Απειλές Τσαβούσογλου-«Αν αύριο το ΡΚΚ επιτεθεί στην Τουρκία ή τους Τ/κ, οι Ε/κ την θα πληρώσουν»

Μην παίζεται με τη φωτιά, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή, όπως είπε, επέτρεψε το άνοιγμα γραφείων στους Κούρδους της Συρίας (PYD) που κατά την Τουρκία συνδέονται με το ΡΚΚ. Αν αύριο το ΡΚΚ επιτεθεί στην Τουρκία ή τους Τ/κ, οι Ε/κ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, απείλησε. Σε ό,τι αφορά τον EastMed o Τούρκος Υπουργός είπε ότι ήταν μια πολιτική προσπάθεια και πως πρέπει να εξαχθεί ένα μάθημα από αυτό, προσθέτοντας πως και οι διαπιστώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη από την αρχή ήταν “πολύ σημαντικές”. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Εσθονίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι “η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο γίνεται έρευνα”. Υποστήριξε ότι “τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει εννέα προσπάθειες από την Ελλάδα και τους Ε/κ να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας”, προσθέτοντας ότι “η τελευταία προσπάθεια έγινε σήμερα το πρωί. Δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από αυτά”.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι “αυτό δείχνει ότι αυτές οι χώρες, που δεν είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής, έχουν λάβει μέτρα για να αποκλείσουν την Τουρκία. Δημιούργησαν διαφορετικές πλατφόρμες. Ένα από αυτά ήταν και ο EastMed. Από την αρχή είχαμε πει ότι το έργο EastMed δεν είναι οικονομικό έργο και δεν είναι δυνατή η πραγματοποίησή του”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ήταν μια πολιτική προσπάθεια και υποστήριξε ότι "πρέπει να βγει ένα μάθημα από αυτό”, ενώ ανέφερε ότι “ήταν πολύ σημαντικές οι διαπιστώσεις από την αρχή” που είχε κάνει ο “νέος Ε/κ ΥΠΕΞ”.  

“Η βασιζόμενη σε αυτό το έργο η ε/κ πλευρά δεν συμφώνησε σε ένα δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων παρά τις τρεις προτάσεις των Τ/κ. Όπως δεν πλησίασε ούτε η Ελλάδα. Τώρα η πιο οικονομική πορεία για να φτάσει το αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας. Πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είπε ποτέ όχι σε συνεργασία, ακόμη και όταν υπήρχε ένταση, αυτός ήταν ο σκοπός του Πρόεδρου μας με την πρότασή του στην ΕΕ για συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο. Τότε όλοι θα κέρδιζαν και κανένας δεν θα έχανε. Αλλά ειδικά η ΕΕ, δεν ξέρω με ποιο τρόπο, αλλά πρέπει ειδικά να πείσει αυτές τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τον ε/κ τομέα. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε λύση", πρόσθεσε.

"Θέλω να το πω και στην ομόλογό μου της Εσθονίας. Αν στην Κύπρο λύσουμε το θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού μόνο, θα έχουμε λύσει το 51% των προβλημάτων της ανατολικής Μεσογείου. Η λύση είναι τόσο απλή αλλά και τόσο δύσκολη. Σε τελική ανάλυση εμείς γνωρίζαμε ότι αυτό το πρότζεκτ δεν θα υλοποιηθεί”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Το δεύτερο θέμα, πρόσθεσε, αφορά “το άνοιγμα γραφείου της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG (Κούρδων της Συρίας) στη νότια Κύπρο”.

“Η υποστήριξη της τρομοκρατίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Υπήρξαν χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι σήμερα. Εμείς, ως Τουρκία, ήμασταν πάντα αλληλέγγυοι ακόμη και με τις χώρες με τις οποίες έχουμε τις χειρότερες σχέσεις όσον αφορά την τρομοκρατία. Δεν στηρίξαμε καμιά τρομοκρατική οργάνωση. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μέλη του ΡΚΚ και του DHKP-C στην Ελλάδα. Έχει αποδειχθεί ότι εκεί εκπαιδεύτηκαν και επιτέθηκαν αργότερα στην Τουρκία. Δεν αναφέρομαι καν στους FETO (Γκιουλενιστές) οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο εκεί”, είπε. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι “το άνοιγμα γραφείων και η φιλοξενία τρομοκρατικών οργανώσεων είναι σαν να παίζει κανείς με τη φωτιά. Άλλωστε γνωρίζουμε εμείς τη στήριξη του Ε/κ τομέα προς την τρομοκρατική οργάνωση, το ΡΚΚ. Δεν είναι μυστικό αυτό".

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια