Οι τοποθετήσεις Κυπρίων βουλευτών στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Άρχισαν χθες Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 3ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται υβριδικά στο Στρασβούργο και την Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, χθες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες των θεματικών Ομάδων Εργασίας (ΟΕ) της Διάσκεψης, όπου ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στην ΟΕ για τη Μετανάστευση, η κ. Νικολάου στην ΟΕ για την Ισχυρότερη Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, ο κ. Παντελίδης στην ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και η κ. Ατταλίδου στην ΟΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Οι ΟΕ ασχολήθηκαν κυρίως με διαδικαστικά θέματα και τις εισηγήσεις των πολιτών όπως διαμορφώνονται από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, καθώς και μέσω της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση, η κ. Νικολάου σημείωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες.

Όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να υπάρξει αναχαίτιση της αυξανόμενης και μακροχρόνιας ανεργίας, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να διατρέχει κίνδυνο φτώχειας, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι σημαντικό, είπε η κ. Νικολάου, το σύνολο των πολιτών της ΕΕ να έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των τομέων της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της ενέργειας, ενώ τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής ανοικτού διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης, με στόχο τη μετάβαση σε μία δικαιότερη κοινωνία, χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες, δεδομένου του ότι οι Συνθήκες της ΕΕ περιορίζουν τη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών.

Η εξάλειψη των ανισοτήτων, ο κατώτατος μισθός, η στέγαση, η κλιματική κρίση, καθώς και η ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας για την ΟΕ, κατέληξε η κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της ΟΕ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ανταλλάχθηκαν απόψεις επί των προτάσεων των πολιτών, όπως καταγράφονται στην Τρίτη Ενδιάμεση Έκθεση της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας και αφορούν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Παντελίδης τόνισε τη σημασία της προσβασιμότητας στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς γεωγραφικούς ή κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς και την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, μέσω επαρκούς επιμόρφωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο κ. Παντελίδης, η ενδυνάμωση των ευάλωτων χρηστών του διαδικτύου, όπως τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες, είναι απαραίτητη για την προστασία τους από δυνητικούς κινδύνους.

Όπως προστίθεται, αναφερόμενος στις εισηγήσεις πολιτών που υποβλήθηκαν στην Πολύγλωσση Ψηφιακή Πλατφόρμα, ο κ. Παντελίδης ανέδειξε την ανάγκη για μείωση του φαινομένου του ψηφιακού αποκλεισμού πολιτών, λόγω διαφόρων παραγόντων που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην τεχνολογία, καθώς και την ανάγκη για ανάπτυξη μίας περιεκτικής πολιτικής για την ψηφιακή εκπαίδευση στην ΕΕ, από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι και το πανεπιστήμιο.  

Εξάλλου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία του οικοσυστήματος.

Όπως επισήμανε, το φυσικό περιβάλλον της ΕΕ είναι ποικιλόμορφο και κάθε κράτος μέλος επηρεάζεται διαφορετικά από την κλιματική αλλαγή και την αλλοίωση της βιοπικοιλότητας, αναλόγως του οικοσυστήματός του.

Συνεπώς, συνέχισε η κ. Ατταλίδου, είναι σημαντικό να προσδίδεται η δέουσα σημασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς παράγοντες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επηρεαζόμενης περιοχής.

Αναφέρεται επίσης ότι σε σχέση με τη διαμόρφωση των ενωσιακών πολιτικών για τις μεταφορές, η κ. Ατταλίδου ανάφερε ότι τα γεωγραφικά απομονωμένα κράτη της Ένωσης πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη και πρόσθεσε πως οι κλιματικές και περιβαλλοντικές δράσεις κάθε κράτους μέλους δεν πρέπει να αποβαίνουν εις βάρος των ευάλωτων ομάδων.

Μέσω της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της συνεχούς μάθησης, μπορεί να οικοδομηθεί περιβαλλοντική κουλτούρα, η οποία να υποβοηθήσει την επίτευξη των κλιματικών στόχων και ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, κατέληξε η κ. Ατταλίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)