Συζήτησαν την πρόταση για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας Αβέρωφ-Καρογιάν

Ουκρανικό, προεδρικές εκλογές και εσωτερικά ζητήματα συζήτησαν ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν στην συνάντησή τους στα γραφεία της ΔΗΠΑ. Και οι δύο εξέφρασαν την στήριξή τους στον ουκρανικό λαό.  

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να κατανοεί κατά απόλυτο τρόπο το τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα, πανομοιότυπα με  αυτά που ζήσαμε εμείς το 1974, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνοντας την στήριξη προς τον ουκρανικό λαό και την απόλυτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, διαχωρίζοντας – όπως είπε – «τις αποφάσεις της ηγεσίας από τον ρωσικό λαό, που ήταν και παραμένει φιλικός προς την Κύπρο. Οι αποφάσεις όμως της ηγεσίας τους, να εισβάλουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος, βρίσκουν την απόλυτη καταδίκη μας και είμαστε απέναντι από τέτοιες συμπεριφορές».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε την ΔΗΠΑ αλλά και όλα τα κόμματα, γιατί χθες έστειλαν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, πως συνεργαζόμενοι με μια εθνική συνεννόηση, «θέλουμε θετικά αποτελέσματα για τον τόπο» και πρόσθεσε ότι με τον Μάριο Καρογιάν συζήτησαν για την συνέχιση της προσπάθειας των μεταρρυθμίσεων. «Είναι αυτές που προσθέτουν αξία στην κοινωνία και τους πολίτες», ανέφερε.

Για το 2023, είπε, ο διάλογος θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες. Ανέπτυξε, πρόσθεσε, τις θέσεις του ΔΗΣΥ και άκουσε αυτές τις ΔΗΠΑ, όπως τις εξήγγειλε και στο συνέδριο του κόμματος.  Ευχαρίστησε για την συνάντηση και την ευκαιρία να συζητήσουν λέγοντας ότι δεν είναι η τελευταία. «Γιατί είμαστε πολιτικά πρόσωπα που έχουμε μια αρχή κι έναν κανόνα: να προσπαθούμε μέσα από συνεννόηση να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας για το καλό του τόπου», πρόσθεσε.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ που μίλησε για τις γεωπολιτικές, οικονομικές κι άλλες επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην Κύπρο, την Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο. «Δυστυχώς μπήκαμε στον νέο ψυχρό πόλεμο, που αυτό θα έχει επιπτώσεις», είπε. Θέση της ΔΗΠΑ, ανέφερε, είναι ότι πάντοτε πρέπει να λειτουργούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Οι πράξεις και ενέργειές μας, πρόσθεσε, πρέπει να συμβαδίζουν με τον καταστατικό χάρτη των ΗΕ, αλλά και με τις διεθνείς συνθήκες, δήλωσε. «Η Κύπρος το 1974 υπήρξε θύμα της τουρκικής κατοχής κι ανεπιφύλακτα εμείς καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε.

Άμαχος κόσμος χάνει τη ζωή του και μπαίνουμε σε μια νέα λογική που θα θέλαμε να ανήκε στο παρελθόν, συνέχισε ο κ. Καρογιάν λέγοντας ότι δεν είναι με τους πολέμους και τις συγκρούσεις που πρέπει να επιλύονται τα προβλήματα, αλλά στη βάση της λογικής και του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο α λα καρτ, στη βάση των όποιων δικαιολογημένων ή αδικαιολόγητων γεωπολιτικών ανησυχιών, σημείωσε και να προβαίνει σε ενέργειες που βάζουν τις διεθνείς σχέσεις σε μια δύσκολη περιπέτεια.

«Τα πράγματα δεν είναι καλά. Κι αναμφίβολα στην Κύπρο, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα έχουμε επιπτώσεις», που αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, πρόσθεσε. Θα υπάρξουν επιπτώσεις, σημείωσε, και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που σήμερα δεν προσμετρούνται εύκολα. Η Κύπρος, συνέχισε, είναι μέλος της ΕΕ και η ΚΔ πρέπει να ενεργήσει με σώφρονα τρόπο, που να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες στις οποίες στηρίζουμε κι εμείς τον αγώνα μας για να απαλλαγούμε από την τουρκική εισβολή και για την επιβίωσή μας. «Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανεξαρτήτως των αισθημάτων που τρέφουμε προς φίλους λαού. Όμως το διεθνές δίκαιο, είναι διεθνές δίκαιο και η διαφύλαξη της εδαφικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας είναι κανόνας».

Αντάλλαξαν απόψεις, πρόσθεσε, για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως οι πολίτες έχουν ανάγκη μεταρρυθμίσεις με περιεχόμενο, που θα συμβαδίζουν με τα σύγχρονα δεδομένα.

Η κοινωνία και οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από το πολιτικό και κομματικό σύστημα, συνέχισε ο Μάριος Καρογιάν. «Νιώθουμε ότι πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα αλλά όχι απλώς σε θεωρητικό επίπεδο. Να μεταφράσουμε τις πραγματικές ανησυχίες του κόσμου σε πραγματικές πολιτικές», είπε.

Ευχή κι ελπίδα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, ήταν να έμπαιναν σε μεταγενέστερο στάδιο σε συζήτηση για τι Προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά εξήγησε τις θέσεις του κόμματός του και πως με όλα όσα διέρχεται ο τόπος «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρύτατης αποδοχής, θα ήταν μια κυβέρνηση  που θα έστελνε τα σωστά μηνύματα και σε ότι αφορά την ουσία των θεμάτων και σε ότι αφορά το μήνυμα της ελπίδας που θα πρέπει να έχει ο πολίτης».

Αντί η άμιλλά μας να είναι στο πώς θα ροκανίσουμε ο ένας τον άλλο, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «θεωρώ πως πρέπει να ήταν  καλύτερο να μπορεί να προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Δεν είναι η ώρα των διχασμών.  Δεν είναι η ώρα των συγκρούσεων. Δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων. Είναι η ώρα της λογικής και της σύνεσης».

Επιμένει, είπε, σε αυτή την πρόταση, την οποία θα επεξηγήσουν στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κι ευχή του είναι να πρυτανεύσει το συλλογικό καλό, εκείνο που έχει ανάγκη η κοινωνία, ο τόπος και οι πολίτες.

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα