Καταδικάζουν οι πολιτικές δυνάμεις την νέα τουρκική άλωση στην Αμμόχωστο

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν τα κόμματα, μετά τις πληροφορίες ότι μπουλντόζα διεξήγαγε την Τετάρτη εργασίες στο παραλιακό μέτωπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εκφράζοντας την καταδίκη τους και ζητώντας από την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τον διεθνή παράγοντα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως, «έχω ενημερωθεί αρμοδίως από όσους εκ καθήκοντος παρακολουθούν τι συμβαίνει στα κατεχόμενα, είναι μια νέα απαράδεκτη πρόκληση την οποία δεν θα αφήσουμε βεβαίως απαρατήρητη. Θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του διεθνούς δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε διαβήματα για τις ενέργειες των Τούρκων στο Βαρώσι ο Αναστασιάδης

Να απαντήσουν με έργα

«Η Τουρκία σήμερα προχωρεί σε νέα εισβολή στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, χωρίς να υπολογίζει κανέναν», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Από τη μια παίζει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου όσο αφορά τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στη Ρωσία και από την άλλη συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στο κυπριακό πρόβλημα, τόνισε.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να απαντήσουν όχι με λόγια αλλά με έργα», κατέληξε.

Απαιτούνται πρωτοβουλίες για αναστροφή

Οι εργασίες των κατοχικών αρχών για άνοιγμα νέου τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι συνιστούν μέρος του παράνομου και προκλητικού σχεδιασμού τους για την πόλη της Αμμοχώστου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τα νέα τετελεσμένα που προωθεί το δίδυμο Ερντογάν – Τατάρ που στόχο έχουν να εμβαθύνουν την κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Ο κυπριακός λαός αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους έμπρακτα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των Ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ από την κυβέρνηση Ερντογάν και όχι να βλέπει τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας σε βάρος των λαών της περιοχής», τόνισε.

Το ΑΚΕΛ  καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα απαιτούμενα διεθνή διαβήματα για την καταδίκη των τουρκικών σχεδιασμών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. «Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση και αναστροφή της ολέθριας πορείας στο Κυπριακό και των νέων κατοχικών τετελεσμένων, πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο», κατέληξε το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζουν την άλωση του Βαρωσιού οι Τούρκοι-Μπουλντόζες ανοίγουν νέα παραλία

Η καταδίκη δεν τερματίζει τις παρανομίες

«Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώς που προχωρεί στο άνοιγμα ακόμη ενός τμήματος της παραλίας της Αμμοχώστου», ανέφερε στη δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Θυμίζουμε πως ήδη από το 2017 είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο το κατοχικό καθεστώς να προέβαινε σε αυτές τις ενέργειες ζητώντας να ληφθούν μέτρα προς αποτροπή τους. Γι’ αυτό και επιμέναμε ότι δεν θα έπρεπε το οδόφραγμα της Δερύνειας να ανοιχθεί δεδομένου ότι η περαιτέρω τουριστική ενίσχυση από τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου (Πρωταράς - Αγία Νάπα), προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο θα  υποβοηθούσε στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, προστίθεται.

«Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως η λεκτική καταδίκη δεν τερματίζει τις παρανομίες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα», υπογράμμισε το κόμμα.

«Η ΕΔΕΚ καλεί για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος, στη βάση των σχετικών προτάσεων που κατέθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο», σημείωσε περαιτέρω.

Την ίδια στιγμή, υπέδειξε, επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ που αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της και πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να εντάσσεται ως μέρος της λύσης. «Είναι η ώρα η Κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα», κατέληξε η ΕΔΕΚ.

Πολύ δυσοίωνη εικόνα

«Το παράνομο άνοιγμα νέας οργανωμένης παραλίας στην Αμμόχωστο στην περιοχή του γνωστού ξενοδοχείου “King George” είναι άκρως καταδικαστέο και προκλητικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  Κυριάκος Τσιμίλλης. «Οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, άλλα και των Τουρκοκυπρίων συνθέτουν για ακόμη μια φορά μια πολύ δυσοίωνη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και σκιαγραφούν και την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Η εν λόγω εξέλιξη πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να άρει τις προσπάθειες της για διχοτόμηση της Κύπρου, τόνισε.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της. Αυτό που πρέπει να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες, είναι το «όνειρο» της Τουρκίας για λύση δυο κρατών ή οποιαδήποτε άλλη διχοτομική λύση», κατέληξε.

 

 

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση