Βγαίνει και από πάνω ο Τσαβούσογλου-«Εδώ και 55 χρόνια οι Ε/κ απορρίπτουν τη λύση»

Όποιος και να χειροκροτηθεί, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν τα σχέδια λύσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Αποκάλυψε ότι παραπονέθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν ισορροπίες στο θέμα της Κύπρου και στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι ο Μπλίνκεν του απάντησε πως θα διατηρήσουν ισορροπία.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν χωνεύει τις αναφορές Μητσοτάκη για Κυπριακό ο Οκτάι-«Θέατρο και σόου...»

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο είπε: «Στο θέμα της Ελλάδας και της Κύπρου, όποιος και να χειροκροτηθεί, ας χειροκροτηθεί, όλος ο κόσμος γνωρίζει, και τα ΗΕ το γνωρίζουν πολύ καλά. Μέχρι σήμερα, εδώ και 55 χρόνια όλα τα σχέδια λύσης τα απέρριψε η ε/κ πλευρά. Αυτή την πραγματικότητα δεν την αλλάζει».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «όλοι ξέρουν ποιοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Όλοι γνωρίζουν ποιος ανέτρεψε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά. Επομένως  δεν είναι σημαντικό ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όλοι όσοι μιλούν στο αμερικανικό Κογκρέσο χειροκροτούνται όρθια και μάλιστα χειροκροτούνται πολλές φορές. Το είδαμε αυτό όταν πήγαμε στις συνόδους του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι μια παράδοση. Μπορεί να γίνει».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε ως εξής: «Εμείς σήμερα είπαμε στον ομόλογό μου ότι μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και στις πολιτικές Ελλάδας-Τουρκίας εφάρμοζαν πάντα μια ισορροπία αλλά το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία και ότι πρέπει να διατηρήσουν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος είπε ότι αυτή την ισορροπία θα την διατηρήσουν. Επομένως οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες πρέπει να είναι ουδέτερες και αντικειμενικές σε αυτό το θέμα. Πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου και των δικαιωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ EΔΩ: Ενόχληση Τατάρ από την ομιλία Μητσοτάκη-«Η αποχώρηση Τουρκίας θα δημιουργήσει συγκρούσεις»

Αναφερόμενος στη Σουηδία και στη Φινλανδία, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο  ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν την Τουρκία. Βλέπουν το PKK πιο κοντά τους», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αυτό που η Τουρκία θέλει από τις ΗΠΑ είναι την άρση των κυρώσεων. Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK/YPG.

«Μπορώ να σας πω ότι είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση. Η απάντηση στην επιστολή για τα F-16 είναι σημαντική. Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Προς το παρόν, τα μηνύματα από το Κογκρέσο είναι θετικά. Τόσο η αμερικανική Κυβέρνηση όσο και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τη θετική προσέγγιση και δουλειά. Η σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία έχει γίνει κατανοητή», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ EΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα