Έβγαλαν ξανά μαχαίρια για την ακρίβεια Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ με φόντο τη διαμαρτυρία

Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για την ακρίβεια, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να εξαπολύει εκ νέου επίθεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Προεδρικό να απαντά «αν το ΑΚΕΛ θέλει πραγματικά να συμβάλει, αντί να διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας για ένα κατά παραδοχή του παγκόσμιο φαινόμενο, ας προτείνει επιτέλους μέτρα που θα αγγίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την ακρίβεια το ΑΚΕΛ-«Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει πως «το ΑΚΕΛ μέσω των σημερινών δηλώσεων του Γενικού του Γραμματέα αρχίζει να αντιλαμβάνεται, έστω εν μέρει, τις πραγματικότητες που οδήγησαν στην παγκόσμια αύξηση των τιμών».

Χαιρετίζουμε, σημειώνει ο κ. Πελεκάνος, «το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναγνωρίζει επίσης πως “υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια” για να μπορέσουμε ως κράτος να δώσουμε λύσεις. Περιθώρια και δυνατότητες που υπάρχουν λόγω των εφαρμοσμένων πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη από το 2013, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της οικονομίας μας. Η οικονομία μας σήμερα βρίσκεται σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτες κρίσεις, όπως ήταν αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού ή όπως είναι η σημερινή, οι οποίες φέρουν αναπόφευκτα επιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της». 

Επισημαίνει εξάλλου πως «η Κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει ότι επεμβαίνει με στοχευμένα μέτρα με στόχο να δώσει λύσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, με γνώμονα το παρόν και το μέλλον, ώστε να μην οδηγηθούμε ποτέ ξανά σε κοινωνικά παντοπωλεία στα οποία θα μας οδηγήσουν οι συνθηματικές πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους».

Σημειώνει ακόμα πως «η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω και των εξελίξεων στο Ουκρανικό, μελετά σε συνεργασία και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, επιπλέον μέτρα που θα περιορίσουν τις αναμενόμενες συνέπειες. Μέτρα που θα επιφέρουν ακόμη πιο χειροπιαστά αποτελέσματα αν εφαρμοστούν από ένα σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών».

Καταλήγοντας, ο κ. Πελεκάνος στέλνει το μήνυμα πως «το ΑΚΕΛ, αν πραγματικά θέλει να συμβάλει, αντί να διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας για ένα κατά παραδοχή του παγκόσμιο φαινόμενο, ας προτείνει επιτέλους μέτρα που θα αγγίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους. Μέτρα πέραν από την επιδοματική πολιτική την οποία ακολούθησε τα χρόνια που κυβερνούσε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληθωρι(στι)κή αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για την ακρίβεια

«Αρνείται να αξιολογήσει το πρόβλημα»

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα καλωσορίσαμε στα γραφεία μας τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών για να συζητήσουμε τα θέματα της ακρίβειας. Πολύ περισσότερο για να συζητήσουμε τις προτάσεις που εμείς έχουμε καταθέσει σε σχέση με την προστασία των Καταναλωτών, με φόντο το ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά, στην ενέργεια στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό. Αυτό το ράλι τιμών βάζει πίεση τόσο πάνω στην κοινωνία όσο και πάνω στην οικονομία. Συζητήσαμε και τις προτάσεις τις προσεγγίσεις και τις σκέψεις που έχει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφορικά με το θέμα των τιμών και για την προστασία των καταναλωτών».

Ανέφερε ακόμα ότι «το θέμα με τις τιμές δεν είναι εύκολο. Είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Ασφαλώς εν μέρει η αύξηση των τιμών οφείλεται και σε δεδομένα που είναι έξω και πέρα από τη δική μας την βούληση. Μιλώ για την αύξηση των καυσίμων και την αύξηση σε βασικές πρώτες ύλες που συμβαίνει διεθνώς. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό δεδομένο στο οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε».

Είπε επίσης πως «την ίδια ώρα όμως υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Για να γίνει αυτό το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από μέρους της κυβέρνησης. Δυστυχώς δεν διακρίνουμε να υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση. Όποτε αναδεικνύουμε το θέμα της  ακρίβειας η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Αρνείται να αξιολογήσει το πρόβλημα. Αρνείται να ενεργοποιήσει εργαλεία και πολιτικές που έχει στα χέρια του το κράτος για να βοηθήσει τους καταναλωτές, την κοινωνία και την οικονομία να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Όχι μόνο αρνείται η κυβέρνηση αλλά ακόμα και σε αποφάσεις της Βουλής που λήφθηκαν όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19 σε 9% ο Πρόεδρος ανέφερε τον Νόμο στο Ανώτατο».

Το ΑΚΕΛ, υπέδειξε ο κ. Στεφάνου, «για να ενεργοποιήσει την κοινωνία και να βάλει πίεση πάνω στην κυβέρνηση για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και τις απαραίτητες αποφάσεις διοργανώνει εκδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο σε όλες τις πόλεις ακριβώς για να αναδείξει την ανάγκη όπως η κυβέρνηση επιτέλους ενεργοποιηθεί για να προστατεύσει τον καταναλωτή. Τρόποι και προτάσεις υπάρχουν. Το ΑΚΕΛ  τις έχει καταθέσει εδώ και καιρό προς την κυβέρνηση, τις έχει δημοσιοποιήσει και θα συνεχίσει να τις δημοσιοποιεί για να αποδείξει στην κυβέρνηση ότι τρόποι υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση από μέρους της κυβέρνησης».

Επισήμανε ακόμα πως«θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Καταναλωτών για τη σημερινή συνάντηση. Ήταν και για μας πολύ επωφελής διότι ζητήσαμε τη δική τους την άποψη αναφορικά με τα μέτρα που προτείνουμε ως ΑΚΕΛ να ληφθούν. Χαίρομαι γιατί βρισκόμαστε πάνω στην ίδια γραμμή. Την ίδια ώρα ακούσαμε και κάποιες επιπρόσθετες προτάσεις και απόψεις από μέρους του Συνδέσμου που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν έτσι ώστε να ενισχύσουμε τους τους μηχανισμούς και τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη για να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας προς τους καταναλωτές για αντιμετώπιση και της αισχροκέρδειας που συνήθως υπάρχει σε περίοδο αύξησης των τιμών. Για να αντιμετωπίσουμε τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια που σχηματίζουν καρτέλ, αποφασίζουν τιμές και τελικά τις πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής».

Καταλήγοντας, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ λέει ότι «αυτόν τον διάλογο που εδώ και καιρό έχουμε με το Σύνδεσμο θα τον συνεχίσουμε. Οι σύνδεσμοι Καταναλωτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ως πολιτεία για την προστασία των καταναλωτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα σύγκρουση ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης-Μαθηματικά Γιαννάκη vs προπονητές της κερκίδας

«Η διεθνής άνοδος στις τιμές δεν αντιμετωπίζεται με ανέξοδο λαϊκισμό»

Απάντηση στο ΑΚΕΛ, έδωσε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σημειώνεται ότι «πρέπει και σήμερα να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ ότι οι αυξήσεις στις τιμές προκαλούνται από τη διατάραξη των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω πανδημίας, την επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που σωστά εφαρμόστηκε στην Ευρώπη και αλλού και από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις».

Τονίζει πως «πρέπει να επίσης να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ ότι η διεθνής άνοδος στις τιμές δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ανέξοδο λαϊκισμό, ούτε με διαδηλώσεις. Ειδικά όταν έχουν ήδη ληφθεί στοχευμένα μέτρα όπως η επιδότηση τιμής και μείωση του ΦΠΑ για ηλεκτρισμό, το ειδικό επίδομα για ορεινές περιοχές και άλλα».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως «Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσουμε με ορθολογισμό να εφαρμόζουμε πολιτικές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη χωρίς να διασαλεύσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σήκωσε ξανά το γάντι το ΑΚΕΛ

Μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ σήκωσε εκ νέου το γάντι, απαντώντας στην εισήγηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αντί να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες, να προτείνουν μέτρα.

Όπως αναφέρει το κόμμα, «εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει αποστείλει στους αρμόδιους Υπουργούς, τις συζήτησε ακόμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάποιες από αυτές, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό, εγκρίθηκαν από την Βουλή».

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, σημειώνει, «είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να αποκρύψει ότι το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, είτε δεν περιέπεσε στην αντίληψή του ότι το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της  ακρίβειας. Δεν ξέρουμε ποιό από τα δύο είναι το χειρότερο».

Τονίζει ακόμα πως «σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε ξανά τον κ. Πελεκάνο ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει δέκα πολύ συγκεκριμένα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για ανακούφιση των νοικοκυριών. Προς διευκόλυνση του θα του τα αποστείλουμε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, έτσι ώστε να έχει όλη την απαραίτητη ενημέρωση που οφείλει να έχει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ