Τέσσερις ακόμα προϋπολογισμούς ημικρατικών, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά τη συνεδρία της σήμερα, τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία για το 2022.  

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ύψους €13.184.361 εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής της ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στα πρόστιμα 31 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε η αρχή, αναφέροντας ότι τα 20,5 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα. Το μισό ποσό περίπου, όπως είπε, το χρωστά η Τράπεζα Κύπρου, μέλη Δ.Σ. Τραπεζών, ανώτατοι αξιωματούχοι κ.ο.κ.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών δόθηκαν εξηγήσεις ότι αυτά τα ανείσπρακτα πρόστιμα βρίσκονται σε διαδικασία αμφισβήτησης ενώπιον των δικαστηρίων. Ωστόσο, όπως είπε, το θέμα παρακολουθείται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι τα πρόστιμα αυτά θα διευθετηθούν μέσω διακανονισμών, ενώ η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί οποιοδήποτε ποσό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινά διαδικασίες για εποπτεία των κρυπτονομισμάτων.

Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ):

Ομόφωνα με 49 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΠ ύψους €12.350.86.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε την ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τον Οργανισμό, με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο γρήγορες πληρωμές. Επίσης ανέφερε πως ενώ το 2020 ο ΚΟΑΠ είχε 700 χιλιάδες ευρώ έσοδα από τόκους, το 2021 πλήρωσε 190 χιλιάδες σε τόκους και 99 χιλιάδες σε τραπεζικά τέλη. Ανέφερε ότι λεφτά που προβλέποντας για τους αγρότες καταλήγουν σε τέλη και χρεώσεις των τραπεζών. Ζήτησε επίσης να διαμορφωθεί ένα σχέδιο από την Κυβέρνηση για να βοηθήσει στη δανειοδότηση αγροτών από τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε την ανάγκη για μείωση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας και χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου του ΚΟΑΠ στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ ζήτησε την επίσπευση δημιουργίας γραφείου στην περιοχή της Σολιάς. Ζήτησε επίσης να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους κτηνοτρόφους για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλλούμι και κίνητρο σε απόδημους να καλλιεργούν κτήματα στην ύπαιθρο ώστε να μην εγκαταλειφθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ είπε ότι ο ΚΟΑΓ υστερεί στον τομέα της διαφώτισης για να γνωρίζει ο κόσμος τα προγράμματα που εξαγγέλλονται.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης έκανε λόγο για τεράστιο κενό στην ενημέρωση των αγροτών και των παραγωγών. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δουν συλλογικά το σύστημα ασφάλισης των αγροτών για να αλλάξει άμεσα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι θα επιθυμούσε να ανοίξει ο ΚΟΑΠ ηλεκτρονικά γραφεία στο διαδίκτυο για να εξυπηρετεί ολόκληρη την Κύπρο με μειωμένο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2023-27 θα υπάρχει η ψηφιακή μεταρρύθμισης και θα απλουστευθούν όλες οι διαδικασίες.

Επίσης η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα με 50 ψήφους υπέρ τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού ύψους €40.531.000.

Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία

Με 50 ψήφους υπέρ και μία αποχή η Βουλή ενέκρινε το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με

Αναπηρία ποσού ύψους €148.900.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία του ιατροσυμβουλίου που χρειάζεται είναι χρονοβόρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το ταμείο αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί και ότι τα κονδύλια που συμπεριλαμβάνονται μάς προσβάλουν ως κράτος. Το θέμα, ανέφερε θα συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή Εργασίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για εξαιρετικά πενιχρό ταμείο και είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων αυτών χωρίς δύσκολες διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία