Την ερχόμενη Πέμπτη η ώρα της αλήθειας για TA-Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα

Τα ψέματα τελείωσαν σε ότι αφορά τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κόμματα, έκαναν ότι ήταν να κάνουν, κέρδισαν τον χρόνο που επεδίωξαν, καθυστερώντας τη συζήτηση και τη ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων στη Βουλή και πλέον καλούνται στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, να ανοίξουν τα χαρτιά τους για μια σειρά από καυτά ζητήματα, όπως οι συνενώσεις των δήμων και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.  

Στις δύο τελευταίες συνεδρίες, η επιτροπή Εσωτερικών, διήλθε της συζήτησης που αφορούσε τις περίπου 85 τροπολογίες που κατατέθηκαν και πλέον στην επόμενη συνεδρία, που συμφωνήθηκε ότι θα έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών, τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να ψηφίσουν επί κάθε μιας τροπολογίας ξεχωριστά. Για όσες τροπολογίες συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, αυτές θα ενσωματωθούν στα Νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση. Για όσες δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, θα εναπόκειται πλέον στα κόμματα να τις καταθέσουν προς έγκριση στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντέρμπι στην Ολομέλεια για τις κενωθείσες καρέκλες δημάρχων και κοινοταρχών

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των τροπολογιών που κατατέθηκαν, υπάρχουν κι αυτές σε σχέση με τον αριθμό των Δήμων. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κατατεθειμένες τροπολογίες για 14 δήμους από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η πρόταση του ΔΗΣΥ που ταυτίζεται με αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών για 17 και η πρόταση του ΑΚΕΛ, που αυτή τη στιγμή είναι και ενσωματωμένη στα υπό διαμόρφωση Νομοσχέδια για 20. Επιπλέον υπάρχει και η τροπολογία του ΔΗΣΥ για παραμονή του Δήμου Αραδίππου στη Λάρνακα, που ύπο κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό των δήμων, σε 21.

Με βάση τη δυναμικότητα των κομμάτων στη Βουλή, αναμένεται ότι η θέση του ΔΗΚΟ που κρατά μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει και πως θα τοποθετηθεί στο θέμα των συνενώσεων, θα είναι καθοριστική και θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως από το ΔΗΚΟ αυτό που σημειώνουν είναι πως το βασικό κριτήριο για το κόμμα θα καθοριστεί στη βάση της βέλτιστης επιλογής για κάθε επαρχία ξεχωριστά και ακολούθως θα γίνει η πρόσθεση για τον τελικό αριθμό των δήμων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής όσο και Δημοκρατικός Συναγερμός, έχουν υπογραμμίσει το τελευταίο διάστημα, πως οποιαδήποτε πρόταση κάτω από τον αριθμό 17 θα τύχει της στήριξης τους, συνεπώς δεν αποκλείεται η πρόταση Μουσιούττα για 14 δήμους να βρει πρόσφορο έδαφος, εάν και κάποιο από τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα τη στηρίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσκονίζει τις τροπολογίες για την Τ.Α. η Εσωτερικών-Στόχος η ψήφιση στις 10 Φεβρουαρίου

Πάντως στην παρούσα φάση το σκηνικό σε σχέση με τον τελικό αριθμό των δήμων παραμένει αρκετά σύνθετο και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της ερχόμενης Πέμπτης. Μάλιστα υπάρχει και η εκτίμηση πως όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ερχόμενης Πέμπτης, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της κατάθεσης τροπολογιών στην Ολομέλεια, πριν τη ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Εσωτερικών, η προσπάθεια θα είναι, με την ολοκλήρωση της συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα, τα Νομοσχέδια να οδηγηθούν σε δύο-τρεις εβδομάδες ενώπιον της Ολομέλειας, ούτως ώστε το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κλείσει εντός Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, επεσήμανε πως, «συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών για ακόμα μία φορά, μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης- συναντίληψης, η εξέταση των τροπολογιών των κομμάτων και μπήκαμε αμυδρά στα θέματα των αριθμών των δήμων ξεκινώντας κατά επαρχία».

Ο κ. Σύκας τόνισε πως, «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινωνική, αδήριτη και εθνική ανάγκη. Και θεωρώ ότι, στο πνεύμα που τους τελευταίους δύο μήνες, έχει δημιουργηθεί στην Επιτροπή, το πνεύμα της συναίνεσης και της συναντίληψης, θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρία, που ευελπιστούμε ότι θα είναι και η καταληκτική συνεδρία πριν την οδήγηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια και με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαμε πει μέσα στον Φεβρουάριο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια».

 «Παραμένουν οι απόψεις των κομμάτων, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει και πεδίο συναίνεσης σε αυτή όλη την προσπάθεια. Και αυτό είναι το ζητούμενο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο καναβάτσο λόγω πρόωρης προεκλογικής η Μεταρρύθμιση-Οι σκέψεις των κομμάτων

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου