Η Ρομπέρτα Μέτσολα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα από την Μάλτα. Με μια άνετη επικράτηση έναντι των δύο ανθυποψηφίων της, αναδείχθηκε επικεφαλής του ευρωπαϊκού θεσμού για θητεία δυόμισι ετών, μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές. Η κ. Μέτσολα διαδέχεται τον Σοσιαλιστή Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες μέρες. 

Η 43χρονη, μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του Σώματος, προέρχεται από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, με 458 από τις 618 έγκυρες ψήφους, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την έφεραν ως φαβορί. Η Σουηδή Άλις Μπα Κούνκε, υποψήφια των Πρασίνων, έλαβε 101 ψήφους, ενώ η Σίρα Ρέγκο από την Ισπανία, που κατήλθε ως υποψήφια της Αριστεράς, έλαβε 57 ψήφους.

Η συντηρητική πολιτικός είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς προηγουμένως είχαν υπηρετήσει η Σιμόν Βέιλ μεταξύ 1979 και 1982 και η Νικόλ Φοντάιν μεταξύ 1999-2002. 

Κατά την ομιλία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η κ. Μέτσολα είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως η πολιτική δεν είναι για νικητές και χαμένους αλλά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και πρόσθεσε πως το Σώμα δεν πρέπει να φοβάται την προοπτική μεταρρύθμισης του Κοινοβουλίου και να εργαστεί για ένα πιο μοντέρνο θεσμό, μεταξύ άλλων με την ανάληψη του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ανέφερε, ακόμη, πως η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρέπει να μπορεί να κλείσει το κενό μεταξύ των πολιτών και αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη η ανάδειξη 14 Αντιπροέδρων και πέντε Κοσμητόρων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα επιβεβαιωθούν, επίσης, οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η κοινοβουλευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί το 2024 με την τελική σύνθεση που θα προκύψει στο προεδρείο και στις επιτροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»