Σε συζήτηση για τη Στρατηγική Πυξίδα συμμετείχε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στις Βρυξέλλες

Το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας υπό το πρίσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και τα επί μέρους κεφάλαια του κειμένου που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνει ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της ΕΕ να δράσει και να διαχειριστεί κρίσεις, συζήτησαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων των κρατών μελών συζήτησαν τρόπους βελτίωσης του συντονισμού της στήριξης που παρέχεται προς την Ουκρανία μέσω του μηχανισμού που έχει αναπτύξει το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ.

Τα μέλη της EUMC συζήτησαν ακόμα την ενίσχυση των δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, καθώς και τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Παράλληλα, καταγράφηκαν απόψεις επί της ανάλυσης που εξέδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν για τα κενά στις επενδύσεις των κρατών μελών στην άμυνα. Μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής αναγνώρισαν πως οι προτάσεις που καταγράφονται θα συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και επενδύσεων, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τον κατακερματισμό των διαθέσιμων πόρων.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών προχώρησαν τέλος σε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ σε Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο. 

Η συνάντηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στρατηγό Robert Brieger.

Στην δική του τοποθέτηση για την Στρατηγική Πυξίδα, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς χαρακτήρισε τις Δυνατότητες Ταχείας Ανάπτυξης ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του κειμένου και σημαντικό εργαλείο, ώστε η ΕΕ να δρα άμεσα και αυτόνομα όπου απαιτείται αντίδραση σε αναδυόμενες απειλές και εξελισσόμενες κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, θα πρέπει τα Συγκροτήματα Μάχης να καταστούν πιο ελκυστικά για τα κράτη μέλη, καθώς και να συμπληρωθεί η στελέχωση της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων  της ΕΕ (Military Planning and Conduct Capability - MPCC). Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και την εξασφάλιση εργαλείων διοίκησης και ελέγχου σε στρατηγικό επίπεδο.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και βελτίωσης της αντίστοιχης με το ΝΑΤΟ μέσω ενός δομημένου διαλόγου και σύμφωνα με τις αρχές της συμπερίληψης, αλληλεγγύης, διαφάνειας και αυτονομίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης τόνισε ακόμα πως τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ υπενθύμισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, στρατηγό Eberhard Zorn, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις δράσεις του πρώτου Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 3 Μαΐου 2022 στη Λευκωσία. Οι δύο αρχηγοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την υφιστάμενη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ναυτικό Απόσπασμα της UNIFIL.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας ναύαρχο Teodoro Lopez Calderon ανταλλάγησαν απόψεις σε ότι αφορά στην επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος, σε συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας, ταξίαρχο Jeffrey Curmi, ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Μεσόγειο και τις μεταναστευτικές ροές. Έγινε επίσης διερεύνηση ενδεχόμενων τομέων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα