Η αποδόμηση του στενού κύκλου του Προέδρου στον δρόμο για τις προεδρικές

Δύο μεγάλες απώλειες βίωσε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς τις παραιτήσεις του υπέβαλαν δύο πολύ στενοί, επί σειρά ετών, συνεργάτες του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Βασίλης Πάλμας. Δύο πρόσωπα που επέλεξαν να κατέβουν από το κυβερνητικό καράβι με αφορμή τις προεδρικές, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να συμπληρωθεί η δική του Προεδρία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Βασίλης Πάλμας δεν ήταν απλώς δύο στελέχη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ήταν δύο πολύ στενοί του συνεργάτες. Ήταν δύο πρόσωπα στα οποία είχε πλήρη εμπιστοσύνη και που οι απόψεις τους ήταν σε θέση να επηρεάσουν σημαντικές αποφάσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Ήταν δύο δικές του, προσωπικές επιλογές, για τις οποίες δεν είχε απαραιτήτως και την ευνοϊκότερη στάση ο ΔΗΣΥ (σ.σ. ο κ. Πάλμας προέρχεται και από άλλο κομματικό χώρο), αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να βρίσκονται στους διαδρόμους του Προεδρικού και να χειρίζονται λεπτές καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ψήφος σε Αβέρωφ, το άδειασμα Χριστοδουλίδη και η απάντηση σε Παμπορίδη

Κοιτάζοντας τις αναρτήσεις που έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά τις δύο αποχωρήσεις, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποχαιρετούσε απλώς δύο συνεργάτες, αποχαιρετούσε δύο φίλους. «Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια, για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε από τις καίριες θέσεις που του εμπιστεύτηκα. Αγαπητέ Νίκο, καλή συνέχεια και κάθε καλό σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο», έγραψε στις 11 Ιανουαρίου. Δύο εβδομάδες μετά, στις 27 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος έγραψε: «Με λύπη αποδέχτηκα την παραίτηση ενός στενού μου συνεργάτη τον οποίο ευχαριστώ για τη δημιουργική και άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Εύχομαι ότι καλύτερο στον αγαπημένο μου φίλο Βασίλη Πάλμα».

Ο πολύ στενός πυρήνας του Προέδρου υπέστη αποδόμηση. Δύο άνθρωποι που δεν του ήταν απλώς χρήσιμοι ή αρεστοί αλλά «αγαπητοί φίλοι» και συνοδοιπόροι κατά την θητεία του στον προεδρικό θώκο, που του επέδειξαν αφοσίωση και τους έδειξε εμπιστοσύνη, δεν βρίσκονται πλέον στο πλευρό του. Προφανώς και τα πρόσωπα στα αξιώματα αντικαθίστανται αλλά δεν αντικαθίσταται απαραίτητα και η προσωπική χημεία και ο δεσμός που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και η απουσία Χριστοδουλίδη και Πάλμα αποτελεί προσωπική απώλεια για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και οι δύο αυτές παραιτήσεις σχετίζονται με την πρόθεση του τέως Υπουργού Εξωτερικών να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, καθώς στόχος του είναι να διαδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη. Και φαίνεται πως τον στόχο αυτό μοιράζεται με τον Βασίλη Πάλμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι «προσωπικοί λόγοι» που επικαλέστηκε για την παραίτησή του, σχετίζονται με την πρόθεσή του να βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη και να εργαστεί ενεργά για την υποψηφιότητά του. Μια υποψηφιότητα που θα βρίσκεται απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος του Προέδρου, αυτήν του Αβέρωφ Νεοφύτου...

Είναι προφανές πως, από την στιγμή που ο κ. Χριστοδουλίδης σκόπευε να είναι υποψήφιος, κάποια στιγμή θα έφευγε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η πίεση που του ασκήθηκε από τον ΔΗΣΥ, όμως, επέσπευσε τις εξελίξεις και αλυσιδωτά ακολούθησε η παραίτηση Πάλμα. Επί της ουσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης έχασε σε αυτό το χρονικό σημείο δύο… δεξιά χέρια, επειδή η δική του Δεξιά επέλεξε στρατηγικά να εισέλθει πρόωρα σε προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο θα επηρεαστεί το κυβερνητικό έργο από τις δύο αυτές αποχωρήσεις, αν και ήδη είναι αντιληπτές κάποιες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο πολιτικών προσεγγίσεων, μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να συνηθίσει στην απουσία δύο στενών συνεργατών και φίλων, παρά το γεγονός πως τους αντικατέστησε με δύο πρώην συνεργάτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ