Ζεστό χρήμα στα ταμεία-Τα ποσά που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα

Με φρέσκο χρήμα που περιμέναν πως και πως γέμισαν την περασμένη εβδομάδα τα κομματικά ταμεία και πλέον, αφενός θα επιχειρήσουν να καλύψουν υποχρεώσεις του παρελθόντος, αφετέρου μπορούν πλέον να προετοιμαστούν πιο άνετα για τις Προεδρικές Εκλογές, αφού τα σημαντικά ποσά που έλαβαν, τους επιτρέπουν να κάνουν τα ανάλογα ανοίγματα και να επενδύουν εκεί όπου θεωρούν πως θα πιάσουν τόπο, ενόψει της σημαντικότητας εκλογικής αναμέτρησης σε δεκατρείς μήνες.  

Μετά από το αλαλούμ και τις διαφωνίες που είχαν προκύψει σε σχέση με την αποκοπή χρημάτων από τα κόμματα που έλαβαν μειωμένα ποσοστά, καθώς κι από εκείνα που έμειναν εκτός Βουλής, τελικά το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στους κομματικούς λογαριασμούς τα πλήρη ποσά που δικαιούνται τα κόμματα για το 2022. Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό Κόμμα που επέστρεψε τα χρήματα που ζητούσε το Υπουργείο Οικονομικών για το 2021, ήταν το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του με τον τρόπο που έγινε ο υπολογισμός και υιοθετώντας τις απόψεις που κατέθεσε το ΔΗΚΟ.

Το ΔΗΚΟ είχε εκφράσει σοβαρές διαφωνίες με την επιστροφή των χρημάτων, κοινοποιώντας την απόφαση του να μην επιστρέψει το σημαντικό χρηματικό ποσό που προέκυπτε από τους υπολογισμούς, στη βάση της μείωσης των ποσοστών του. Το θέμα εξάλλου συζητήθηκε στη Βουλή, όπου επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή και για το μέλλον. Η διαφωνία έγκειτο στη διαφορά που προέκυπτε κατά τα έτη των βουλευτικών εκλογών και αναδείχθηκε με την είσοδο της ΔΗΠΑ στη Βουλή. Η ΔΗΠΑ αν και βρίσκεται στη Βουλή από τον Μάιο ουσιαστικά, δεν έλαβε ούτε σεντ για τις ανάγκες της λειτουργίας της μέχρι τον Ιανουάριου του 2022. Αυτό είχε δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της, ενώ κράτησε πίσω και το οργανωτικό κομμάτι το κόμματος. Η πρόταση που κατατέθηκε στη βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, είναι τα κόμματα να λαμβάνουν κατά το έτος των εκλογών μόλις τα 5/12 της χορηγίας για την περίοδο πριν τις εκλογές και αμέσως μετά από τις εκλογές, αναλόγως και των αλλαγών να λαμβάνουν τα υπόλοιπα 7/12 που τους αναλογούν.

Αυτό θα έλυνε και το πρόβλημα που προέκυψε με τα κόμματα που δεν κατάφεραν να πετύχουν επανεκλογή στη Βουλή, όπως η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης, τα οποία καλούνται, αφού δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής, να επιστρέψουν τα χρήματα της κρατικής χορηγίας για τους επτά μήνες του 2021 που έλαβαν, αλλά δεν βρίσκονταν στη Βουλή.

Τελικά η Βουλή αποφάσισε η κρατική χορηγία προς τα κόμματα να συνεχίζει να δίνεται όπως σήμερα και να αφορά τα ημερολογιακά έτη από το πρώτο μετά από το έτος εκλογής, δηλαδή στην παρούσα περίπτωση, από το 2022, μέχρι το 2026, ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Συγκεκριμένα με βάση την τροποποίηση της Νομοθεσίας που έγινε στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο, η χορηγία στα κόμματα θα κατατίθεται εφάπαξ κάθε Ιανουάριο, στη βάση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές.

Στη βάση των πιο πάνω, τα εμβάσματα προς τα κομματα έγιναν στις επτά του μήνα και μόλις την περασμενη εβδομάδα οι υπεύθυνοι των οικονομικών εκάστου κόμματος, έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση αφού είδαν φουσκωμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ειδικότερα τα κόμματα έλαβαν τα εξής ποσά:

ΔΗΣΥ: 1,980,000

ΑΚΕΛ: 1,620,000

ΔΗΚΟ: 889,000

ΕΛΑΜ: 591,000

ΕΔΕΚ: 587,000

ΔΗΠΑ: 546,000

Οικολόγοι: 434,000

Δεν είναι μυστικό ότι κάποια εκ των κομμάτων το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας και πλέον μπορούν να νιώθουν ανακούφιση, αφού μετά και από τα εμβάσματα της περασμένης εβδομάδας, μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, όταν και τα έξοδα ήταν ιδιαίτερα φουσκωμένα, λόγω των βουλευτικών εκλογών. Την ίδια ώρα αυτά τα χρήματα θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για να προγραμματιστούν οι δράσεις ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Αναλόγως και των επιλογών που θα γίνουν ειδικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ο ΔΗΣΥ ήδη έχει αποφασίσει πως θα πορευθεί με κομματικό υποψήφιο, τα κόμματα αναμένεται  να επενδύσουν στον προεκλογικό μαραθώνιο που επίκειται τους επόμενους μήνες.

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο