Πέμπτη 26 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  18/01/2022 12:11
Η Ρομπέρτα Μέτσολα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  18/01/2022 12:11

Νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα από την Μάλτα. Με μια άνετη επικράτηση έναντι των δύο ανθυποψηφίων της, αναδείχθηκε επικεφαλής του ευρωπαϊκού θεσμού για θητεία δυόμισι ετών, μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές. Η κ. Μέτσολα διαδέχεται τον Σοσιαλιστή Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες μέρες. 

Η 43χρονη, μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του Σώματος, προέρχεται από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, με 458 από τις 618 έγκυρες ψήφους, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την έφεραν ως φαβορί. Η Σουηδή Άλις Μπα Κούνκε, υποψήφια των Πρασίνων, έλαβε 101 ψήφους, ενώ η Σίρα Ρέγκο από την Ισπανία, που κατήλθε ως υποψήφια της Αριστεράς, έλαβε 57 ψήφους.

Η συντηρητική πολιτικός είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς προηγουμένως είχαν υπηρετήσει η Σιμόν Βέιλ μεταξύ 1979 και 1982 και η Νικόλ Φοντάιν μεταξύ 1999-2002. 

Κατά την ομιλία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η κ. Μέτσολα είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως η πολιτική δεν είναι για νικητές και χαμένους αλλά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και πρόσθεσε πως το Σώμα δεν πρέπει να φοβάται την προοπτική μεταρρύθμισης του Κοινοβουλίου και να εργαστεί για ένα πιο μοντέρνο θεσμό, μεταξύ άλλων με την ανάληψη του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ανέφερε, ακόμη, πως η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρέπει να μπορεί να κλείσει το κενό μεταξύ των πολιτών και αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη η ανάδειξη 14 Αντιπροέδρων και πέντε Κοσμητόρων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα επιβεβαιωθούν, επίσης, οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η κοινοβουλευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί το 2024 με την τελική σύνθεση που θα προκύψει στο προεδρείο και στις επιτροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας