Ο χρόνος, η ουσία κι ο στόχος-Πώς είδαν τα κόμματα τη δημοσκόπηση του REPORTER

Τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τα πρώτα συμπεράσματα, εκπροσώπων κομμάτων, υποψηφίων και εκπροσώπων υποψηφίων, κατέγραψε ο REPORTER, στον απόηχο της μεγάλης δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα σε δύο μέρη, κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.   

Κοινό σημείο αναφοράς εκπροσώπων και υποψηφίων, αποτελεί το συμπέρασμα πως η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την IMR, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενόψει και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφωνούν πως είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ειδικά από τη στιγμή που υπολείπονται σημαντικά κομμάτια από το παζλ των Προεδρικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού σημειώνει την πάγιά τακτική του κόμματός του να μην σχολιάζει δημοσκοπήσεις, επισημαίνει το υψηλό ποσοστό που καταγράφει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παράσταση νίκης. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, υποδεικνύει πως η πραγματική εικόνα και οι δυναμικές των υποψηφίων θα καταγραφούν μόνο όταν συμπληρωθεί η πλήρης εικόνα των υποψηφίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίνουν δύο υποψηφίους οι ΔΗΚΟϊκοί, από συμπληγάδες η συνεργασία με ΑΚΕΛ

Θέση με την οποία συμφωνεί και ο Γιώργος Σολωμού από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος μάλιστα υπενθυμίζει το παράδειγμα του 2008, όταν ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας ερχόταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις και στο τέλος ήταν αυτός που εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το συμπέρασμα ότι το ΕΛΑΜ διατηρεί τα ποσοστά του, εξάγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, ο οποίος παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό του για τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, σχετικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Τα κριτήρια, η διαφ(θ)ορά και ο πιο ικανός να κυβερνήσει

Η δημοσκόπηση θα αποτελέσει εργαλείο για τους τομείς που θα δώσουμε έμφαση το επόμενο διάστημα, αναφέρει από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, ενώ από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ο εκπρόσωπος του κόμματος επισημαίνει πως μέχρι σήμερα η προεκλογική δεν έγινε με όρους πολιτικών προτάσεων αλλά προσώπων και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα επιμείνει, μέχρι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, με την πρότασή για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από την πλευρά των ανεξάρτητων υποψηφίων που έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα ή ενδιαφέρον, ο Αχιλλέας Δημητριάδης δηλώνει ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, την ίδια ώρα που ο Μάριος Ηλιάδης δηλώνει, πως ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, η υποψηφιότητα του θα πάει μέχρι τέλους. Από την πλευρά της η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, αφού υποδεικνύει πως η ίδια δεν έχει υποβάλει υποψηφιότητα παρά μόνο ενδιαφέρον, δηλώνει ικανοποιημένη, από το θετικό, όπως το χαρακτηρίζει, για την ίδια αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Τέλος από το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδης ο Γιώργος Αγαπίου, διαβεβαιώνει πως τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα αξιολογηθούν ώστε το επιτελείο να καταλήξει στα ορθά συμπεράσματα. 

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις τους

Δημήτρης Δημητρίου Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ

Ως θέση αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις, πόσω μάλλον ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Εμείς, θα εργαστούμε για να πετύχουμε στις εκλογές, για να επιβεβαιώσουμε και την παράσταση νίκης που καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του REPORTER.

Γιώργος Κουκουμάς Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει μια φάση στην οποία το εκλογικό τοπίο δεν έχει διαμορφωθεί αφού μόνο μία υποψηφιότητα έχει κατατεθεί, αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στο χώρο της αντιπολίτευσης, τότε θα διαφανεί η πραγματική εικόνα.

Σε ότι αφορά στο ΑΚΕΛ, οι διαδικασίες μας -τόσο ο διάλογος με τον κόσμο της Αριστεράς, όσο και οι διαβουλεύσεις με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης- προχωρούν κανονικά και εντός της άνοιξης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Γιώργος Σολωμού ΔΗΚΟ

Μια δημοσκόπηση είναι πάντα μια φωτογραφία της δεδομένης στιγμής. Σίγουρα οι εκλογές δεν κερδίζονται μέσα από δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από προεκλογικές αναμετρήσεις και προεκλογικές εκστρατείες. Στην παρούσα φάση ακόμη ο χάρτης των Προεδρικών Εκλογών δεν έχει σκιαγραφηθεί πλήρως. Έχουμε κάποιους υποψήφιους οι οποίοι εξάγγειλαν, κάποιους εν δυνάμει υποψήφιους κάποιους που θέλουν να είναι υποψήφιοι και κάποια κόμματα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις δικές τους διεργασίες.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, ακόμα αυτή την εβδομάδα έκανε την πρώτη του συνάντηση με το ΑΚΕΛ, για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασίας και εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Άρα από τη στιγμή που είμαστε ακόμη σε διεργασίες και μιλάμε για το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε σενάρια δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι υποθετικά. Σίγουρα αντικατοπτρίζεται μια δημοφιλία  για κάποιους υποψηφίους, αλλά είναι μόνο κάποιες προθέσεις πολύ νωρίς για να έχουμε μια εικόνα ακόμα και για τις ενδείξεις.

Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διαπιστώνουμε δυναμικές. Όμως για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, θα πρέπει να έχουμε πλήρως την εικόνα των υποψηφίων. Και αυτό από ότι ακούγεται κι από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά κι από το δικό μας το κόμμα, δεν μπορεί να συμβεί πριν από το καλοκαίρι. Συνεπώς έχουμε δρόμο ακόμα.

Απλά να αναφέρω ένα παράδειγμα, ότι στις εκλογές του 2008 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Δημήτρη Χριστόφια πριν πάρει το χρίσμα του ΑΚΕΛ κοντά στο 19-20% αλλά τελικά κέρδισε τις εκλογές. Άρα οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι που μεταβάλλεται.

Γεάδης Γεάδη Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ

Οι δημοσκοπήσεις ως γνωστόν αποτυπώνουν τα δεδομένα της στιγμής που διεξαγόταν, ενώ αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία. Θεωρούμε όμως ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθούν τα οποιαδήποτε συμπεράσματα, αφού βρισκόμαστε μακριά από τις προεδρικές εκλογές, εντούτοις με μια πρώτη ανάλυση φαίνεται ότι το ΕΛΑΜ διατηρεί τα ποσοστά του, ενώ έχει την προοπτική να αυξήσει για πολλοστή φορά τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων του, γεγονός που το καθιστά σε ρυθμιστή των εκλογών. 

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην πρώτη θέση της δημοσκόπησης, σχετικά με το πιο μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η διαφθορά. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά σκάνδαλα, παρ’ όλα αυτά η ατιμωρησία έχει εδραιωθεί. Αυτό όμως εξηγεί εν μέρει την μείωση που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σε αντίθεση με την ραγδαία άνοδο που σημειώνει το ΕΛΑΜ, αφού δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο, ενώ με σθένος αντιτάσσεται καθημερινά κατά της διαφθοράς. 

Κλείνοντας όμως, πρέπει να σημειώσουμε τον έντονο μας προβληματισμό, αφού με λύπη διαπιστώνουμε ότι το Κυπριακό Πρόβλημα, απασχολεί όλο και λιγότερο τις νεαρότερες ηλικίες. Η Πολιτεία ενώ θα έπρεπε να καλλιεργεί το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας, αντ’ αυτού διαχρονικά έχει επιβάλει την λήθη, αφήνοντας αδιάφορους δυστυχώς τους νέους, που δείχνουν να μην μπορούν να κατανοήσουν ότι χωρίς πατρίδα, δεν μπορούν να έχουν μέλλον, ούτε αυτοί, ούτε η οικογένεια τους, ούτε τα παιδιά τους.

Μαρία Παναγιώτου Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ

Για μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Ως πιο σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης θεωρούμε τις απόψεις των πολιτών ως προς τα ζητήματα που τους απασχολούν και θα καθορίσουν τον τρόπο που θα κάνουν τις επιλογές τους. Για εμάς θα αποτελέσουν εργαλεία ως προς τους τομείς που θα δώσουμε έμφαση το επόμενο διάστημα.

Μαρίνος Κλεάνθους Αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ-Συνεργασία

Είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τα πρόσωπα. Όμως η τάση που δείχνει η δημοσκόπηση κι εμείς την προσμετρούμε είναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι καχύποπτος έναντι των κομμάτων. Τα κριτήριά του είναι υπεράνω των κομματικών επιλογών. Αναζητεί πρακτικές λύσεις στα προβλήματά του. Είναι απογοητευμένος από τα κόμματα και έχει κουραστεί από τις κατ’ επανάληψη υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η μέχρι σήμερα προεκλογική δεν έγινε με όρους πολιτικών προτάσεων αλλά προσώπων. Γι’ αυτό κι εμείς θα επιμείνουμε, μέχρι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, με την πρότασή μας για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Αχιλλέας Δημητριάδης Ανεξάρτητος υποψήφιος

Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα , πρώτον επειδή αποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι πολίτες είναι ανοικτοί σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες και δεύτερον επειδή το Περίγραμμα των Θέσεων μου αντικατοπτρίζει και προσφερει λύσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες των  ψηφοφόρων.

Στην διαφθορά απαντώ με Τίμιο Κράτος.Στην οικονομία δίνω προοπτική και σχέδιο δράσης με το Κύπρος 2035 και για το Κυπριακό τονίζω ότι η Λύση μας συμφέρει. Δέστε τις Θέσεις μου στην ιστοσελίδα https://www.achilleas.eu

Η δημοσκόπηση μου δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσω τη δύσκολη, αλλά ρεαλιστική προσπάθεια μου,  χωρίς  βαρίδια και εξαρτήσεις, για καταπολέμηση της διαφθοράς, για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης  καθώς επίσης και τη λύση  του Κυπριακού.   Ανεξάρτητος ήμουν και δεν έγινα ξαφνικά και ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα συνεχίσω μέχρι τέλους.

Πιστεύω ότι η Κύπρος μας μπορεί και αξίζει καλύτερα.  Το χρωστούμε σε εμάς αλλά περισσότερο στα παιδιά μας.

Μάριος Ηλιάδης Ανεξάρτητος υποψήφιος

Ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα μου καθώς και η εκστρατεία αφύπνισης της κοινωνίας, θα πάει μέχρι το τέλος.

Οφείλω να πω, ότι τα μηνύματα που λαμβάνω κατά την καθημερινή μου επαφή με την κοινωνία των πολιτών είναι άκρως ενθαρρυντικά ως προς τη στήριξη της δικής μου υποψηφιότητας, την οποία οι πολίτες βλέπουν ως μοναδική διέξοδο από το αδιέξοδο της διαφθοράς στο οποίο έχουμε περιέλθει καθώς όσα άλλα προβλήματα ταλανίζουν καθημερινά το λαό μας.

Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τον Φεβρουάριο του 23 και δηλώνω πανέτοιμος να δώσω μέχρι τέλους με εντιμότητα και καθαρότητα τον αγώνα μου, με μοναδική μου έγνοια την απαλλαγή της κοινωνίας από το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα. Καλώ εκ νέου την κοινωνία να συστρατευθεί μαζί μου, για να κτίσουμε από κοινού την Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε.

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

Να σημειώσω πως δεν έχω εξαγγείλει υποψηφιότητα, έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι δεν έχω προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαγγελία, δεν έχω οποιοδήποτε επιτελείο και δεν έχω επαφές μέχρι στιγμής, για εμένα αυτό το αποτέλεσμα ήταν αρκετά θετικό.

Ενώ οι άλλοι είτε είναι κομματικοί, είτε έχουν εξαγγείλει, είτε έχουν προχωρήσει με τη δημιουργία πολιτικών γραφείων και επαφές σε όλη την Κύπρο, εγώ δεν έχω κάνει τίποτα. Απλώς έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου. Για εμένα ήταν αρκετά θετικό. Εγώ θα περιμένω. Όπως έχω πει επανειλημμένα, χωρίς κομματική υποστήριξη, νομίζω είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι μπορεί να προχωρήσει με μια υποψηφιότητα. Θα περιμένω και αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθώ.

Γιώργος Αγαπίου  Υπεύθυνος Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Επιτελείου Γ. Κολοκασίδη

Δύο είναι κατ’ εμάς τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης IMR/REPORTER. Το πρώτο, βλέπουμε να καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Το δεύτερο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει να  αναζητεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας έξω από τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές.

Σημειώνουμε ότι τα ευρήματα της έρευνας του REPORTER θα αξιολογηθούν περαιτέρω από το Επιτελείο μας σε συνδυασμό με τις δικές μας έρευνες ώστε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου