«Ναι» με αστερίσκο ο ΔΗΣΥ, «όχι» το ΑΚΕΛ για αποστολή εξοπλισμού-Η θέση του ΥΠΑΜ

Απάντησε το Υπουργείο Άμυνας στα ερωτήματα για το κατά πόσον θα παραχωρηθεί στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας.

Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, «αναφορικά με τις πληροφορίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είναι ενδεχόμενη η διάθεση οπλισμού ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά επίσημη ενημέρωση για την αποστολή όπλων της Ε.Φ. στην Ουκρανία το ΑΚΕΛ

Την ίδια ώα, ο ΔΗΣΥ δεν είναι αρνητικός για αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί. 

Σε ανακοίνωσή του, το Κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Κράτη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτή η βοήθεια που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει την αντίστασή της απέναντι στη ρωσική επιδρομή».

Σημειώνει ότι «κατανοούμε βέβαια, ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του. Εάν υπάρχουν όμως επιλογές για αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει το ΑΚΕΛ

Προηγουμένως, το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του κάλεσε την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με τα δημοσιεύματα, που όπως σημειώνει, «μιλούν για απαίτηση των ΗΠΑ προς την Κύπρο για να τους παραχωρηθούν τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω στρατιωτικά την Ουκρανία. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να μένει αιωρούμενο από πλευράς κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, η Εζεκία Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 8 Μαρτίου 2022 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Το ΑΚΕΛ εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ και στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Η εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επισήμανε εξάλλου ότι, «την ώρα που τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κυβέρνηση Συναγερμού έτοιμη να ικανοποιήσει τέτοιες αξιώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία».

«Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι ο δρόμος της στρατιωτικής κλιμάκωσης θα έχει ολέθριες συνέπειες για το λαό της Ουκρανίας που υπόκειται τη ρωσική εισβολή, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και τον κόσμο», κατέληξε η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Ζητά σύγκλιση Εθνικού η ΔΗΠΑ

«Η τεράστια κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει λεπτομερέστατη ανάλυση όλων των πολιτικών, αμυντικών και διπλωματικών παραμέτρων», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ.

Όπως αναφέρει «με δεδομένη την εξαιρετική σοβαρότητα του θέματος -το οποίο άπτεται όχι μόνο της κρατικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της θέσης της πατρίδας μας στον κόσμο, τα επόμενα χρόνια, στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται- σημειώνουμε τα εξής:  

• Αποφάσεις που επηρεάζουν ύψιστα κρατικά συμφέροντα δεν πρέπει να τίθενται στη σφαίρα δημόσιας συζήτησης, ώστε να αποφεύγεται πιθανή εκμετάλλευση ή και αυτοπαγίδευση.  

• Η πλήρης τήρηση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των συμβατικών υποχρεώσεων της είναι αδιαπραγμάτευτη για μια χώρα που τελεί ακόμη υπό κατοχή, όπως τη δική μας. 

Παράλληλα, τονίζει ότι «το εμφαντικά ότι η τεράστια κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και λεπτομερέστατη ανάλυση όλων των πολιτικών, αμυντικών και διπλωματικών παραμέτρων που τίθενται ενώπιον μας, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης