Ενοχλημένος ο Ερντογάν από το χειροκρότημα του Κογκρέσου στις αναφορές Μητσοτάκη

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το χειροκρότημα των μελών του Κογκρέσου στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Από τη μια, όταν μιλάνε μαζί μας, μάς λένε, θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με εσάς, αλλά από την άλλη σηκώνονται και λένε, σχετικά με την Κύπρο δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα κάνουν τα ίδια «νούμερα» όπως η Ελλάδα, ενώ παραπονέθηκε για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Πρόσθεσε ότι θα πουν όχι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε συνάντησή του με τους νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ο Ερντογάν είπε ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, εμείς δεν αποδεχόμαστε σε αυτό τον οργανισμό ασφαλείας να μπουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του πως «όπως γνωρίζετε, η Σουηδία, η Φινλανδία έχουν δώσει καταφύγιο στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Θα φιλοξενήσουν το ΡΚΚ και το YPG, θα κάνουν πορείες και θα κρεμάσουν τις πατσαβούρες τους (εννοεί τις σημαίες του ΡΚΚ) στις γέφυρες. Θα ενθαρρύνουν τρομοκρατικές πηγές στη χώρα μου και θα τους χρηματοδοτήσουν. Είπαμε σε αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τους παρέχουν οπλισμό, ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια τέτοια οργάνωση ασφαλείας».

 Στο παρελθόν, πρόσθεσε, κάποιοι μπήκαν. «Ανάμεσά τους είναι και η Γερμανία και η Γαλλία. Άλλωστε η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν μπει και βγήκαν. Αλλά μετά δυστυχώς, η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου στην Τουρκία τους άνοιξε το δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ». Τι έγινε όταν επέστρεψαν, έθεσε το ερώτημα για να προσθέσει, «για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Αμερική έχει δημιουργήσει βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε και συνεχίζουν να τους προστατεύουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «μάς λένε, πείτε μας τις αξιώσεις σας, να τις ζητήσουμε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στο ίδιο τρυπάκι στο οποίο είχαμε μπει μια φορά. Το ζήσαμε αυτό και με την Ελλάδα. Ξέρουμε πως και η Φινλανδία και η Σουηδία θα μας κάνουν τα ίδια νούμερα. Γιατί να κάνουμε τέτοια γκάφα;»

Δήλωσε περαιτέρω ότι «το έχουμε πει στους φίλους μας ότι θα πούμε όχι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση, και η Δύση εξακολουθεί να τους υποστηρίζει με όπλα και τους επιτρέπει να δημιουργήσουν βάσεις». Από τη μια, όταν μιλούν μαζί τους, υποστήριξε, τούς λένε «θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με εσάς», αλλά από την άλλη, πρόσθεσε, σηκώνονται και λένε «σχετικά με την Κύπρο δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, «ποιος σου λέει ότι θα δούμε θετικά κάτι που εσύ δεν βλέπεις θετικά; Συγγνώμη. Αν είμαστε η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτή η χώρα μπήκε μια φορά στο τρυπάκι στο παρελθόν. Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναμπούμε σε αυτό το τρυπάκι. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική και είπαμε στους αρμόδιους φίλους μας ότι θα πούμε όχι στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αυτόν τον τρόπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου