Η κασέττα του Τατάρ και οι κασέττες των Προεδρικών

Ένας ακριβώς χρόνος συμπληρώνεται αυτόν τον μήνα, από το τελευταίο σοβαρό βραχυκύκλωμα στο Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς που είχε συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τον Απρίλιο του 2021. Στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, ο Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και αν επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του, ήταν και ο ίδιος θύμα της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό.  

Η ιστορία έγραψε τελικά, πως στην πενταμερή για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά, έθεσε επίσημα στο τραπέζι τις απαράδεκτες θέσεις της για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών. Τον Σεπτέμβριο του 2021, παίχθηκε το επόμενο επεισόδιο. Αυτή την φορά ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη σε ακόμα μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Στόχος του δεν ήταν άλλος από το να κάνει το πρώτο μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Να διορίσει δηλαδή έναν ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει ως όρο εντολής, να προετοιμάσει το κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κι ενώ τα πρώτα λεπτά μετά τη συνάντηση φαινόταν πως ο στόχος επιτεύχθηκε, ο Τατάρ, λίγες ώρες αργότερα αναδιπλώθηκε, έβγαλε τρελό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.

Τελευταίο θύμα της τουρκικής αδιαλλαξίας έγινε αυτές της ημέρες ο Μίσοσλαβ Γιέντζια, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο, για να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο πλευρών, σχετικά με την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα που θα φέρει τις εμπλεκόμενες πλευρές πιο κοντά και θα ξεκλείδωνε τη διαδικασία. O συνεργάτης του Αντόνιο Γκουτέρες, είχε συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους στενούς του συνεργάτες όσο και με τον κατοχικό ηγέτη. Το σκηνικό ήταν ακριβώς το ίδιος, αφού αφενός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άκουσε για την ετοιμότητα του, τόσο για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου όσο και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης του επανέλαβε και τις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα βελτίωναν το κλίμα.

Από την άλλη άκουσε από τον Ερσίν Τατάρ, το γνωστό ποίημα για την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους, όπως επίσης και για την ανάγκη ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, ενώ υπογράμμισε πως αυτή η στάση της τουρκικής πλευράς, όπως τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών πριν από έναν χρόνο στη Γενεύη, δεν έχει αλλάξει. Σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση του ότι αυτά θα μπορούσαν να ωφελούσαν και τις δύο πλευρές εάν δεν προσπαθούσε η μια πλευρά να επιβάλει την εξουσία της προς την άλλη.

Τα ίδια επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκ του σύνεγγυς συνάντηση που είχαν μετά από πρόσκληση του Κόλιν Στιούαρτ στο Παλιό Αεροδρόμιο της Λευκωσίας ο Ερσίν Τατάρ, με τον Νίκο Αναστασιάδη, να εκφράζει πλέον και δημόσια την αγανάκτησή του για την επιμονή επί των ακραίων θέσεων του. Ότι κι αν πρότεινε ή ζητούσε από τον κατοχικό ηγέτη ο Νίκος Αναστασιάδης έβρισκε απέναντι του ένα τοίχος.

  • Στην πρόταση του για να συναντηθούν και να τεθούν στο τραπέζι οι ανησυχίες της κάθε πλευράς σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ απάντησε με την κυριαρχική ισότητα.
  • Στην πρόταση για τα ΜΟΕ επανέλαβε όπως και στον Γιέντζια τη θέση πως θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
  • Στο θέμα για τον διορισμό απεσταλμένου ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την άρνηση του, επικαλούμενους τους λόγους που επικαλείται από τον Σεπτέμβριο.
  • Στην υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο Τατάρ απάντησε αόριστα, ρίχνοντας στο τραπέζι πρόταση για να τεθεί ενώπιον εμπειρογνωμόνων.

Πλέον είναι ξεκάθαρο, πως ούτε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ούτε οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο και Τουρκία, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία, μπορεί να αποδοθεί το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο πως όσο από τη μια πλευρά η Τουρκία επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις της, οι οποίες ουσιαστικά εγκλωβίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια και από την άλλη, όσο η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, τόσο πιο πολύ η Άγκυρα και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα, αποθρασύνονται και οχυρώνονται πίσω από τις ακραίες θέσεις που έχουν ήδη προβάλει.

Από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία σε εξέλιξη, ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στις Βρυξέλλες, ή τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως, το Κυπριακό μπαίνει για καλά στον πάγο και πλέον οι όποιες ελπίδες επενδύονται στην αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, όταν και αν κάτι τέτοιο συμβεί.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω προεκλογικής και από τη στιγμή που διαχρονικά το Κυπριακό, αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της ατζέντας, είναι ξεκάθαρο πως το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος, ελλείψει και πρωτοβουλιών και εξελίξεων, θα επιδοθούν σε ακόμα μια επιχείρηση παρελθοντολογίας με διαμοιρασμό λαθών και ευθυνών.

Τα γνωστά αφηγήματα για την μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε στο Κρανς Μοντάνα, την αδιαλλαξία της δικής μας πλευράς, το απορριπτικό κέντρο και το ενδοτικό ΔΗΣΑΚΕΛ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψουν στην καθημερινόητα μας τους επόμενους μήνες, ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει το παζλ των βασικών διεκδικητικών και των συνεργασιών, αν τελικά υπάρξουν. 

Η μεγάλη εικόνα ωστόσο, όσο και αν στη δίνη της προεκλογικής τσαλακωθεί, θα περιγράφει πως για ακόμα μια φορά το Κυπριακό είναι όμηρος στα χέρια της Τουρκίας και ταυτόχρονα θα μας υπενθυμίζει πως, όση καλή θέληση κι αν επιδείξουμε, όσα δώρα κι αν κάνουμε στην άλλη πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι εγκάθετοί του, θα είναι αυτοί που θα συνεχίζουν να κρατούν και το μαχαίρι και το καρπούζι για το μέλλον της Κύπρου.

Εξάλλου, ανάλογα των προσδοκιών των πολιτών, από τους υποψηφίους σε σχέση με τις Προεδρικές, είναι και τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του REPORTER, όπου στο ερώτημα ποιο θα είναι το κύριο κριτήριο στη βάση του οποίου οι πολίτες θα επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν, η απάντηση για τις θέσεις τους στο Κυπριακό, έλαβε μόλις το 7% των απαντήσεων, την ίδια ώρα που η απαντήσεις για την ικανότητα του υποψηφίου να κυβερνήσει, για την προσωπικότητα και τα χαρίσματα του υποψηφίου έλαβαν μαζί δεκαπλάσιο ποσοστό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Αυξάνει δυνάμεις ο Αβέρωφ, σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ