Πράσινο ΣΑ για ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Βλέπουν φαντάσματα στα κατεχόμενα

Για ακόμα έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2022, ανανέωσε τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετώντας κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίας υπό την προεδρία της Μονίμου Αντιπροσώπου της Νορβηγίας Πρέσβη Mona Juul, ομόφωνα το ψήφισμα.

Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να παρατείνει την θητεία της μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Επίσης εκφράζει πλήρη υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις, προτρέποντας τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης, με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα τρία σημεία που τονίζει η Λευκωσία

Τρία σημαντικά σημεία περιλαμβάνονται στο Ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ομόφωνα υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη μη πλήρη ικανοποίηση της Κύπρου ως προς την παράγραφο για τους αγνοούμενους.

Σαφής καταγραφή της βάσης λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ, η αναφορά για την αναγκαιότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ και η επανάληψη αφενός των διατυπώσεων που περιλάμβανε η Προεδρική Δήλωση και το ψήφισμα του Ιουλίου για ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια και αφετέρου η προσθήκη καινούργιας διατύπωσης, είναι τα τρία σημαντικά σημεία, όπως είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέκταση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.

Τα τρία σημαντικά σημεία, όπως επεσήμανε, είναι η σαφής καταγραφή της βάσης λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το δεύτερο σημείο είναι η αναφορά στο ψήφισμα για την αναγκαιότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ, θέμα το οποίο εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συναντήθηκαν οι δυο ηγέτες σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα.

Το ΣΑ ζητά όπως επισπευσθεί ο διορισμός με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το τρίτο και πλέον βασικό λόγω των τρεχουσών εξελίξεων είναι τα Βαρώσια. Το ψήφισμα, είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, περιλαμβάνει τις ίδιες αυστηρές διατυπώσεις τις οποίες είχε επαναλάβει τον περασμένο Ιούλιο όταν υιοθέτησε μια Προεδρική Δήλωση και μετά το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το οποίο καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΣΑ για τα Βαρώσια, ζητούσε τον τερματισμό τους και την αναστροφή των παράνομων ενεργειών. Δεν υπήρξε συμμόρφωση από την τουρκική πλευρά ως προς τις επιταγές του ΣΑ και γι’ αυτό παρατηρείται σήμερα στο ψήφισμα καινούριο λεκτικό, με προσθήκη μιας καινούριας διατύπωσης στη διατακτική παράγραφο 13., ζητώντας την παρατήρηση και την αναφορά της αποστολής για το ζήτημα των Βαρωσίων. Με αυτή την αλλαγή, το ΣΑ διατυπώνει την ανάγκη συστηματικότερης και σημαντικότερης παρακολούθησης από την Ειρηνευτική Δύναμη και υποβολής εκθέσεων στο ΣΑ.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε, παράλληλα, τη μη πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής πλευράς ως προς την παράγραφο για τους αγνοούμενους, η οποία «θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ισχυρότερο λεκτικό και τα μηνύματα της δυνατότερα», ούτως ώστε η παρούσα κατάσταση που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη ΔΕΑ και τον μη εντοπισμό λειψάνων στις εκταφές να αλλάξει και η Διερευνητική Επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ

Οργή στα κατεχόμενα

Για το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση την Πέμπτη το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα.

Η μη λήψη της συγκατάθεσης του ψευδοκράτους «για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών συνιστά παραβίαση των αρχών και των κανόνων του ΟΗΕ» ισχυρίζεται το «υπεξ», το οποίο προσθέτει ότι «η παραγνώριση από τον ίδιο τον ΟΗΕ της κατευθυντήριας αρχής της αναζήτησης της συγκατάθεσης όλων των πλευρών, η οποία αποτελεί τη βάση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, υπονομεύει το κύρος του ΟΗΕ».

Με το σκεπτικό ότι η Ειρηνευτική Δύναμη δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα με τη συγκατάθεση της τ/κ ηγεσίας, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για «ένα νομικό πλαίσιο» που θα συμφωνηθεί από το ψευδοκράτος και τον ΟΗΕ. «Λόγω του γεγονότος ότι όλες οι προτάσεις μας σε αυτό το θέμα παραμένουν αναπάντητες, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή αντίθεσή του με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ) και τη θέση ότι επιμονή στη ΔΔΟ από τη μια «εγκλωβίζει» τους Τ/κ σε μια ατέρμονη διαδικασία και στη διεθνή απομόνωση, και από την άλλη εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα φέρει τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στο ψευδοκράτος, του οποίου στόχος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση «των αξιώσεων των Ε/κ δια μέσου της Επιτροπής Ακινήτων (ΤΕΚ), το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συμπεριλαμβανομένης της [επιλογής της] επιστροφής».

Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι για την ένταση στην περιοχή ευθύνονται οι κινήσεις της ε/κ πλευράς. Στην ανακοίνωση, ασκεί κριτική στον ΟΗΕ και σε αυτό το πεδίο και εμπεριέχει ακόμη, τους εξής ισχυρισμούς: «Εκτός από την ενίσχυση των θέσεων βαρέων όπλων και της αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών που αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων και στην ουδέτερη ζώνη, οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η ε/κ πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μερικά από τα γνωστά παραδείγματα της πολιτικής της ε/κ πλευράς προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των εντάσεων. Είναι επίσης σαφές ότι οι μονομερείς δραστηριότητες όσον αφορά τους φυσικούς πόρους στους οποίους οι Τ/κ είναι συνέταιροι, απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Τέλος, το «υπεξ» ζητά από τον ΟΗΕ να πάψει να μεταχειρίζεται την ε/κ πλευρά ως η πλευρά που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, στο οποίο , ισχυρίζεται, υπάρχουν «δυο κυρίαρχα ίσα κράτη και δυο λαοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφερε φουρτούνες, φέρνει και εξελίξεις η νέα εποχή Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ

Είδε Κασουλίδη και Ερτουρούρογλου ο Στίουαρτ

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η κατάσταση στο Κυπριακό και οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο πλευρών, με στόχο να αρθεί το παρόν αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος, με βάση και τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, στην συνάντηση, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετέφερε στον κ Στιούαρτ τις θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό. Ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» κάνει λόγο για «μια από τις τακτικές συναντήσεις» της τ/κ πλευράς με τον ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε «φιλική ατμόσφαιρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα... λόγια του Τατάρ και ο Σουτζούογλου-«Μπορεί να είμαστε δύο κράτη, αλλά ένα έθνος»

 

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ