Στις κάλπες το Ευρωκοινοβούλιο-Γυναικεία υπόθεση η Προεδρία, κλείδωσε η Metsola

Σε ρυθμούς εκλογών, στο μέσο της θητείας του, βρίσκεται το νομοθετικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα μέλη του καλούνται σήμερα να επιλέξουν το πρόσωπο που θα προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία ήταν αναμενόμενη, καθώς γίνεται ανανέωση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε δυόμισι χρόνια. O θάνατος του Νταβίντ Σασόλι συνέπεσε, ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της θητείας του Ιταλού Σοσιαλιστή πολιτικού στην Προεδρία και επρόκειτο έτσι κι αλλιώς αυτές τις ημέρες να γίνουν εκλογές. Αυτό που δεν ανέμενε κανείς, ωστόσο, ήταν της έναρξης της διαδικασίας να προηγηθεί απόδοση φόρου τιμής στον άνθρωπο που μέχρι πρότινος κατείχε έναν από τους σημαντικότερους θεσμικούς ρόλους στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις εκλογές του 2019, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) ήρθαν σε συνεννόηση, ώστε να αναλάβουν από μισή θητεία στην προεδρία του Σώματος. Η συμφωνία τους δεν είναι δεσμευτική ούτε για τους ίδιους ούτε για τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο οι ψήφοι που μοιράζονται μεταξύ τους είναι σε θέση να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Η γυναικεία παρουσία είναι πιο έντονη από ποτέ σε αυτές τις εκλογές, καθώς οι υποψήφιοι πλην ενός είναι γυναίκες, ενώ η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ τριών πολιτικών ομάδων, φαίνεται να διασφαλίζει την εκλογή της Roberta Metsola.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήρθε η ώρα να αναλάβει γυναίκα την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Η Μαλτέζα ευρωβουλευτής, η οποία είναι αυτή τη στιγμή Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και θα ηγηθεί της διαδικασίας, αποτελεί το απόλυτο φαβορί για «προαγωγή» στη θέση της Προέδρου, αφού είναι η υποψήφια του EPP, ενώ χθες βράδυ ανακοινώθηκε από το S&D ότι ήρθαν σε συμφωνία με το κόμμα της και τους Φιλελεύθερους (Renew), η οποία ανοίγει τον δρόμο για υποστήριξή της. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι η Σουηδή Alice Bah Kuhnke εκ μέρους των Πρασίνων (Greens–EFA), ο Πολωνός Kosma Zlotowski των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και η Ισπανίδα Sira Rego, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE–NGL).

Διαδικαστικά, για να μπορεί μία πολιτική ομάδα να έχει υποψήφιο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να έχει μέλη της τουλάχιστον το ένα εικοστό των ευρωβουλευτών, ενώ για να εκλεγεί κάποιος στο αξίωμα θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία έγκυρες ψήφους.

Οι 175 έδρες που διαθέτει το EPP και οι 145 που διαθέτει το S&D είναι σε θέση να καθορίσουν  το αποτέλεσμα, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα διαθέτουν λιγότερους από εκατό ευρωβουλευτές, ενώ στην εξίσωση έχουν προστεθεί πλέον και οι Φιλελεύθεροι. Συνεπώς, ό,τι κι αν κάνουν οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες, δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν τη δυναμική της Metsola, εάν η συμφωνία των τριών κομμάτων μεταφραστεί σε ψήφους. 

Οι εκλογές έχουν έδρα το Στρασβούργο και η διαδικασία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα) με τις σύντομες ομιλίες των υποψηφίων. Δύο ώρες αργότερα αναμένεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τέσσερις γύροι. Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί και του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, η μυστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Σημειώνεται ότι, εκτός από το νέο Πρόεδρο, μέσω των εκλογών θα αναδειχθούν επίσης 14 Αντιπρόεδροι και πέντε Κοσμήτορες του Ευρωκοινοβουλίου τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Θα επιβεβαιωθούν, επίσης, οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Πρόκειται για μια άσκηση ισορροπιών, καθώς συνηθίζεται η διασφάλιση της εκπροσώπησης όλων στα ανώτατα αξιώματα του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι διαθέτουν το ελάχιστο όριο εκπροσώπησης που ισχύει και για την Προεδρία. Η κοινοβουλευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί το 2024 με την τελική σύνθεση που θα προκύψει αυτή την εβδομάδα στο προεδρείο και στις επιτροπές.

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ