H ώρα της αλήθειας-Ψηφίζει για τον έλεγχο των κομμάτων από τα Δικαστήρια η Βουλή

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως όσα συνέβησαν στην ΕΔΕΚ τους τελευταίους μήνες, με τον εμφύλιο που ξέσπασε, τα δικαστικά διατάγματα, τους προπηλακισμούς κατά τη διάρκεια κάποιων εκ των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων, τις κατηγορίες για τα παραποιημένα μητρώα, τις υπεξαιρέσεις από το ταμείο του κόμματος, την παράνομη διαγραφή μελών και την εγγραφή μη μελών του κόμματος, αποτελούν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των Σοσιαλιστών.  

Αυτή η μαύρη σελίδα δεν έχει γυρίσει ακόμη. Ενώπιον των Δικαστηρίων εκκρεμούν μια σειρά από υποθέσεις που ξεκινούν από πιο παλιά, με την υπόθεση της διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη, όπου ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως μια στημένη δίκη. Συνέχισαν με τις προσφυγές για το μητρώο του κόμματος, ενώ ακολούθησαν και άλλες υποθέσεις για την Επαρχιακή του κόμματος στη Λευκωσία.

Για το αν παραποιήθηκε το καταστατικό του κόμματος ή για το αν ο πρόεδρος του έλαβε μονομερείς και αντικαταστατικές αποφάσεις για να φιμώσει, όπως των κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, θα το κρίνει το Δικαστήριο, το οποίο πάντως από την πρώτη στιγμή, θεώρησε με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του πως υπάρχει ζήτημα και για αυτό το λόγο εξέδωσε διατάγματα για να μην πραγματοποιηθεί το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Όπως για κάθε πολίτη, έτσι και για τα μέλη της ΕΔΕΚ που θεώρησαν πως αδικούνται, η Δικαιοσύνη αποτέλεσε τη μοναδική τους επιλογή για να καταγγείλουν μια παρανομία που πιστεύουν ότι διαπράχθηκε εις βάρος τους και να βρουν το δίκιο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζουν νοκ άουτ τα Δικαστήρια στον απόηχο των καταγγελιών στην ΕΔΕΚ

Σήμερα η Βουλή έχει ενώπιον της μια πρόταση Νόμου, που στον απόηχο των πιο πάνω, καλείται ουσιαστικά να τοποθετηθεί, εάν επιθυμεί ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στο Δικαστήριο για να βρίσκει το δίκιο του όταν αδικείται, ή εάν τα μέλη και τα στελέχη των κομμάτων, που θεωρούν ότι κάποιες ενέργειες έρχονται σε σύγκρουση με το Καταστατικό ή είναι παράνομες, δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα.

Αυτό προβλέπει ουσιαστικά η πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος στον απόηχο του εμφυλίου που ξέσπασε στο κόμμα του, που στη συνέχεια επισφραγίστηκε με τις προσφυγές στα Δικαστήρια που ουσιαστικά των εγκλώβισαν και τον υποχρέωσαν να ακυρώσει το Τακτικό Συνέδριο και κατά συνέπεια τις εκλογές που θα αναδείκνυαν τα όργανα του κόμματος, επιχειρεί να αποκλείσει την επιλογή των Δικαστηρίων σε όσους διαφωνούν.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν περάσει από τη Βουλή η πρόταση Νόμου που κατέθεσε, τότε θα μπορεί, αφού τεθεί σε εφαρμογή να προκηρύξει ένα νέο Συνέδριο και νέες εκλογές με βάση το μητρώο που έχει στα χέρια του και για το οποίο κατηγορείται ότι αυτός και οι συνεργάτες του παραποίησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αυγό του φιδιού επωάζεται στον ναό της Δημοκρατίας

Πάντως, με βάση τις φειδωλές τοποθετήσεις που έγιναν, αν και δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από κανένα κόμμα, φαίνεται πως η πρόταση Νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, σε συνδυασμό και με την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, βρίσκονται αρκετά κοντά στο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία αν και όλα θα κριθούν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως σε κάποια κόμματα που γίνονται σκέψεις για να ψηφίσουν υπέρ, υπάρχουν μεμονωμένοι βουλευτές που εκφράζουν τον προβληματισμό τους και ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, είτε να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κομματική γραμμή που θα δοθεί, είτε να απέχουν από τη ψηφοφορία. Μάλιστα ακόμα και εντός της ΕΔΕΚ, η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή δύο βουλευτές, ο Κωστής Ευσταθίου και ο Ηλίας Μυριάνθους, αναμένεται πως θα καταψηφίσουν την πρόταση Νόμου του προέδρου τους.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Δημητρίου, λειτουργεί γεφυρωτικά, αφού διατηρεί ουσιαστικά το δικαίωμα όποιου θεωρεί ότι παραβιάζεται το καταστατικό του κόμματος από αποφάσεις που λαμβάνονται να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, αφού όμως προηγουμένως το θέμα εξεταστεί εντός 45 ημερών από τον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων, ο οποίος θα αποφασίζει εάν υπάρχει ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν τα Δικαστήρια.

Αυτό που σημειώνουν, ωστόσο, οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ, είναι πως το χρονικό περιθώριο των 45 ημερών που προτείνεται να δοθεί στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων, συμπίπτει με το χρονικό περιθώριο 45 ημερών που σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕΚ έχει ο Πρόεδρος του κόμματος για να προκηρύξει Συνέδριο. Συνεπώς σε περίπτωση που περάσει η τροπολογία και τεθεί σε εφαρμογή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα μπορεί να προκηρύξει συνέδριο, το οποίο κανένα Δικαστήριο δεν θα μπορεί να ακυρώσει ή να αναστείλει, όπως έπραξε με τις προηγούμενες απόπειρες του με ενδιάμεσα διατάγματα, αφού θα πρέπει πρώται να εξετάσει εντός 45 ημερών το αίτημα από τον Έφορο Πολιτικων Κομμάτων. Συνεπώς μέχρι ο Έφορος να εξετάσει το ζήτημα και να καταλήξει στην απόφαση του και να ανοίξει ο δρόμος για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη οι ενάγοντες, το Συνέδριο θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δημοκρατία στο βούρκο

Συνεπώς σημειώνουν, η τροπολογία Δημητρίου στην περίπτωση της ΕΔΕΚ, είναι δώρον άδωρο. Για το θέμα κατέθεσαν τις ιδιαίτερα έντονες απόψεις τους με άρθρα τους στον REPORTER, τόσο η Ανδρειανή Οδυσσέως, η οποία είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, όσο και ο Γιάννης Πιερίδης, αμφότεροι άνθρωποι που βγήκαν μπροστά και είναι ανάμεσα στους διαφωνούντες που κατέθεσαν προσφυγές στα Δικαστήρια.

Ο Γιάννης Πιερίδης σε άρθρο του σημειώνει μεταξύ άλλων πως αν περάσει η τροπολογία του Μαρίνου Σιζόπουλου, «η ηγεσία θα μπορεί να δρα  κατά το δοκούν και αυθαίρετα να εγγράφει ή να διαγράφει μέλη, να παρακάμπτει τους κανόνες και τις αποφάσεις και να καθίσταται η αρχή του ενός ή των ολίγων εκλεκτών.  Αυτή την πρακτική ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Μ. Σιζόπουλος και τώρα προσπαθεί να την κάνει θεσμό του κράτους και κοινή πρακτική όλων των κομμάτων».  Σε άλλο σημείο υποδεικνύει πως, «επί της ουσίας η τροπολογία Σιζόπουλου/Δημητρίου περιορίζει την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη μόνο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των κομμάτων. (…) Για τα άλλα θέματα η προσφυγή πρέπει να περάσει από το μύλο ενός δημόσιου υπαλλήλου εξαρτώμενου από το πολιτικό σύστημα ο οποίος πρέπει να εκδώσει απόφαση εντός 45 ημερών. Εν τω μεταξύ ο ελεγχόμενος Αρχηγός θα μπορεί να οργανώσει συνέδρια, να  χαλκεύσει Μητρώα Μελών, να διενεργήσει εκλογές, να παρακάμψει όργανα και αποφάσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Σε δικό της άρθρο η Ανδρειανή Οδυσσέως αναφέρει πως «οσοι υπερψηφίσουν τον αλλοιωμένο «περί πολιτικών κομμάτων τροποποιητικό νόμο» θα έχουν προσφέρει τις ευνοϊκότερες συνθήκες όχι μόνον για να επωαστεί το αυγό του φιδιού αλλά για να θεριέψει! Γιατί δεν θα έχει απομείνει κανένα επιχείρημα για να το ανακόψουμε. Διότι ο φασισμός θα έχει γίνει συνώνυμος με αυτό το ίδιο το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Οι αρχηγοί κομμάτων θα έχουν αναγορευτεί σε ολιγάρχες και δικτάτορες που μαζί με μια κάστα γύρω τους θα δρουν κατά το δοκούν, θα καταπατούν καταστατικά, θα τα αλλάζουν κατά που τους βολεύει, θα αλλοιώνουν μητρώα και τα απλά μέλη στην ουσία δεν θα έχουν καμιά υπόσταση. Αυτό ακριβώς πάνε να κάνουν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της 7ης Απριλίου 2022».

Σε άλλο σημείο επιτίθεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τονίζοντας πως, «ο ΔΗΣΥ με την τροπολογία-σωσίβιο στον κύριο Σιζόπουλο προσφέρει στην ουσία επαρκή χρόνο για ανάλογες μεθοδεύσεις ενώ εξουδετερώνει κάθε δυνατότητα άμεσης αναστολής παρατυπιών. Για να καταλάβουμε τι προσπαθούν να πετύχουν, αν ίσχυε αυτό σήμερα δεν θα μπορούσε να είχε καταδειχθεί η αλλοίωση του μητρώου μελών της ΕΔΕΚ, γεγονός αδιαμφησβήτητο πλέον με τα πρόσφατα ισχυρά δικαστικά διατάγματα. Αυτά είναι που θέλουν να συγκαλύψουν οι βουλευτές υπερψηφίζοντας;», διερωτάται.

Ιδιαίτερα έντονη τοποθέτηση έκανε με ανάρτηση του στο twitter και ο πρώην υπουργός Υγείας και νομικός, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έγραψε πως, «η διαπλοκή των κομμάτων κ η "αλληλοεξυπηρέτηση μεταξύ κατεργαραίων" ευτελίζουν πλήρως την Βουλή κ οδηγούν τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική. Εξελίσσεται δε σε κατάργηση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Όποιο κόμμα/βουλευτής ψηφίσει αυτό το αίσχος είναι Συνένοχος.

Και συνέχισε: «Στα λόγια όλοι είστε, "δημοκράτες", "ευρωπαίοι", "έντιμοι", "καθαροί", "σύγχρονοι", κτλ. Οι πράξεις όμως μιλούν πολύ πιο δυνατά από τα αυτολιβανίσματα. Κανένα κόμμα που θα περιορίσει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης επί των εσωκομματικών διαδικασιών, δεν έχει δικαιολογία. Ιδού_η_Ρόδος», έγραψε ο πρώην υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Παμπορίδη για μπλόκο στον έλεγχο κομμάτων-«Συνένοχος όποιος βουλευτής ψηφίσει»

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ