Προ(σ)καλεί Ερντογάν ο ΠτΔ-Στο ψυγείο μέχρι τις τουρκικές εκλογές το Κυπριακό

Ως την ορθή στιγμή για να να αναληφθούν πρωτοβουλίες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, για να επιλυθούν εκκρεμούντα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκτίμησε, ότι η ουκρανική κρίση, προσφέρεται αφού δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, για ζητήματα που έχουν σχέση με τον πόλεμο. Μιλώντας μετά από επίσκεψη του σε στρατόπεδο της Λευκωσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε πως με βάση την ενημέρωση που έχει, η Τουρκία έχει διαμηνύσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους πως δεν αναμένεται να λάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για το Κυπριακό, μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην χώρα το 2023.   

«Έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους τους Αμερικάνους και τους ΗΕ να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του πολέμου να επιλυθούν. Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές οι πηγές ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην αν. Μεσόγειο, είτε από τα ισραηλιτικά, τα αιγυπτιακά και τα κυπριακά κοιτάσματα και όχι μόνο. Είναι η ευκαιρία αν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων να αναλάβουν προωτοβουλίες. Ηταν και η πρόθεση μου πέραν από τα ΜΟΕ να εισηγηθω την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ, προ του πολέμου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει λύση του Κυπριακού στα λόγια ο Ερντογάν, ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ

«Τώρα», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «καθίσταται ακόμα επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, που διεμήνυσαν πως θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στην αν. Μεσόγειο. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ ΚΔ και Τουρκίας. Δεύτερο, να αρθούν οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκλησει. Και τρίτο υπάρχουν οι παράμετροι των ΗΕ που δίδουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία των δύο κρατών αλλά της ΔΔΟ, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα, την ανεξαρτησία και την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών».

Δεν θέλουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος, «να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας ή λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενς έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και επί της ουσίας νεκρά κράτη. Είναι προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των ΗΕ και της ΕΕ. Αν το συνηδειτοποιήσει αυτό η Τουρκία, αίρονται πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν, στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν τέτοιες θετικές ενδείξεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε πως έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως μέχρι τις τουρκικές εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση κινητικότητας στο Κυπριακό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός o Σοϊλού-«Ανοίξαμε τα Βαρώσια ενώ οι άλλοι ασχολούνταν με πανδημία»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, χώρες του αραβικού Κόλπου και προσπάθειας της για να περάσουν αγωγοί μέσω κατεχομένων, και ερωτηθείς αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μια σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα.Η τυχόν βελτίωση σχέσεων είτε με Ισραήλ είτε με Αίγυπτο, εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς αν το θέμα της πρωτοβουλίας στην οποία αναφέρθηκε σε σχέση με την ΕΕ θα τεθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «το είχα υπόψη μου για το Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου ήταν εγγεγραμμένο το θέμα, αλλά μετά τα γεγονότα ανατράπηκαν οι προτεραιότητες δυστυχώς. Όμως, έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ζοζέπ Μπορέλ όσο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την κα Νιούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Δειτε Επισης

Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας