Σέρνει στα Δικαστήρια Συμμαχία και ΔΗΚΟ για την κρατική χορηγία το ΥΠΟΙΚ

Το μήνυμα ότι το ζήτημα της κρατικής χορηγίας που έλαβαν για το 2021 και που ήταν μεγαλύτερη από τα ποσοστά που εξασφάλισαν στις βουλευτικές εκλογές του Μάϊου, δεν είναι λήξαν, στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού με επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία, ενημερώνει για την πρόοδο στο όλο ζήτημα και ζητά τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον δύο κομμάτων.  

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της προηγούμενης σύνθεσης της Βουλής, έλαβαν από τις αρχές του χρόνου κρατική χορηγία για ολόκληρο το 2021. Ωστόσο μετά τις εκλογές του Μαΐου, αφενός το ΔΗΚΟ, έλαβε μειωμένα ποσοστά, συνεπώς θα έπρεπε να επιστρέψει την υπερπληρωμή που έλαβε, τα άλλα δύο κόμματα, δε, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης, δεν μπήκαν στη Βουλή. Με απλά λόγια, έλαβαν κρατική χορηγία για ένα χρόνο, ενώ ουσιαστικά, βρίσκονταν στην Βουλή για μόλις πέντε μήνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αρχικά κίνησε γη και ουρανό για να πάρει πίσω τα χρήματα. Μάλιστα με επιστολές στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου απαιτούσε να ληφθεί πρωτοβουλία από την πρόεδρο για να επιστραφούν τα χρήματα, με την Αννίτα Δημητρίου, ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε καμία νομική υποχρέωση ή αρμοδιότητα για να πράξει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση γνωμάτευσης μάλιστα από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, την οποία ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα, γνωστοποίησε την πρόθεση του, τουλάχιστον από το ΔΗΚΟ να αποκόψει τα χρήματα από την κρατική χορηγία του 2022. Ωστόσο ούτε αυτό συνέβη, αφού στις αρχές Ιανουαρίου, το ΔΗΚΟ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή, έλαβαν κανονικά το πλήρες ποσό που τους αναλογεί για τη φετινή χρονιά.

Πλέον το Υπουργείο Οικονομικών, μη έχοντας άλλη επιλογή για να λάβει πίσω τα χρήματα προς τα κόμματα, ενημέρωσε τη Νομική Υπηρεσία και ζήτησε την κατάθεση αστικής αγωγής ενώπιον του Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το ΔΗΚΟ, θα έπρεπε να επιστρέψει ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με τα χρήματα που έλαβε για την ετήσια κρατική χορηγία του 2022. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί να επιστραφεί ένα ποσό κοντά στις 47 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το 2022, έχει λάβει το ποσό των 889 χιλιάδων ευρώ. Σε ότι αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης, τα ποσά που εκκρεμούν είναι  251 χιλιάδες ευρώ και 277 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ ήταν το μοναδικό κόμμα που επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών ένα ποσό κοντά στις δυόμιση χιλιάδες ευρώ που αναλογούσε στη βάση των ποσοστών που έλαβε στις βουλευτικές, να επιστραφεί. 

Σημειώνεται ότι το Κίνημα Αλληλεγγύης αναμένεται ότι θα επιστρέψει το ποσό το επόμενο διάστημα, ενώ η Συμμαχία Πολιτών, βρίσκεται σε φάση εκκαθάρισης, συνεπώς η επιστροφή των 255 χιλιάδων ευρώ, βρίσκεται στον αέρα. 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας