Στα δύο το ΔΗΚΟ για τον Στρόβολο-Προειδοποιούν την ηγεσία οι Τοπικές

Είκοσι τέσσερις ώρες απομένουν στα κομματικά γραφεία να καταλήξουν στις τελικές θέσεις που θα παραθέσουν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών που συνεδριάζει αύριο, σε σχέση με τα τελευταία ανοικτά ζητήματα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.   

Μετά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής, πλέον υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις θέσεις που θα καταθέσουν τα κόμματα για το θέμα των συνενώσεων, αν και ακόμα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τη μια και από την άλλη πλευρά να νερώσουν το όλο εγχείρημα για ουσιαστική και βιώσιμη Μεταρρύθμιση. 

Ένα από τα καυτά ζητήματα που παραμένει ανοικτό, είναι αυτό του Στροβόλου με την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διαφωνούν για το αν πρέπει να συνενωθεί ή όχι με τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται πως με βάση την κυβερνητική πρόταση ο Δήμος Λευκωσίας, συνενώνεται με τους δήμους Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Στροβόλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλα ούνα, άλα ντούε, άλα τρε... Μετατρέπουν σε παζάρι τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Η επιτροπή Εσωτερικών, στο τελευταίο προσχέδιο των Νομοσχεδίων που ετοίμασε, αφήνει εκτός της εξίσωσης τον Στρόβολο, ο οποίος παραμένει με την υφιστάμενη του μορφή. Ωστόσο, οι πληροφορίες φέρουν την ηγεσία και την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, να προσανατολίζονται για αναθεώρηση της θέσης τους, καλοβλέποντας πλέον τη συνένωση με τον δήμο Λευκωσίας. 

Αυτές οι πληροφορίες, προκάλεσαν συναγερμό στις επτά τοπικές οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος στον Στρόβολο, που φρόντισαν εδώ και καιρό με επιστολές και παρεμβάσεις στα Κεντρικά του κόμματος, να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα αποδεχθούν από το κόμμα τους να ταχθεί υπέρ της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πνίγεται στον... βούρκο των Προεδρικών η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντισαν να επαναλάβουν την αντίθεση τους και την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στελεχών των τοπικών στις εργασίες του Συνεδρίου. Στελέχη των τοπικών μιλώντας στον REPORTER, υπέδειξαν πως η αμετακίνητη θέση τους, είναι πως ο Στρόβολος θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος και να μην μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας. 

Μάλιστα για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους, σημειώνουν πως είναι ανεπίτρεπτο τα κόμματα να ψηφίζουν για να παραμένουν αυτόνομοι δήμοι πολύ μικρότεροι από τον Στρόβολο, όπως η Αραδίππου, ή τα Πολεμίδια, ή ακόμα και η Δερύνεια και να διαλύεται ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. 

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Βουλής πέραν των δύο απόψεων για συνένωση ή παραμονή στην υφιστάμενη μορφή του Στροβόλου, υπάρχει κατατεθειμένη και τροπολογία για συνένωση του Στροβόλου με τον δήμο Λακατάμιας και τον συνοικισμό Ανθούπολης. Αυτό το σενάριο, έχει το θετικό, πως δεν ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον συνολικό αριθμό των δήμων Παγκύπρια. 

Τα υπόλοιπα αγκάθια

Πέραν του τι μέλλει γενέσθαι με τον Δήμο Στροβόλου, για το θέμα των συνενώσεων υπάρχουν και μια σειρά άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως αυτό της ελεύθερης Αμμοχώστου και αν θα παραμείνουν τελικά δύο ή τρεις δήμοι, της Πάφου με τις κοινότητες που θα ενταχθούν στον δήμο της δυτικής Πάφου, στη Λάρνακα και την τύχη που θα έχει η τροπολογία του ΔΗΣΥ για την Αραδίππου, αλλά και στη Λεμεσό με τον δήμο Κάτω Πολεμιδίων. 

Σε ότι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, φαίνεται να ευνοείται το σενάριο για δύο δήμους με τη Δερύνεια να συνενώνεται με το Παραλίμνι, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΑΚΕΛ. Στην Πάφο, το μείζων θέμα παραμένει πως τα κόμματα, προσανατολίζονται να αφήσουν κρίσιμες πληθυσμιακές μάζες από μεγάλες κοινότητες όπως η Χλώρακα, εκτός Μεταρρύθμισης, ενώ υπάρχει προς συζήτηση και η τροπολογία των Οικολόγων για τον Δήμο Ακάμα που εάν περάσει θα αλλάξει τα δεδομένα. 

Εξάλλου στη Λευκωσία υπάρχει ανάλογη τροπολογία του ΑΚΕΛ το οποίο επιμένει για τη δημιουργία δήμου Αθαλάσσας, η οποία προνοεί να παραμείνει ο Δήμος Αγλαντζιάς εκτός του μητροπολιτικού δήμου και να συνενωθεί με τους γειτονικούς δήμους των Λατσιών και Γερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Σκέψεις για επαρχιακά δημοψηφίσματα

Σε ότι αφορά το άλλο μείζων ζήτημα των δημοψηφισμάτων κι ενώ καταγράφηκε σε επίπεδο επιτροπής Εσωτερικών πλειοψηφική τάση για τη διεξαγωγή τους, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται δεύτερες σκέψεις, αφού έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο πως από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, το όλο εγχείρημα θα είναι αντισυνταγματικό. 

Πλέον, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα εξετάζουν τα δεδομένα με νομικούς έτσι ώστε να καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. Μάλιστα ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται, πέραν από τις επιλογές του Παγκύπριου ή των τοπικών δημοψηφισμάτων, φαίνεται να εξετάζεται και το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφισμάτων σε επαρχιακό επίπεδο. 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Μαραθώνια, χωρίς σημαντικά προβλήματα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ΤΑ-Όλα όσα έγιναν
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς