Βγάζουν νοκ άουτ τα Δικαστήρια στον απόηχο των καταγγελιών στην ΕΔΕΚ

Από έντονο παρασκήνιο, μεγάλο προβληματισμό και αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων συνοδεύεται η πρόταση Νόμου που θα τεθεί προς έγκριση την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή που ουσιαστικά προνοεί την απαγόρευση μελών των κομμάτων να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για αποφάσεις που λαμβάνονται αντίθετα με τις πρόνοιες των καταστατικών των κομμάτων.  

Η πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, έρχεται στον απόηχο των δικαστικών υποθέσεων του κόμματος που ακόμα εκκρεμούν, όπου μια σειρά από μέλη και στελέχη του κόμματος, ακύρωσαν τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου, κατηγορώντας τον κ. Σιζόπουλο ότι αλλοίωσε το μητρώο μελών του κόμματος και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν αυτές πραγματοποιούνταν θα ήταν προϊόν νοθείας, όπως είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους και το αποτέελεσμα κάποιων εκ των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων του κόμματος που πραγματαοποιήθηκαν. 

Εάν είναι βάσιμες ή όχι οι καταγγελίες των στελεχών της ΕΔΕΚ, κρίθηκε ήδη από το Δικαστήριο το οποίο τους δικαίωσε σε πρώτη φάση εκδίδοντας τα γνωστά διατάγματα που ακύρωσαν τις διαδικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του μητρώου. Και φυσικά θα κριθούν ως βάσιμες ή μη όταν οι εκκρεμούσες υποθέσεις τελεσιδικήσουν στη δικαιοσύνη. Το ζήτημα, ωστόσο που προκύπτει, είναι πως εάν ίσχυαν οι πρόνοιες τις πρότασης Νόμου που θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί αύριο στη Βουλή, τα μέλη της ΕΔΕΚ που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, δεν θα είχαν δικαίωμα να το πράξουν. Είναι εδώ που έγκειται και ο προβληματισμός αρκετών μελών της Βουλής, που διαβλέπουν πως εάν τελικά εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, σε μια περίοδο που κόμματα και βουλή βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα μάτια του μέσου πολίτη, πληγώνουν ακόμη περισσότερο αντί να επουλώνουν τις πληγές του θεσμού. 

Ακόμα και η τροπολογία του προέδρου της επιτροπής Θεσμών και εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, δεν ικανοποιεί πλήρως όσους φωνάζουν, αφού δίνει ναι μεν το δικαίωμα στα μέλη του κόμματος να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού όμως πρώτα το αίτημα τους θεωρηθεί δίκαιο από τον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων στον οποίο θα πρέπει να προσφύγουν πριν απευθυνθούν στα Δικαστήρια. Ο Έφορος θα έχει υποχρέωση να εξετάσει τις καταγγελίες εντός 45 ημερών. Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις υποθέσεις της ΕΔΕΚ που εκκρεμούν ενώπιον Δικαστηρίου, δεν θα εύθαναν ποτέ στα Δικαστήρια, αφού τόσο το Τακτικό όσο και το Έκτακτο Συνέδριο που συγκάλεσε αιφνιδιαστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα είχαν πραγματοποιηθεί, πριν καν το Δικαστήριο εξετάσει την πιθανότητα έκδοσης διατάγματος για μη διεξαγωγή του, μέχρι την εξέταση της υπόθεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παρασκήνιο και η διχογνωμία πίσω από την πρόταση για προσφυγές κατά κομμάτων

Τι προνοεί η πρόταση Νόμου του Σιζόπουλου

Χθες δημοσιεύθηκε από τη Βουλή η έκθεση της επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το θέμα στην οποία αναφέρεται πως, η επιτροπή μελέτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, σε τέσσερις συνεδρίες της. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών κλήθηκαν και παρέστησαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στις συνεδρίες της επιτροπής, ενημερώνοντάς την ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου παρέστησαν επίσης το μέλος της επιτροπής κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τα μη μέλη της κ. Γιώργος Λουκαΐδης και Μαρίνος Σιζόπουλος. Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, «σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή αρχικά είχε κατατεθεί στη Βουλή, είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες λαμβάνονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, «η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, στο καταστατικό λειτουργίας των οποίων κατοχυρώνονται η δημοκρατική αρχή και η αρχή της αυτονομίας, να καθίστανται σεβαστές οι αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, καθώς και να αποτρέπονται φαινόμενα καταστρατήγησης, προσβολής ή/και αναστολής της εφαρμογής των αποφάσεών τους».

Εν γένει επιφυλάξεις από βουλευτές

Στην έκθεση επισημαίνεται πως, στο στάδιο της συζήτησης του προτεινόμενου νόμου, μέλη της επιτροπής εξέφρασαν εν γένει επιφυλάξεις ως προς την προτεινόμενη ρύθμιση.  Ιδιαίτερα, την επιτροπή απασχόλησε η συμβατότητα των προνοιών του με το άρθρο 30 του συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης εκάστου στη δικαιοσύνη, ζήτημα το οποίο επισημάνθηκε και σε σχετικό σημείωμα το οποίο υποβλήθηκε στην επιτροπή από την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής με ειδικότερη αναφορά σε σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναφορικά με τις εκφρασθείσες επιφυλάξεις, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας κατέθεσε στην επιτροπή σχετική γνωμάτευση με την οποία υποστηρίζεται ότι «δεν μπορεί να απαλειφθεί παντελώς η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθ’ ότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 30 του Συντάγματος».  Συναφώς, η ίδια εκπρόσωπος εισηγήθηκε τροποποίηση του κειμένου της πρότασης νόμου, ώστε αφενός να διατηρείται ο δικαστικός έλεγχος όσον αφορά αποφάσεις πολιτικών κομμάτων οι οποίες σχετίζονται με χρηματοοικονομικά ζητήματα των πολιτικών κομμάτων όπως απαιτείται από τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τον 3ο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου, και αφετέρου να εξαιρούνται αποφάσεις οι οποίες αφορούν πολιτική θέση ή διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι με την εισήγηση αυτή επιτυγχάνεται ισορροπία, καθότι απώτερος στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η αποφυγή κατάχρησης του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και των συνεπακόλουθων επιπτώσεων στην τήρηση των διαδικασιών πολιτικού κόμματος και εν γένει στον θεσμό των πολιτικών κομμάτων.  Παράλληλα, η ίδια εκπρόσωπος επισήμανε ότι η επιβολή επιμέρους περιορισμών στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 30 του συντάγματος, εφόσον αυτοί διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας, δεν προσκρούουν στον «πυρήνα» του δικαιώματος και ως εκ τούτου δεν ενέχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών συμφώνησε με τις προτεινόμενες από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας τροποποιήσεις, ενημερώνοντας την επιτροπή ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, υπό το φως των πιο πάνω, αποφάσισε να τροποποιήσει το κείμενο της πρότασης νόμου στη βάση της εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ώστε να διασαφηνιστεί ότι θα εκπίπτουν του δικαστικού ελέγχου οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες αφορούν πολιτική θέση και διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος, ενώ θα υπόκεινται σε τέτοιο έλεγχο αποφάσεις και διαδικασίες συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος που σχετίζονται με τα χρηματοικονομικά ζητήματα του κόμματος.

«Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών της πρότασης νόμου, όπως το κείμενό της έχει τροποποιηθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω, κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια του σώματος», καταλήγει η έκθεση.

Στο μεταξύ, ενωπιον της Βουλής, αναμένεται να τεθεί και η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Δημητρίου, η οποία προβλέπει πως Πολιτικό Κόμμα δύναται να ενάγει και να ενάγεται για παραβίαση του καταστατικού του, νοουμένου ότι έχει προηγηθεί υποβολή γραπτού παραπόνου στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων, ο οποίος θα το εξετάζει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες από την ημέρα υποβολής του.

Φωνάζουν οι διαφωνούντες της ΕΔΕΚ

Για το θέμα και την προώθση της συγκεκριμένης πρότασης Νόμου στην Ολομέλεια, εξέδωσε χθες ανακοίνωση η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία και την ανασυγκρόητηση της ΕΔΕΚ, στην οποία σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο προωθείται η αφαίρεση του δικαιώματος μέλους του κόμματος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν πιστεύει ότι η ηγεσία του καταστρατηγεί το Καταστατικό του κόμματός του, πρακτική, που όπως λέει «ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Μ. Σιζόπουλος και τώρα προσπαθεί να την κάνει θεσμό του κράτους».

Επί της ουσίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πρόταση του κ. Σιζόπουλου και του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου «περιορίζει την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη μόνο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των κομμάτων. Για τα άλλα θέματα η προσφυγή πρέπει να κριθεί από ένα ανώτερο δημόσιο υπάλληλο διορισμένο από το πολιτικό σύστημα ο οποίος πρέπει να εκδώσει την απόφαση του εντός 45 ημερών».

«Εν τω μεταξύ η ελεγχόμενη ηγεσία θα μπορεί να οργανώσει συνέδρια, να χαλκεύσει Μητρώα Μελών, να διενεργήσει εκλογές, να παρακάμψει όργανα και αποφάσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αλήθεια γιατί δεν πρότειναν να υποχρεούται το δικαστήριο να αποφασίζει μέσα σε 45 μέρες;», διερωτάται η Ομάδα Πρωτοβουλίας.

«Πού πάμε; αντί να βελτιώνουμε την λειψή δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων τα μετατρέπουμε σε θεσμοθετημένα κύτταρα αντιδημοκρατικής λειτουργίας και ασυδοσίας των αρχηγών και του περίγυρου τους», διερωτώνται .

«Προς τιμή τους βουλευτές από όλα τα κόμματα αντιστέκονται και προσπαθούν να σώσουν την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Στεκόμαστε δίπλα τους, όπως θα σταθούμε δίπλα σε κάθε πολιτικό που θα ορθώσει το ανάστημα του στην υποκουλτούρα του λαϊκισμού και του αρρωστημένου κομματικού πατριωτισμού που καταστρέφει τον τόπο», προστίθεται.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Γενική Εισαγγελία πως τοποθετούνται; Καλούμε τον κάθε δημοκρατικό πολίτη να τοποθετηθεί καθαρά. Η σιωπή είναι συνενοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δημοκρατία στο βούρκο

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»