Ντέρμπι στην Ολομέλεια για τις κενωθείσες καρέκλες δημάρχων και κοινοταρχών

Με καθυστέρηση πέραν του ενός μηνός οδηγούνται στην Ολομέλεια τα Νομοσχέδια που επιχειρούν να επιλύσουν το πρόβλημα που ήδη παρουσιάστηκε σε σχέση με την κένωση θέσεων δημάρχων και κοινοταρχών, μετά κι από την αναβολή των εκλογών και τη μετάθεση του για το 2024. Τα εν λόγω Νομοσχέδια βρίσκονταν στην ατζέντα της τελευταίας Ολομέλειας του 2021, ωστόσο στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε όπως αποσυρθούν.  

Ακολούθησε μια επιστολή Νουρή προς την πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίαζε τους κινδύνους που προέκυπταν, που αφορούσαν κυρίως νομικά ζητήματα από τη μη ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου, αφού ήδη στο γραφείο του υπήρξαν οι πρώτες παραιτήσεις δημάρχων και κοινοταρχών, με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκτεθειμένα, στις αποφάσεις που λάμβαναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά αδιέξοδα για Δήμους και Κοινότητες-Κίνδυνος να παγιδευτεί η Μεταρρύθμιση

Ο σκοπός των νομοσχεδίων που θα τεθούν προς ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια, είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου και του περί Κοινοτήτων Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτούς ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεως δημάρχου ή/και μέλους δημοτικού συμβουλίου, καθώς και κοινοτάρχη ή/και μέλους κοινοτικού συμβουλίου, αντίστοιχα, η οποία κενούται πριν από τη διενέργεια των επερχόμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης το έτος 2024.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Σε περίπτωση κατά την οποία η θέση δημάρχου ή κοινοτάρχη κενώθηκε ή κενούται εντός του χρονικού διαστήματος που αρχίζει κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021, όταν ψηφίστηκε η αναβολή, βάσει των οποίων επεκτάθηκε κατά δυόμισι χρόνια η θητεία των αιρετών αξιωματούχων των τοπικών αρχών, η οποία θα έληγε τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, και τερματίζεται κατά την τελευταία ημέρα του μηνός κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, δε θα διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή και καθήκοντα δημάρχου ή κοινοτάρχη θα αναλαμβάνει o αντιδήμαρχος ή ο αναπληρωτής κοινοτάρχης, ανάλογα με την περίπτωση, για τον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του συμβουλίου.

2. Πρόσωπα τα οποία ασκούσαν καθήκοντα δημάρχου ή κοινοτάρχη κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των πιο πάνω αναφερόμενων διατάξεων, βάσει των οποίων επεκτάθηκε η θητεία των εν λόγω αιρετών αξιωματούχων, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντα αυτά και μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 και εν πάση περιπτώσει μέχρι και την τελευταία ημέρα του μηνός κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

3. Σε περίπτωση που η θέση δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου κενώθηκε εντός του τελευταίου χρόνου της θητείας του οικείου συμβουλίου, που θα έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2021, ή κεvoύται εντός της περιόδου από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των πιο πάνω αναφερόμενων διατάξεων, βάσει των οποίων επεκτάθηκε η θητεία των εν λόγω αιρετών αξιωματούχων, μέχρι και την τελευταία ημέρα του μηνός κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, δε θα διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή, εκτός εάν ο αριθμός των συμβούλων περιοριστεί κάτω από τον απαιτούμενο για απαρτία αριθμό των μελών.

Πονοκέφαλος για τα νομικά ζητήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να παρασχεθεί στα υφιστάμενα συμβούλια ο αναγκαίος χρόνος, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των τοπικών αρχών το έτος 2024, χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση διεξαγωγής αναπληρωματικών εκλογών, σε περίπτωση κένωσης θέσεως δημάρχου, κοινοτάρχη ή συμβούλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης των υπό αναφορά νομοσχεδίων από την επιτροπή αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης αποτέλεσαν επιμέρους νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει ή ενδέχεται να ανακύψουν στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων, καθώς και η πιθανή ύπαρξη προβλημάτων συνταγματικής και νομικής φύσεως σε σχέση με τις προταθείσες με τα νομοσχέδια ρυθμίσεις.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην επιτροπή Εσωτερικών, μεταξύ άλλων στην επιτροπή ότι, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα εφαρμοσθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κένωσης θέσεως δημάρχου, κοινοτάρχη ή συμβούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο καναβάτσο λόγω πρόωρης προεκλογικής η Μεταρρύθμιση-Οι σκέψεις των κομμάτων

Στην κλωστή η ψηφοφορία 

Πάντως στην Ολομέλεια αναμένεται να διεξαχθεί ένα ντέρμπι, αφού με βάση τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες, που καθιστούν το ενδεχόμενο καταψήφισης των Νομοσχεδίων ορατό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και τα μέλη της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, καθώς και το μέλος της βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης των νομοσχεδίων σε νόμους.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων σε νόμους. Συνεπώς η καταψήφιση του Νομοσχεδίου συγκεντρώνει στην παρούσα φάση 23 ψήφους, ενώ με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ υπάρχουν 26 ψήφοι υπέρ και υπολείπονται άλλοι τρεις για να υπερψηφιστεί, με τους Οικολόγους, το ΕΛΑΜ και τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, να μην έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής.

Συνεχίζει με τις τροπολογίες η Εσωτερικών

Εξάλλου στην επιτροπή Εσωτερικών, η οποία επίσης συνεδριάζει σήμερα το πρωί, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σε σχέση με τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία, όταν και ξεκίνησε η συζήτηση των τροπολογιών, οι Βουλευτές διήλθαν μιας σειράς τροπολογιών, που αναλόγως της πλειοψηφίας ενσωματώθηκαν στα τρία Νομοσχέδια. Στη σημερινή συνεδρία, αναμένεται να συζητηθούν οι σημαντικότερες τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τη διεξαγωγή ή όχι των δημοψηφισμάτων καθώς επίσης και με το φλέγον θέμα των συνενώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσκονίζει τις τροπολογίες για την Τ.Α. η Εσωτερικών-Στόχος η ψήφιση στις 10 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενδεχομένως να χρειαστεί άλλη μια συνεδρία την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η συζήτηση των τροπολογιών και ακολούθως τα Νομοσχέδια να οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως όποιο σενάριο κι αν βγαίνει αυτή τη στιγμή προς τα έξω, σε σχέση με τον τελικό αριθμό των δήμων, είναι πρόωρο να υιοθετηθεί διότι υπάρχουν μια σειρά από τροπολογίες που μπορεί να αλλάξουν τον αριθμό, από 14 μέχρι και 21 δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τάση για συνενώσεις δήμων στα κόμματα-Ρευστός μέχρι το παρά ένα ο αριθμός

 

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας