Στο 58,23% η προσέλευση στις «εκλογές» του ψευδοκράτους-Προηγείται το κόμμα του Τατάρ

Με συμμετοχή κοντά στο 58,23%, έκλεισαν οι κάλπες στο ψευδοκράτος στις έξι το απόγευμα και πλέον έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Μέχρι τις πέντε και τριάντα η συμμετοχή που είχε ανακοινωθεί ήταν στο 55,43%. Από την «εκλογική διαδικασία» δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, αφού η ψευδοαστυνομία προχώρησε σε πάνω από δέκα καταγγελίες για διάφορα παραπτώματα. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, προηγείται το κόμμα εθνικής ενότητας του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Στις «εκλογές» συμμετείχαν 8 κόμματα και 403 υποψήφιοι, οι 3 ανεξάρτητοι. Η «βουλή» του ψευδοκράτους απαρτίζεται από 50 έδρες. Για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 26 «βουλευτών». Στις πρόωρες – και πάλι – «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα συμμετέχουν τα κόμματα: Εθνικής Ενότητας, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, κόμμα του Λαού, Δημοκρατικό, Κοινοτική Δημοκρατίας, κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων), Κοινοτικής Απελευθέρωσης και η κίνηση Δρόμος Ανεξαρτησίας. Το όριο εισδοχής στην «βουλή» είναι 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζουν πλάτη στις πιο αδιάφορες «εκλογές» του ψευδοκράτους οι Τουρκοκύπριοι

Μικρότερα κόμματα της αριστεράς, όπως το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το κόμμα Νέα Κύπρος, η κίνηση Ομόσπονδη Κύπρος κ.ά, που απαρτίζουν την τ/κ πλατφόρμα μποϊκοτάζ, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις «βουλευτικές». Το ποσοστό αποχής σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν αρκετά υψηλό, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τα σημερινά αποτελέσματα. Πάντως τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, αναμένονται γύρω στις επτά.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ψευδοαστυνομίας, κατά τη διαδικασία της «ψηφοφορίας» υπήρξαν επτά περιπτώσεις, στις οποίες οι πολίτες επιχείρησαν να φωτογραφήσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ διαπιστώθηκε πως τρία άτομα προσήλθαν στις κάλπες ενώ ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Άλλα δύο άτομα επιχείρησαν να σκίσουν τα ψηφοδέλτια τους, αντί να τα ρίξουν στην κάλπη. 

Μάλιστα, ασκήθηκε δίωξη σε επιχειρηματία, διότι η επιχείρηση του πώλησε αλκοόλ σε τέσσερα άτομα. Σημείωνεται πως στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον «νόμο», απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών. 

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το μεσημέρι κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Λόγω της πανδημίας, η συμμετοχή μπορεί να επηρεαστεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτές οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές. «Ίνσιαλλαχ η συμμετοχή θα είναι καλή», είπε, καλώντας τον κόσμο να πάει στις κάλπες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Ευχήθηκε δε να υπάρξει ρύθμιση της «νομοθεσίας» ώστε δικαίωμα ψήφου να έχουν και δεκάδες χιλιάδες Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι έχουν ένα «κράτος» και την δική τους κυριαρχία να διοικήσουν. Αγωνίζονται, συνέχισε, για ένα μέλλον πιο σίγουρο, πιο ασφαλές και πιο ευήμερο για τους Τ/κ. Ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια σταθερή «κυβέρνηση» που θα κάνει πραγματικότητα σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνεται η αδιαφορία των Τούρκων για τις «βουλευτικές»-Έκκληση Τατάρ

 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ