Στα βαθιά ο διάλογος για τις Προεδρικές-Βλέπει Σιζόπουλο ο Αβέρωφ

Την πρώτη τους συνάντηση, ενόψει του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των κομμάτων για τις Προεδρικές του 2023, θα έχουν αύριο, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Η συνάντηση των δύο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 30 το πρωί, στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Στη συνάντηση αναμένεται ο κ. Νεοφύτου να διερευνύσει τις προθέσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενόψει των Προεδρικών εκλογών. Υπενθυμίζεται, ότι στην ΕΔΕΚ, λόγω και της ρευστής κατάστασης με το μητρώο μελών του κόμματος και τις δικαστικές διαδικασίες, πραγματοποιει διάλογο με μέλη και φίλους του κόμματος σε επαρχιακό επίπεδο.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες συναντήσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, ενώ το βράδυ της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στη Λάρνακα. Με βάση τα όσα ακούστηκαν στις μέχρι τώρα συναντήσεις, οι συμμετέχοντες δίνουν προτεραιότητα σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έχει καταγραφεί και μια τάση υπέρ της ενδεχόμενης ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Άλλες απόψεις που έχουν ακουστεί είναι η στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Κολοκασίδη, αλλά και η αυτόνομη κάθοδος. 

Σε δηλώσεις του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από δεντροφύτευση, ανέφερε πως στόχος για την ΕΔΕΚ όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, δεν είναι η αλλαγή ή εναλλαγή προσώπων αλλά η αλλαγή πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις προεδρικές εκλογές και για τη συνάντηση του τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είπε ότι το αντικείμενό της δεν επικεντρώνεται στις προεδρικές εκλογές.

«Είναι για συζήτηση για τις ευρύτερες εξελίξεις που υπάρχουν για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης καθώς επίσης και για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων  και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή» είπε.

Όμως είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι δεν θα μείνει εκτός ημερήσιας διάταξης και το θέμα των προεδρικών εκλογών. Είπε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε συζήτηση με κόμματα που βρίσκονται εκτός κυβερνητικού σχήματος «εάν και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα και προοπτική για την συγκρότηση μίας αξιόπιστης, έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας με στόχο όχι την αλλαγή ή την εναλλαγή προσώπων αλλά την αλλαγή πολιτικής».

«Γι’ αυτό και εμείς θα εμπλακούμε εάν και εφόσον αυτό θα προκύψει μέσα από αυτές τις συζητήσεις με βασικό στόχο την καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων σε βασικά θέματα που αφορούν την πατρίδα μας για να μπορούν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ στη συνέχεια να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις» είπε.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από αίτημα του κ. Νεοφύτου, είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχουν καθοριστεί άλλες συναντήσεις με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί άλλες συναντήσεις.

«Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι ότι θα προηγηθεί η συνάντηση του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ και στη συνέχεια ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες συναντήσεις και με την ΕΔΕΚ. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις ανάλογα με την ροή των γεγονότων και ανάλογα με τις προθέσεις των συνομιλητών μας» ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι, όπως έχουν πει πάρα πολλές φορές, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρνηθούν οποιαδήποτε συνάντηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ή με ενδεχόμενο υποψήφιο, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ, με το οποίο δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε ένα άλλο επίπεδο, ορίστηκε για την Τρίτη η πρώτη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το ραντεβού των δύο κομματικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία του ΔΗΚΟ. Πρόκειται για ένα τετ-α-τετ μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Στέφανου Στεφάνου, καθώς, σε αυτό το σημείο, δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία διευρυμένων κομματικών αντιπροσωπειών. Αντιθέτως, η συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ώστε να ξεκαθαρίσουν προθέσεις και ενδεχομένως κάποιες κόκκινες γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισε το τετ-α-τετ των αρχηγών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον