H εικόνα στα κόμματα ενόψει Προεδρικών-Μήνας εξελίξεων ο Μάρτιος

Μήνας εξελίξεων διαγράφεται ο Μάρτιος όσον αφορά στο θέμα των Προεδρικών εκλογών. Τα κόμματα σε θέσεις μάχης ετοιμάζονται, είτε να ανακοινώσουν τους εκλεκτούς τους είτε να συνάψουν συμμαχίες με στόχο την εκλογή στον προεδρικό θώκο. Και όταν το σκηνικό είναι ρευστό, τότε δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.  

Ποια είναι όμως η εικόνα μέχρι σήμερα στα κόμματα;

ΔΗΣΥ

Η υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, αδιαμφισβήτητη, κτίζεται, ώστε να έχει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη κυρίως στη βάση του κόμματός του, αλλά και να παρεισφρήσει εάν αυτό είναι εφικτό και σε άλλους πολιτικούς χώρους, της κεντροδεξιάς. Ωστόσο, ο προβληματισμός υπάρχει κατά πόσο η υποψηφιότητα θα αποκτήσει τη δυναμική εκείνη που θα τον στείλει στον Β’ Γύρο των προεδρικών και κατ' επέκταση στην εκλογή στο ύπατο αξίωμα, ή το κόμμα θα πάει σε ένα plan B το οποίο υπάρχει στα συρτάρια του κόμματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απομακρυσμένο αυτή τη στιγμή, ακούστηκαν κάποια ονόματα που ίσως θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την εικόνα όπως του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωργκάτζη και του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, ο οποίος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης το 2019 και παρουσιάζεται να έχει διείσδυση και σε άλλους κομματικούς χώρους.

ΑΚΕΛ

Όλα του γάμου δύσκολα και πάλι για το κόμμα της Αριστεράς. Δοκίμασε δύο φορές 2013 και 2018 με υποψήφιο από τις τάξεις του και απέτυχε. Θέλει διακαώς να επανέλθει στην εξουσία ως μια δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει… αλλά ξέρει πως μόνο δεν μπορεί. Υπάρχει έντονο φλερτ με το ΔΗΚΟ και πολύ δυνατό μαζί με τους Οικολόγους να δημιουργήσουν μια δυναμική νίκης, εξαρτάται όμως από τον υποψήφιο. Το χαρτί Γιώργος Παμπορίδης κάηκε πριν πέσει καλά – καλά στο τραπέζι από τις σφοδρές αντιδράσεις της βάσης του κόμματος. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης είναι

εκεί και κτυπά την πόρτα του ΑΚΕΛ ενώ στο χορό φαίνεται να μπαίνει για τα καλά και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δύο φορές πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στη Λευκωσία, 2016 – 2021. Φυσικά, η ηγεσία του κόμματος δεν παρουσιάζεται θερμή για μια τέτοια εξέλιξη και δεν αποκλείεται μια στροφή προς την υποψηφιότητα του διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΔΗΚΟ

Τώρα είναι η ώρα για τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο να πετύχει αυτό που πέτυχε και ο αείμνηστος πατέρας του Τάσσος. Φυσικά άλλο Τάσσος, άλλο Νικόλας και άλλο το 2003 άλλο το 2023. Για να το πετύχει αυτό μόνο με τη στήριξη του ΑΚΕΛ μπορεί, ωστόσο αρκετά δύσκολο αφού στη βάση της Αριστεράς δεν υπάρχει και η ανάλογη αποδοχή. Είτε λοιπόν θα πορευτεί με τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ είτε θα κάνει τη στροφή προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο είχαν στενότατη συνεργασία σε θέματα οικονομίας και φυσικά τα δύο κόμματα στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί με επιτυχία. Όσον αφορά κάποιες σκέψεις για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, τις διέλυσε ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης βάζοντας βέτο εφόσον ο τέως Υπουργός Εξωτερικών περηφανεύεται ότι είναι συνεχιστής της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

ΕΔΕΚ

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναμένει… φαίνεται να μην τον ικανοποιεί καμία υποψηφιότητα, ούτε αυτή του Γιώργου Κολοκασίδη με τον οποίο έχουν ταυτόσημες θέσεις στο κυπριακό. Και η ΕΔΕΚ θέλει να είναι στην εξουσία όμως όχι με όποιον κι όποιον, εξού και η συγκεκριμένη στάση. Συνεργασία με το ΑΚΕΛ φαντάζει δύσκολη, σύμπηξη ενός μετώπου των Κεντρώων δυνάμεων απομακρυσμένο, άρα θα πρέπει να στραφεί είτε σε δική του υποψηφιότητα, καταδικασμένη, είτε σε υποψηφιότητα με προοπτική νίκης από άλλον κομματικό χώρο. Το σενάριο στήριξης Χριστοδουλίδη είναι στο τραπέζι ωστόσο η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Θα ανακοινώσει εντός του μηνός τις προθέσεις του για να είναι υποψήφιος. Θα χρειαστεί όμως ένας αγώνας δρόμου ώστε να κτίσει επιτελεία και οργανωτικό, κάτι που έχουν έτοιμα τα κόμματα, όχι όμως οι ανεξάρτητοι. Επίσης, θα έχει να διαχειριστεί σημαντικά θέματα ώστε να πείσει ότι αυτός είναι ο εκλεκτός για τον ψηφοφόρο του ΔΗΣΥ και την ίδια ώρα να πείσει τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ότι δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα. Το ίδιο και για το κατά πόσο είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και για τους άλλους ότι είναι κάτι νέο χωρίς βαρίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φως στο θολό τοπίο των Προεδρικών, εν μέσω διαβουλεύσεων και συνωστισμού

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»