Κλειδώνουν συνενώσεις και δημοψηφίσματα-Κίνδυνος να νερωθεί η Μεταρρύθμιση

Υπό την αίρεση συμμαχιών, που ενδεχομένως να ξεδιπλωθούν επίσημα τους επόμενους μήνες ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, τίθενται σήμερα ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της επιτροπής Εσωτερικών τα καυτά ζητήματα των συνενώσεων των δήμων αλλά και των δημοψηφισμάτων.   

Σε ότι αφορά τις συνενώσεις, όλα δείχνουν πως η επιθυμία της Κυβέρνησης και δη του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Νουρή, για μέγιστο αριθμό 17 δήμων, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης, αλλά και των χαλαρών αντιστάσεων που εμφανίζονται να έχουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Με βάση τις ισορροπίες εντός της Βουλής κι από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ επιμένει στους 20 δήμους, ενώ στο ΔΗΚΟ εμφανίζονται έτοιμοι για ένα αριθμό μεγαλύτερο του 17 αλλά μικρότερο του 20, φαίνεται πως η μπίλια θα κάτσει κάπου μεταξύ 18 και 19 δήμων. Με την υποσημείωση βέβαια να μην υπάρξει πλήρης ταύτιση θέσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως και των Οικολόγων στα πλαίσια του φλερτ που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, ενόψει των Προεδρικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζεται στις 24 Φεβρουαρίου η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έκτακτη συνεδρία τη Δευτέρα

Το ουσιώδες ερώτημα ωστόσο, είναι ποιοι θα είναι αυτοί οι δήμοι που θα επηρεαστούν. Θεωρείται δεδομένο πως η μια μεγάλη διαφοροποίηση από την κυβερνητική πρόταση που επιζητεί το ΑΚΕΛ, αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο και τη δημιουργία δύο ή ακόμα και τριών δήμων, με την Δερύνεια να μη συνενώνεται με το Παραλίμνι, αλλά με τις γειτονικές κοινότητες. Η δεύτερη εξίσου σημαντική εκκρεμότητα, είναι αυτή του Στροβόλου, με την αντιπολίτευση να μην ευνοεί τη συνένωση του με τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας. Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα, είναι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλήξουν στο εάν ο Στρόβολος θα παραμείνει στη σημερινή του μορφή ή αν θα συνενωθεί με τους δήμους Τσερίου, Λακατάμειας και τον συνοικισμό Ανθούπολης, έτσι ώστε να μην ανέβει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των νέων δήμων. 

Η τρίτη εκκρεμότητα, αφορά τον δήμο Γεροσκήπου, με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να επιμένουν στην μη συνένωση του με τον μητροπολιτικό δήμο της Πάφου. Μένει να διαφανεί αν τα δύο κόμματα, θα συγκεντρώσουν την πλειοψηφία για να περάσουν αυτή την τροπολογία, είτε στην επιτροπή Εσωτερικών, είτε αργότερα στην Ολομέλεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων, και σε σχέση με την τροπολογία του ΔΗΣΥ, για τη μη συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τον Δήμο Λάρνακας. Πρόκειται για μια τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και μένει να διαφανεί, αν θα τύχει της έγκρισης από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς ανατρέπει και τις συνενώσεις της υπόλοιπης επαρχίας. 

Το δεύτερο ακανθώδες ζήτημα στο οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν σήμερα τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, είναι αυτό των δημοψηφισμάτων. Ήδη η Κυβέρνηση έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή, τονίζοντας στη Βουλή, πως όχι μόνο δεν επιθυμεί τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, διότι θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρη η Μεταρρύθμιση, αλλά και το γεγονός, ότι με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Εξάλλου και σε ότι αφορά το Ενιαίο Δημοψήφισμα, θέση της Κυβέρνησης, είναι πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει πριν η Βουλή ψηφίσει την τελική μορφή της Μεταρρύθμισης. 

Πάντως, με βάση τη δυναμική των κομμάτων στην επιτροπή στην παρούσα φάση, διαφαίνεται ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, προκρίνουν τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, και αν θα υπάρξει ανατροπή, αυτο θα συμβεί με νέα τροπολογία που ενδεχομένως να κατατεθεί στην Ολομέλεια πριν από τη ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικών έχει εισηγηθεί τα νομοσχέδιο να τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με παράκληση προς την Σύσκεψη Αρχηγών είναι να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής των θεμάτων. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, αρχίζει στις δέκα το πρωί, θα είναι τρίωρη και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για την Τ.Α.-Τα ακανθώδη ζητήματα στο τραπέζι

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης