Παραμένει η μαύρη τρύπα στα κρατικά ταμεία από τις υπερπληρωμές στα κόμματα

Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι πια ιστορία, τα κόμματα ανασυντάχτηκαν, έκαναν τον απολογισμό τους, έλαβαν και τα χρήματα που δικαιούνται βάσει των ποσοστών τους από την κρατική χορηγία, ωστόσο παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα. Να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργήθηκε στα κρατικά ταμεία από το μισό εκατομμύριο που έλαβαν τρία κόμματα, που είτε στις εκλογές είχαν μειωμένα ποσοστά, είτε απέτυχαν να μπουν στην Βουλή.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και καιρό και παρά τις αρχικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τρία εκ των τεσσάρων κομμάτων που έπρεπε να επιστρέψουν χρήματα, μέχρι σήμερα δεν το έπραξαν. Μάλιστα το θέμα επανάφερε με γραπτή ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος ερωτά τον κ. Πετρίδη, όπως ενημερώσει τη Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί, έτσι ώστε να επιστραφούν οι υπερπληρωμές της κρατικής χορηγίας που δόθηκαν στα κόμματα για το έτος 2021.  

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της προηγούμενης σύνθεσης της Βουλής, έλαβαν από τις αρχές του χρόνου κρατική χορηγία για ολόκληρο το 2021. Ωστόσο μετά τις εκλογές του Μαΐου, αφενός το ΔΗΚΟ, έλαβε μειωμένα ποσοστά, συνεπώς θα έπρεπε να επιστρέψει την υπερπληρωμή που έλαβε, τα άλλα δύο κόμματα, δε, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης, δεν μπήκαν στη Βουλή. Με απλά λόγια, έλαβαν κρατική χορηγία για ένα χρόνο, ενώ ουσιαστικά, βρίσκονταν στην Βουλή για μόλις πέντε μήνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αρχικά κίνησε γη και ουρανό για να πάρει πίσω τα χρήματα. Μάλιστα με επιστολές στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου απαιτούσε να ληφθεί πρωτοβουλία από την πρόεδρο για να επιστραφούν τα χρήματα, με την Αννίτα Δημητρίου, ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε καμία νομική υποχρέωση ή αρμοδιότητα για να πράξει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση γνωμάτευσης μάλιστα από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, την οποία ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα, γνωστοποίησε την πρόθεση του, τουλάχιστον από το ΔΗΚΟ να αποκόψει τα χρήματα από την κρατική χορηγία του 2022. Ωστόσο ούτε αυτό συνέβη, αφού στις αρχές Ιανουαρίου, το ΔΗΚΟ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή, έλαβαν κανονικά το πλήρες ποσό που τους αναλογεί για τη φετινή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζεστό χρήμα στα ταμεία-Τα ποσά που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα

Πάντως η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μην αποκόψει τη χορηγία από το ΔΗΚΟ, σε συνδυασμό και με την στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος ακόμα και στη σύσκεψη αρχηγών που συζητήθηκε το θέμα υιοθέτησε την άποψη του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ότι η χορηγία θα πρέπει να δίνεται κάθε εκλογικό έτος κατά 5/12 στην αρχή της χρονιάς και τα υπόλοιπα 7/12 να δίνονται μετά από τις εκλογές, πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια άλλαξε άποψη και στήριξε τελικά τη θέση του ΔΗΚΟ, για να δίνεται στην αρχή κάθε χρονιάς ολόκληρη η χορηγία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζει η διαδικασία χρηματοδότησης των κομμάτων-Καταψηφίστηκε η πρόταση ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Αυτές οι δύο αποφάσεις από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, που ενώ ήταν στα σχοινιά για να επιστρέψει τα χρήματα το ΔΗΚΟ και ακολούθως άλλαξαν πορεία 180 μοιρών, ερμηνεύθηκε πως είναι αποτέλεσμα της πρόωρης προεκλογικής και του φλερτ του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ενόψει του Φεβρουαρίου του 2023.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το ΔΗΚΟ, θα έπρεπε να επιστρέψει ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με τα χρήματα που έλαβε για την ετήσια κρατική χορηγία του 2022. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί να επιστραφεί ένα ποσό κοντά στις 47 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το 2022, έχει λάβει το ποσό των 889 χιλιάδων ευρώ. Σε ότι αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης, τα ποσά που εκκρεμούν είναι  251 χιλιάδες ευρώ και 277 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ ήταν το μοναδικό κόμμα που επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών ένα ποσό κοντά στις δυόμιση χιλιάδες ευρώ που αναλογούσε στη βάση των ποσοστών που έλαβε στις βουλευτικές, να επιστραφεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους