Ενοχλήθηκε για το πανό «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» ο Τατάρ

Με τίτλο «Ο πρόεδρος Τατάρ απάντησε στις δηλώσεις Αναστασιάδη: ‘Η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνικό νησί’», η εφημερίδα Γκιουνές – που πρόσκειται στο ΚΕΕ - γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, Ε/κ πολιτικών και του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία για την επέτειο έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της «ένοπλης τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ», κατά την έκφραση της εφημερίδας.  

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μηνύματα που εγκρίνουν αυτά που έκανε η ΕΟΚΑ και έδωσε έμφαση στον ελληνισμό.

«Έναντι της δικής μας καλής θέλησης και της αντίληψής μας για συμφωνία, η δική τους αντίληψη είναι πάντα να αφήνεται ανοικτή η πόρτα για να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν. Αν μέσα σε αυτή την συμφωνία λες δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, σημαίνει ότι αυτή η πόρτα κλείνει για εκείνους. Ναι, εμείς με καλή θέληση επιθυμούμε συμφωνία. Εμείς δεν έχουμε μια αντίληψη αποκομμένη από τον κόσμο, αποκομμένη από την επικοινωνία, αποκομμένη από τον διάλογο και με το κεφάλι μέσα στην άμμο. Πάντοτε αναφέρουμε ότι θέλουμε συμφωνία, θέλουμε ειρήνη. Αυτή είναι και η αντίληψη της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι υπάρχουν συναντήσεις με την Ελλάδα. Εκεί γίνεται λόγος για καλή βούληση. […] Υπάρχουν προσπάθειες για ανάπτυξη μιας αντίληψης συναίνεσης που στηρίζεται στο δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Υποστηρίζοντας ότι απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής κατάστασης με τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία και των συγκυριών,  ο κ. Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα είναι να συζητηθεί το θέμα προστατεύοντας τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν επαναλαμβάνεις ακόμα την ρητορική του 1821, αν δίνεις μηνύματα που θα ικανοποιήσουν τους υποστηρικτές του ελληνισμού, αμφιβάλλω για την καλή σου βούληση. Είναι φανερό ότι η συμφωνία που έχεις στο μυαλό είναι μια αντίληψη που αφήνει ανοικτή την πόρτα στον ελληνισμό, που δεν σέβεται την ισότητα των Τούρκων της Κύπρου».

Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι στην ίδια πλευρά με την Τουρκία και ότι αποτελούν στοιχείο της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ιστορικά τους κέρδη, όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας ότι στο μήνυμά του για τις επετείους, ο Έλληνας Πρέσβης στην Λευκωσία ανέφερε ότι δεν έχει νόημα μια λύση χωρίς την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «αυτά τα κέρδη αποτελούν την ουσία των δικαιωμάτων μας εδώ, του δικαίου μας, του αγώνα που διεξάγουμε στη βάση της κυριαρχίας».

Επανέλαβε ότι τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντικές είναι για τους Τουρκοκύπριους οι εγγυήσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι αφότου είδαν τι γίνεται στην Ουκρανία άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά και εκείνοι που έλεγαν ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις πλέον.

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής και τα μηνύματα των Ελληνοκυπρίων πολιτικών με έμφαση στον ελληνισμό και τα πανό που μετέφεραν στις τελετές Ελληνοκύπριοι μαθητές με σύνθημα «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια, θα επιστρέψουμε», τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, κλιμακώνουν την ένταση.

«Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για να μπορέσει να υπάρξει ένα περιβάλλον, μια συμφωνία που θα μπορεί να προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια με συνέχιση της τουρκικής παρουσίας μέχρι τέλους, των εγγυήσεων της Τουρκίας στην βάση της ισότητας», κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη για την Επανάσταση του 1821

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας