαμε από τις κατοχικές αρχές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν εχθές στην Αμμόχωστο» και σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε και αυτό είναι που προσπαθούμε».

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι τα ΜΟΕ δεν είναι ένα πακέτο που προσφέρεται με τη λογική «πάρτε το ή αφήστε το». «Θα το διαπραγματευτούμε, μπορούν να κάνουν και άλλες προτάσεις, που θα τις ακούσουμε, όμως για εμάς, ο κύριος κορμός της όλης προσπάθειας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα Βαρώσια», προσθέτοντας πως η θέση του Οργανισμού παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί την κατάσταση επί του εδάφους, ώστε να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμετάθετη η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια-Παρακολουθούν στενά

Και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα νέο κύκλο επαφών ενημέρωσης για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε., επεκτείνοντας τα διαβήματα στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Σε ανακοινωθέν της Βουλής, η πρόκληση χαρακτηρίζεται άκρως απαράδεκτη και πράξη αναίσχυντης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου. «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα αυτή προσπάθεια δημιουργίας καινούριων τετελεσμένων σε βάρος των κατοίκων της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, αξιοποιώντας κάθε διεθνές βήμα και κάθε πτυχή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για μια Κύπρο ενωμένη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει η Βουλή τις ενέργειες στο Βαρώσι-«Αναίσχυντη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Την ίδια στιγμή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Νίκος Τορναρίτης, απέστειλε σήμερα επιστολή στους Επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών στη ΚΣΣΕ. Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές εξελίξεις από μέρους των Κατοχικών Αρχών και της Τουρκίας, όπου προχώρησαν σε περεταίρω άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι.

Ο κ. Τορναρίτης στην επιστολή του καταδεικνύει την εκ νέου προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και υπογραμμίζει ότι αυτό είναι κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών 550 (1984) και 789 ( 1992). Μεταξύ άλλων, θέτει στην επιστολή του το ερώτημα «κατά πόσον τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι λιγότερο σημαντικά από αυτά άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Τέλος ο κ. Τορναρίτης, καλεί όλους τους Επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών όπως εξασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, με απώτερο σκοπό την αποφυγή των νέων τετελεσμένων τα οποία προσπαθεί η ίδια να επιβάλει. Είναι τώρα η στιγμή, καταλήγει, να αποδείξουμε ότι δεν ενεργούμε με δυο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά άσκηση επιρροής για την Αμμόχωστο από τους επικεφαλής στη ΚΣΣΕ ο Τορναρίτης

Πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και από τις πολιτικές δυνάμεις. Ήδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως το κόμμα του, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, θα κινηθούν σε όλα τα διεθνή φόρα για στήριξη ενάντια στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Έκκληση για την άμεση ανάληψη ομαδικής πρωτοβουλίας από όλους στο εσωτερικό, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων, απηύθυνε και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία. «Η Άγκυρα συνεχίζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Αμμόχωστο. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων, αλλά εδώ και χρόνια οι ευχές και οι λεκτικές διατυπώσεις αναγνωρίζουμε ότι δεν επαρκούν», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιακουμή.

Ούτε είναι "επικοινωνιακά τεχνάσματα", ούτε τα περίφημα ΜΟΕ του κ. Κασουλίδη έχουν αποτέλεσμα, καθώς οι εργασίες των κατακτητών για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της περίκλεισης Αμμοχώστου συνεχίζονται, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.

Σημειώνει πως, «είναι πασιφανές ότι η Κυβερνητική Εξωτερική Πολιτική έχει αποτύχει, φανερώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να απεγκλωβιστούμε από τις πολιτικές των "μπράβο" και των "χειροκροτημάτων" γιατί ήμασταν καλά παιδιά. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτεί από την Κυβέρνηση να ζητήσει επιτέλους κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβληθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία».

Θλίψη και οργή προκαλούν σε κάθε Κύπριο οι εργασίες του κατοχικού καθεστώτος για το άνοιγμα ενός ακόμα κομματιού της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, προσθέτοντας ότι είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι αντιδράσεις είναι ισχνές, αν και οι προκλήσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2020.

Διερωτήθηκε αν τα ΜΟΕ ήταν απάντηση της Κυβέρνησης στη λεηλασία του Βαρωσιού. «Ποιες ενέργειες έγιναν για να αποφευχθεί η νέα παράνομη επέμβαση στην παραλία; Από πότε είχε πληροφορίες η κυβέρνηση για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τι έπραξε; Πως επηρέασε το δήθεν καλό κλίμα των συνομιλιών οποιεσδήποτε αποφάσεις;», πρόσθεσε ο κ. Κολοκασίδης.  

Εκκλήσεις για ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα παράνομη πράξη των Τούρκων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση για τερματισμό της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή διατυπώνει τη θέση πως θα πρέπει να τονιστεί προς τα Ηνωμένα Έθνη, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, ότι δε μπορούν να συνεχίσουν πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών στην περίπτωση της Κύπρου.  Προσθέτει πως αν αυτές συνεχιστούν η Κυπριακή Δημοκρατία θ’ αναγκαστεί να διαφοροποιήσει τη στάση της για μέτρα σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Υπογραμμίζει, δε, πως «η χλιαρή αντίδραση που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα για τις παρανομίες των Τούρκων στην Αμμόχωστο αλλά και ευρύτερα, είναι απαράδεκτη και πρέπει τάχιστα ν’ αλλάξει».

Σε δημόσια έκκληση προς τον ΟΗΕ να παρέμβει, προέβη και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «με αφορμή τις νέες προκλητικές ενέργειες στην παραλία της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, το Επιμελητήριο, εκφράζει την καταδίκη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ζητά την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να θέσει τέλος στα άνομα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Προστίθεται ότι «η νέα πρόκληση αποδεικνύει περίτρανα τους πάγιους στόχους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που είναι η μετατροπή της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε τουρκική περιοχή». Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα καταγγείλει τις νέες παράνομες ενέργειες των Τούρκων στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ όλα τα αρμόδια διεθνή βήματα. Την ίδια ώρα τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για να τηρηθούν επιτέλους από την Τουρκία τα ψηφίσματα του για επιστροφή στην Αμμόχωστο των νομίμων κατοίκων της». Διατυπώνει, ταυτόχρονα, την απαίτηση προς την Κυβέρνηση να λάβει δυναμικά μέτρα, πριν τον εποικισμό και την τουρκοποίηση της περιφραγμένης πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν