Τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις στηλίτευσε ο Πρόεδρος στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της πρώτης μέρας της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βερσαλλίες, που είχε ως αντικείμενο τη διάγνωση του νέου περιβάλλοντος στην Ευρώπη, υπό το φως της ουκρανικής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από την Ένωση.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, «σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες της απογευματινής Ολομέλειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μια υπό κατοχή χώρα εδώ και σχεδόν 48 χρόνια που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  

Αναφέρθηκε, ακόμα, σε θέματα ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, προκειμένου να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε ως ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, εκεί όπου χρειάζεται, στην ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι στους σχετικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απειλές και προκλήσεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν από την Τουρκία. 

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος, μεταξύ άλλων, και μέσω συνεργείων με κράτη της ευρύτερης περιοχής μας για μεταφορά ενέργειας προς της Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, στη διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών εφοδιασμού ενέργειας μέσω της υλοποίησης διασυνοριακών διασυνδέσεων, όπως, για παράδειγμα, η ηλεκτρική διασύνδεση της  περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη όπως προγραμματίζεται μέσω των Euroafrica και Euroasia interconnectors, όπως επίσης και στις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται για μεταφορά πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων, με πρώτη ύλη το υδρογόνο από την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η άμεση, ενωμένη και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεικνύει την ικανότητα της Ένωσης να λαμβάνει  αποφάσεις επί τέτοιων θεμάτων, ανεξαρτήτως κόστους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηλίτευσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του για την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ένεκα της εισβολής της στην Ουκρανία, αφού πέραν από το ότι εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα επηρεάζει σημαντικά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα οποία σε τελική ανάλυση αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων