Τα τρία τελευταία κεφάλαια, ο επίλογος και το τέλος στο τσιμπούσι της διαφθοράς

Νέα δεδομένα, που ενδεχομένως να συνοδεύονται από διώξεις ή ακόμα και καταχωρήσεις υποθέσεων ενώπιον των Δικαστηρίων, αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και την μελέτη από μέρους της Νομικής Υπηρεσίας του φακέλου που αφορά τις αποκαλύψεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Την ίδια ώρα όλοι τελούν εν αναμονή και της δημοσιοποίησης της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στην οποία με βάση τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις, δεν αποκλείεται να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σημαντική απώλεια εσόδων από το κράτος, λόγω λανθασμένων αποφάσεων και χειρισμών.  

Σε μια περίοδο που η Βουλή συζητά τα Νομοσχέδια που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, οι πολίτες θα ήθελαν να δουν και πράξεις παρά να ακούνε λόγια για που προς το παρών αποτελούν τη θεωρητική θεώρηση των πραγμάτων. Οι Αρχές και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, είτε πρόκειται για την Αστυνομία, είτε για τη Γενική Εισαγγελία, κρατούν και το μαχαίρι και το πιρούνι για να κάνουν το τραπέζι σε όσους, με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, έχουν βουτήξει τα χέρια τους στην πίτα με το μέλι και αφενός θησαύρισαν στις πλάτες των πολιτών, αφετέρου ρεζίλεψαν την Κύπρο διεθνώς.

Ένα μάλιστα στο… δείπνο προσκληθούν και τα κόμματα, τότε κι αυτά με τη σειρά τους έχουν την ευθύνη, να μην κουκουλώσουν, να μην βάλουν προσκόμματα και να μην κρύψουν κάτω από το χαλί τυχών εμπλοκή στελεχών τους στο φαγοπότι, ειδικά από τη στιγμή που ετοιμάζονται και αυτά να σερβίρουν στους πολίτες τους υποψήφιους τους ενόψει Προεδρικών. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εμπεδώσουν τα κόμματα, είναι πως οι εποχές που από κοινού καθάριζαν τους λεκέδες από τα τσιμπούσια που έστηναν σε βάρος των πολλών, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μόνο όταν αποφασίσουν τα ίδια να αλλάξουν, θα πείσουν για τις ειλικρινείς προθέσεις τους, σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς.

Τα μέτωπα στα οποία θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις είναι συνολικά τρία. Σε σχέση με το βίντεο του Al Jazeera, ο φάκελος της υπόθεσης, βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας από τις αρχές Δεκεμβρίου, και αργά ή γρήγορα θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας, να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω φάκελος, ο οποίος είναι ογκωδέστατος, ετοιμάσθηκε από το ΤΑΕ Αρχηγείο και σε αυτόν καταγράφονται και οι εισηγήσεις των ανακριτών.

Ο δεύτερος «κύκλος» του ντοκιμαντέρ

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης εισηγούνται ποινικές διώξεις για κάποια εκ των προσώπων που εμφανίζονταν στο βίντεο, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης. Παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις των ανακριτών είναι καταγεγραμμένες, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν με τον ένα τρόπο εξελίξεις στην υπόθεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, για την ολοκλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, εκκρεμούσε η λήψη κατάθεσης από αλλοδαπό, που χαρακτηρίζεται κλειδί στην υπόθεση. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν ή Αρχές προχώρησαν στην ολοκλήρωση του φακέλου, ή αν ακόμα και σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά από τις αποκαλύψεις, καταγράφεται δυσκολία να εντοπιστούν οι πρωταγωνιστές για να συμπληρωθεί η πλήρης εικόνα του παζλ που ρεζίλεψε την χώρα διεθνώς.

Η μελέτη του πορίσματος

Η δεύτερη υπόθεση είναι η αξιολόγηση των σημαντικών ευρημάτων του πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου, το οποίο παραδόθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στη Νομική Υπηρεσία, ενώ δόθηκε και στη δημοσιότητα, μισομαυρισμένο. Το αυτούσιο πόρισμα, παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αστυνομία, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μελέτη του, ώστε έτσι να αποφασίσει εάν στοιχειοθετούνται υποθέσεις, εκεί και όπου η επιτροπή Νικολάου, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πόρισμα Νικολάτου, εντοπίζονται περιπτώσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων, σε πολιτογραφήσεις που χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου. Συνολικά οι πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου είναι 597, στις οποίες εμπλέκονται δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία αλλά και επιχειρηματίες, κυρίως εργολάβοι και μεσίτες. Μάλιστα στο πόρισμα αναφέρεται ξεκάθαρα πως, υπάρχουν περιπτώσεις δικηγόρων, λογιστών ή επιχειρηματιών, που χρησιμοποίησαν τις στενές επαφές που διατηρούσαν με πολιτικά πρόσωπα για να πιέσουν υπέρ των επενδυτών.

Στη πράξη η παράδοση του πορίσματος στην Αστυνομία, θα έπρεπε να σημάνει ταυτόχρονα την έναρξη ανακρίσεων από μέρους της Αστυνομίας για όσους φαίνεται να εμπλέκονται στις 597 πολιτογραφήσεις, ούτως ώστε να διαφανεί σε ποιο βαθμό διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Ωστόσο μέχρι σήμερα, το όλο θέμα φαίνεται να ατονεί, όμως τα ερωτήματα αλλά και η απαίτηση των πολιτών για να υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια παραμένει.

Εξάλλου σε μια άλλη εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος προσέφυγε ζητώντας την ακύρωση του ψηφίσματος της Βουλής, που αφενός ζητούσε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος χωρίς καμία επεξεργασία και αφετέρου την αποχή του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από την διαδικασία αξιολόγησης των ποινικών, πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών, λόγω της συμμετοχής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και συνεπακόλουθο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούσαν το ΚΕΠ.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου, το οποίο ακύρωσε το ψήφισμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το αντισυνταγματικό, εξ υπαρχής άκυρο και άνευ οιουδήποτε αποτελέσματος, τόσο η εξαίρεση των Σαββίδη-Αγγελίδη όσο και η δημοσιοποίηση του πορίσματος χωρίς τις μαυρισμένες σελίδες, ακυρώθηκαν.

Η ειδική έκθεση Οδυσσέα

Με καθυστέρηση θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, λόγω των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τον έλεγχο και για τον οποίο θα απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν είναι οι απώλειες εσόδων για το κράτος που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, από την καταβολή μειωμένου ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η έκθεση θα ήταν έτοιμη στα τέλη του 2021, ή στις αρχές του 2022. Ωστόσο, πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από την καταγραφή των περιπτώσεων μειωμένων εσόδων από το ΦΠΑ, θα ζητήσει τις θέσεις των αρμοδίων, για να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώμη πριν την έκδοση της έκθεσης. Ένα άλλο θέμα που έχει μπει στο στόχαστρο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι οι επενδυτές, οι οποίοι αφού λάμβαναν διαβατήριο, με μια απλή αίτηση, άλλαζαν το ονοματεπώνυμο τους και πλέον χάνονταν τα ίχνη τους, αφού δεν ενημερώνονταν οι Αρχές των χωρών τους. Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα προσδώσει στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, νέες διαστάσεις, σε σχέση με τα ευρήματα στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων