Κυριακή 25 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Για ψεύδη κατηγορεί το ΑΚΕΛ ο ΥΠΟΙΚ-«Είναι και ο Ελεγκτής πολέμιος του ΓεΣΥ;»

  18/02/2022 16:15
Για ψεύδη κατηγορεί το ΑΚΕΛ ο ΥΠΟΙΚ-«Είναι και ο Ελεγκτής πολέμιος του ΓεΣΥ;»

Για ψεύδη κατηγορεί το ΑΚΕΛ ο ΥΠΟΙΚ-«Είναι και ο Ελεγκτής πολέμιος του ΓεΣΥ;»

  18/02/2022 16:15

Απάντηση στο ΑΚΕΛ εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφορικά με το ζήτημα του ΓΕΣΥ και την έντονη συζήτηση που εκτυλίχθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, «ο κ. Λουκαΐδης, με βάση την παρέμβαση μου στην Επιτροπή Ελέγχου όπου κλήθηκα με θέμα την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ, προέβη σε προσωπική επίθεση εναντίον μου χαρακτηρίζοντας με ως πολέμιο του ΓεΣΥ. Στην συνεδρίαση δεν έκανα τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να συμφωνήσω με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή και να υποστηρίξω τις συστάσεις του. Άραγε κατά τον κ. Λουκαΐδη είναι και ο Γενικός Ελεγκτής πολέμιος του ΓεΣΥ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για το ΓεΣΥ-Στην Αστυνομία η έκθεση Ελεγκτή για ΟΑΥ

Ο κ. Λουκαΐδης ψευδόμενος κάνει λόγο για μονομερή απόφαση του ΥΠΟΙΚ να αποστερήσει €103 εκ. από το ΓΕΣΥ. Ουδέν αναληθέστερο, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών. Όπως εξηγεί, «τα €103 εκ. αφορούν δαπάνες υγείας (αγορές φαρμάκων, αποστολές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα), οι οποίες σήμερα καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας, που σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να ανακτώνται από το σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ.  Γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε συμψηφισμό της κρατικής χορηγίας με τις δαπάνες αυτές, ανακτώντας το εν λόγω ποσό. Πρακτική η οποία εφαρμόζεται ευρέως στο δημόσιο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία».

Με αυτό, προσθέτει ο κ. Πετρίδης, είναι σύμφωνος τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο  Γενικός Ελεγκτής ο οποίος μάλιστα το περιλαμβάνει στις συστάσεις του και τοποθετήθηκε δημόσια. Είναι κάτι που διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος πολίτης δεν επιβαρύνεται διπλά, τόσο μέσω των εισφορών όσο και μέσω κάλυψης δαπανών υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, εις βάρος άλλων κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.  Με αυτό τον τρόπο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα καλύπτει, ως οφείλει όλες τις δαπάνες υγείας από τους πόρους που του παρέχει η κοινωνία και το κράτος και θα αποφεύγονται σπατάλες και συμφωνίες ασύμφορες για την κοινωνία. 

«Η έντονη πολιτική θέση που εξέφρασα ήταν η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας του ΓεΣΥ και ο σεβασμός του σφαιρικού προϋπολογισμού, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, όπως άλλωστε ήταν και οι πλείστες τοποθετήσεις από πλευράς όλων των άλλων κομμάτων εκτός του κ. Λουκαΐδη», σημείωσε περαιτέρω.

«Προκαλεί πραγματικά ερωτηματικά η εμμονή του κ. Λουκαΐδη να παραγνωρίζει την μη εφαρμογή της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, τις καταχρήσεις που ροκανίζουν τον σφαιρικό προϋπολογισμό εις βάρος των ασθενών, και την αδυναμία ελέγχου η οποία παρατηρείται στον ΟΑΥ. Αυτή η στάση είναι που εν τη ουσία αποτελεί πολεμική εις βάρος του ΓεΣΥ και της βιωσιμότητας του και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εξυπηρέτηση αλλότριων οικονομικών και κομματικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεν είναι η τήρηση της νομοθεσίας η οποία αποτελεί πολεμική στο ΓεΣΥ αλλά η άρνηση εφαρμογής της και οι καταχρήσεις, υπέδειξε περαιτέρω.

«Η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον τομέα της Υγείας όσο καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Τόσο με την εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και με την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Κατά την διάρκεια της κρίσης το ΥΠΟΙΚ διέθεσε περισσότερα από €150 εκ. επιπλέον στο σύστημα  υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας, που δεν επηρέασε ουδόλως τα οικονομικά του ΓεΣΥ, εφόσον κατά την ίδια περίοδο ο ΟΑΥ ανέστειλε οποιεσδήποτε πληρωμές προς τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καταβαλλόταν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ ποσό ύψους €50 εκ. εάν κρινόταν ότι επηρεάζονταν τα οικονομικά του ΓεΣΥ.  Τα δεδομένα ωστόσο, μιλούν από μόνα τους. Τα χρηματικά διαθέσιμα/πλεονάσματα του Οργανισμού στο τέλος του 2021 ξεπερνούσαν τα €300 εκ.», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμική παρέμβαση Παμπορίδη για ΓεΣΥ-«Θα μας βρουν απέναντι τους»

Πρόσθεσε πως είναι κοινά αποδεκτό και αναγνωρίζεται με λεπτομέρεια στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι τα έσοδα κατά την περίοδο εφαρμογής του ΓεΣΥ ήταν κατά πολύ αυξημένα σε σύγκριση με τα αναμενόμενα, λόγω της καλύτερης επίδοσης της κυπριακής οικονομίας απότοκο των ορθών οικονομικών πολιτικών που ακολουθήσαμε, γεγονός που δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε έκρηξη στις δαπάνες υγείας.  Ο Οργανισμός μη ακολουθώντας ορθολογικές πρακτικές διαχείρισης των πόρων του, μη διεξαγωγής των απαραίτητων ελέγχων οδήγησε σε υπέρμετρη διόγκωση των δαπανών υγείας που ξεπερνά το 40%, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Σχεδίου.  

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση θα πορευθεί υπεύθυνα και θα απαιτήσει την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ αποφεύγοντας πρακτικές που προωθούν τις καταχρήσεις τη φοροδιαφυγή και ανεπίτρεπτες πολιτικές που δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ», τόνισε. «Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε αυτή την σημαντική κοινωνική κατάκτηση που καταφέραμε να εφαρμόσαμε ως Κυβέρνηση. Οι πολέμιοι του ΓεΣΥ ή αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιούν το ΓεΣΥ για άλλους λόγους φυσικά διαφωνούν. Εκεί να απευθυνθεί ο κ. Λουκαΐδης», κατέληξε ο Υπουργός.

Εχθρική ενέργεια

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, είχε δηλώσει πως «η αποτυχία του Υπουργού Οικονομικών να τεκμηριώσει την κινδυνολογία, που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες, ως προς τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, τον οδήγησε σε πρωτοφανείς μονομερείς αποφάσεις για οικονομικό στραγγαλισμό του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να αποστερήσει μονομερώς €103εκ. από το ΓΕΣΥ, με στόχο αυτά να ανέλθουν στα €150εκ., την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας επί της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ τους, μόνο ως εχθρική ενέργεια απέναντι στο ΓΕΣΥ μπορεί να εκληφθεί, η οποία και πρέπει αμέσως να ανακληθεί, υπέδειξε ο κ. Λουκαϊδης.

«Αυτή η ενέργεια εντάσσεται, δυστυχώς, σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο να δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε βάρος του συστήματος υγείας, που θα επιτρέψει, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών, την υλοποίηση του ανομολόγητου στόχου των γνωστών πολέμιων του ΓΕΣΥ, για ανατροπή της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του», πρόσθεσε.

«Τους προειδοποιούμε ότι ούτε κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν, αφού θα βρουν μπροστά τους ξανά ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε ο βουλευτής.

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας κατανοεί ότι το ΓΕΣΥ βρίσκεται ακόμη σε βρεφική ηλικία και αυτό που χρειάζεται είναι να το βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του και όχι να το σκοτώσουμε, όπως οι ορκισμένοι εχθροί του επιδιώκουν.

«Ως ΑΚΕΛ, κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε για να θωρακίσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας, αφενός απέναντι στους γνωστούς πολέμιους του και αφετέρου απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα και προκλήσεις που αυτό φυσιολογικά αντιμετωπίζει στα πρώτα βήματα του», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aντιδράσεις για το ΓεΣΥ-«Να το βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του, όχι να το σκοτώσουμε»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας