Κάνει πίσω ο Αναστασιάδης-Δεν προσφεύγει στο Ανώτατο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την απόρριψη της αναπομπής του από τη Βουλή, γνωστοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή παράδοσης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας στον επενδυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τη Βουλή της αναπομπής του στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα του βήματα, είπε ότι «σέβομαι απόλυτα την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση μου είναι ότι δεν θα προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο, προειδοποιώντας, όμως, όσους αδίκησαν τις κοινότητες, πως κάποια στιγμή θα κληθούν να επιφέρουν οι ίδιοι τις αναγκαίες τροποποιήσεις έτσι ώστε να υπηρετηθεί πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τίποτε πέραν αυτού».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή Ολομέλεια, η Βουλή απέρριψε με 29 ψήφους εναντίον την αναπομπή, με τους βουλευτές να προειδοποιούν πως ολόκληρη η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθεί σε κίνδυνο, εάν προχωρήσει η αναπομπή.

Το αναπεμπόμενο μέρος του Νόμου αφορούσε τη δημιουργία Δήμου Ακάμα με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ακάμα, με την παράλληλη δημιουργία του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας (Χρυσοχούς), Ανδρολίκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρίτου Τέρα, Μακούντας, Νέου Χωριού (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.

Θέση του Προέδρου ήταν ότι, με την εφαρμογή των αναπεμπόμενων διατάξεων, η διοικητική διαίρεση και/η διαχωρισμός της χωρικής οντότητας των επτά κοινοτήτων και ενσωμάτων κάποιων εξ’ αυτών στο νέο Δήμο Ακάμα και των υπόλοιπων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά διοικητικά, πρακτικά, πολεοδομικά, κοινωνικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα στη μελλοντική ανάπτυξη των κοινοτήτων. Έκανε, επίσης, λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με τη μη ισότιμη μεταχείριση των δημοτών και θα καταστρατηγούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Τέθηκε, επίσης, θέμα, για την αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας να δημιουργεί νέους Δήμους και διοικητικά όρια.

Πάντως, αναμένεται πως το επόμενο διάστημα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Βουλή θα κληθεί να συζητήσει τροπολογίες που θα έχουν ως στόχο να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις που υπάρχουν στους Νόμους που ψηφίσθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου
Βλέπει γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ξεδίπλωσαν το πλάνο της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους Ιωάννου, Βαφεάδης και Παναγιώτου στη Βουλή
Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
Νέες καταγγελίες για μετακινήσεις ψηφοφόρων-«Υπέδειξαν ως διαμονή δημαρχείο, κολυμβητήριο και αποθήκες»