Ξεκάθαρη η Μέτσολα-Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη

Την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά ολόκληρη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη» διατυπώνει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε επιστολή προς Κύπριους της Βρετανίας.

Η επιστολή της κ. Μέτσολα, μια απάντηση σε επικοινωνία της παροικιακής οργάνωσης «Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων», τονίζει αρχικά πως η ίδια σκοπεύει πάντα  να υπερασπίζεται «τις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της προστασίας και διατήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας».

Συνεχίζει γράφοντας πως η ντε φάκτο διαίρεση της Κύπρου παραμένει ένα οδυνηρό τραύμα εντός της ΕΕ και πως από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πραγματικά ολόκληρη με μια διαιρεμένη Κύπρο, υποστηρίζει «ολόκαρδα» όλες τις προσπάθειες προς μία επανένωση.

«Μία βιώσιμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων σε ένα πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πρόσφατες δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας δυστυχώς δεν είναι ωφέλιμες ως προς αυτό. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή θέση είναι ξεκάθαρη: ολόκληρο το νησί της Κύπρου είναι μέρος της ΕΕ και όλοι οι Κύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ. Συντάσσομαι με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη κατηγορηματική απόρριψη της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο», σημειώνει η κα Μέτσολα.

Κλείνει την επιστολή της επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη δική της για την πιο δυνατή υποστήριξη «για μία δίκαιη, συνολική, και βιώσιμη λύση στην Κύπρο στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδίας, με σεβασμό στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ