Με υβριδικό Συνέδριο βγάζει... safepass ενόψει Προεδρικών το ΔΗΚΟ

Σε ρυθμούς Συνεδρίου βρίσκεται το ΔΗΚΟ, με την προσοχή του κόμματος να είναι στραμμένη στις διεργασίες που θα καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και δη ενόψει προεδρικών εκλογών. 

Ενώ τα πράγματα είναι ρευστά σε ό,τι αφορά την επιλογή συνεργασιών και υποψηφίων, όλη η προσοχή στρέφεται αυτή την στιγμή στην 6η Φεβρουαρίου, όταν, μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, το κόμμα θα καθορίσει το ιδεολογικοπολιτικό του προφίλ, το οποίο θα δώσει και το στίγμα των επαφών του με άλλους χώρους και πρόσωπα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Στο ΔΗΚΟ προτεραιότητα αποτελεί η συνεργασία με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ, είτε με υποψηφιότητα του προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, είτε με υποψηφιότητα τρίτου προσώπου, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια στελέχη στην ηγεσία του κόμματος, όπως ο Μιχάλης Δαμιανός, τα οποία επιμένουν να εξαντληθούν πρώτα όλα τα περιθώρια για ΔΗΚΟϊκό υποψήφιο κι έπειτα να γίνουν κρούσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, λόγω του πρώιμου σταδίου που βρίσκεται το ζήτημα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της συμπόρευσης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ, αλλά, όπως υποδεικνύουν πηγές από το κόμμα, ιεραρχείται ως πιο σημαντική η συμπόρευση με την αντιπολίτευση.

Το πολιτικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στο Συνέδριο αναμένεται να λειτουργήσει ως βαρόμετρο των συζητήσεων, καθώς θα βοηθήσει να εντοπιστούν οι συμφωνίες και οι αποκλίσεις επί ζητημάτων προγραμματικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και άλλους εν δυνάμει υποψηφίους -εάν τελικά δεν υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του Νικόλα Παπαδόπουλου- και να λειτουργήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τα όργανα του κόμματος που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Αυτές τοποθετούνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρονικά εντός της Άνοιξης του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άναψε φωτιές η βιασύνη του Αβέρωφ-Πότε λαμβάνουν αποφάσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Το Συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σε προηγούμενο χρόνο, ωστόσο οι εξελίξεις με την αναβολή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως με την πανδημία το μετέθεσαν για τις 6 Φεβρουαρίου. Αυτές οι αναβολές έδωσαν χρόνο για να αναπτυχθεί ένας ευρύτατος διάλογος, τόσο σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο, όσο και με την κοινωνία των πολιτών, από τον οποίο προέκυψε ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, που έχουν κωδικοποιηθεί σε προτάσεις προς συζήτηση και υιοθέτηση. Τα κυρίαρχα θέματα που αναδείχθηκαν προς την ηγεσία και τις ομάδες μελετών ήταν η υγεία, η παιδεία, η πανδημία και η οικονομία, χωρίς να λείπει από τη συζήτηση το Κυπριακό και άλλα σημαντικά θέματα. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις, ώστε να τεθούν κι εκείνη τη στιγμή θέματα που απασχολούν τους συνέδρους.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να αναδειχθούν και ζητήματα σχετικά με την εσωτερική κατάσταση του κόμματος, αφού αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές, που θα έχουν την ευκαιρία τα μέλη του ΔΗΚΟ να τοποθετηθούν και για τα όσα τεκταίνονται στο κόμμα, καθώς και για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν αναμένεται πως οι προηγούμενες εκλογές θα αποτελέσουν μεγάλο μέρος της συζήτησης, δεδομένου ότι οι εργασίες του Συνεδρίου συνδέονται άμεσα με τις επόμενες εκλογές. Πάντως, για το θέμα είχε οριστεί το καλοκαίρι τριμελής επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε το πόρισμά της και θα το καταθέσει τις επόμενες ημέρες ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση του Συνεδρίου με τρόπο που θα επιτρέπεται αφενός η συμμετοχή όσων περισσότερων συνέδρων γίνεται και αφετέρου να μην παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το ΔΗΚΟ έχει επιστρατεύσει τη δύναμη της τεχνολογίας. Στην ουσία αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο υβριδικό συνέδριο κόμματος. Στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα προσέλθουν με φυσική παρουσία 450 άτομα, τα οποία θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να κατέχουν rapid test, ενώ μέσω διαδικτύου αναμένεται να συνδεθούν πάνω από 1300. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων με ήχο και εικόνα, καθώς και πραγματοποίησης «δημοψηφισμάτων» επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το καταστατικό σκέλος του συνεδρίου, για το οποίο θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν πολλές ψηφοφορίες, αποφασίστηκε όπως αναβληθεί και πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα επιτρέπεται πιο ευρεία φυσική παρουσία, αν και οι προετοιμασίες για το θέμα αυτό έχουν ολοκληρωθεί. Η καταστατική επιτροπή, η οποία ορίστηκε από τη Γραμματεία, πραγματοποίησε πολλές συνεδρίες, συγκέντρωσε όλες τις εισηγήσεις, έγινε η κωδικοποίηση και ολοκληρώθηκε και ο νομοθετικός έλεγχος. Ωστόσο το Εκτελεστικό αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα αυτό το κομμάτι να μην πραγματοποιηθεί online, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο, και έτσι η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να παραπέμψει τις αλλαγές προς ψήφιση αργότερα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»