Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θέατρο επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΦ

  28/01/2022 16:43
Θέατρο επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΦ

Θέατρο επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΦ

  28/01/2022 16:43

Σε έκτακτη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) των κρατών μελών, συμμετείχε την Παρασκευή ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του διαλόγου και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της διαδικασίας βελτίωσης των δυνατοτήτων Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ (EU Rapid Reaction Toolbox), καθώς και των αντίστοιχων δυνατοτήτων αντιμετώπισης υβριδικών απειλών (EU Hybrid Toolbox).

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της EUMC, στρατηγός Claudio Graziano, αναφέρθηκε στον σημαντικό θεσμικό ρόλο που θα συνεχίσει να έχει  η Στρατιωτική Επιτροπή μέχρι την τελική διαμόρφωση του κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκή3 Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), πρέσβη  Pawel Herczynski ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το σύνολο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Πυξίδας και του EU Rapid Reaction Τoolbox.

Στη συνέχεια, προστίθεται, ο γενικός διευθυντής Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (DGEUMS), αντιναύαρχος Herve Blejean, ενημέρωσε του συμμετέχοντες για την πρόοδο της ενσωμάτωση στο κείμενο προηγούμενων εισηγήσεων της EUMC, οι οποίες συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο σε επίπεδο ΑΕΔ στις 25-26 Οκτωβρίου 2021. Ενημέρωσε επίσης για τις διεργασίες σύνταξης του κειμένου πολιτικής αναφορικά με το EU Rapid Reaction Toolbox. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε παρέμβασή του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επεσήμανε ότι «στο υφιστάμενο προσχέδιο δεν γίνεται ισοβαρής αναφορά σε όλους τους στρατηγικούς ανταγωνιστές των οποίων οι υβριδικές ενέργειες και προκλήσεις, αντιτίθενται στα συμφέροντα της ΕΕ».

Σε σχέση με την ανάπτυξη Δυνατοτήτων Ταχείας Αντίδρασης, ο Αρχηγός της ΕΦ επανέλαβε την υποστήριξη κάθε προσπάθειας που αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, καθώς τη θεωρεί ως την πιο εφικτή και αξιόπιστη δράση, η οποία θα δώσει στην ΕΕ την δυνατότητα ευέλικτης και αποτελεσματικής αντίδρασης στη διαχείριση κρίσεων.

Επιπλέον, στην τοποθέτησή του υποστήριξε την προσπάθεια της ΕΕ για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνολικής αντιμετώπισής των υβριδικών απειλών, καθώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνιστά ήδη ένα θέατρο επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου, όπως είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Θαλάσσιας Ασφάλειας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία και προτεραιότητα των περιοχών που βρίσκονται εντός, ή εφάπτονται των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Τέλος, επισήμανε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των  σύγχρονων μορφών απειλών προϋποθέτει συλλογική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε, η Στρατηγική Πυξίδα αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας και της παροχής δυνατότητας καθορισμού του πλαισίου ενεργοποίησης της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής του Άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ, δεδομένου ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της Στρατηγικής Πυξίδας είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στην περίπτωση αντιμετώπισης κρίσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας