Πάει Ολομέλεια η πρόταση για... μπλόκο Δικαστηρίων στην πολιτική σκακιέρα

Το δρόμο προς την Ολομέλεια πήρε η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου με την οποία ζητά να επανέλθει στον Νόμο περί Πολιτικών Κομμάτων, η πρόνοια που προβλέπει ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του, να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.   

Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής το Φθινόπωρο και πλέον, μετά από συζήτηση που έγινε στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, προσεγγίζουν με επιφύλαξη την πρόταση Νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ, και μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί σε κανένα κόμμα απόφαση για να στηριχθεί ή να καταψηφισθεί. Μάλιστα ενστάσεις υπάρχουν κι από μέλη της ίδιας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΕΚ και πλέον απομένει να διαφανεί στη ψηφοφορία στην Ολομέλεια αν τελικά θα τύχει της έγκρισης του σώματος. 

Η εν λόγω πρόταση Νόμου, δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης και αναμένεται να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες Ολομέλειες του σώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τα χαστούκια του Επαρχιακού, πόρτα και από Ανώτατο στο στρατόπεδο Σίζοπουλο

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η προώθησή της πρότασης Νόμου προς την Ολομέλεια, έφερε την άμεση αντίδραση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος μετά τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ, μετά τα γνωστά γεγονότα και την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Παπαδάκης, υπογραμμίζει πως, «η πρόταση νόμου για μη έλεγχο των Κομμάτων από την Δικαστική εξουσία, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της GRECO».

Μάλιστα ο κ. Παπαδάκης καταθέτει τις κατευθυντήριες οδηγίες της GRECO, στη βάση των οποίων η σχετική πρόνοια είχε αφαιρεθεί από τη Νομοθεσία το 2015. Σύμφωνα με την οδηγία, «τα μέλη του Κόμματος θα πρέπει να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια κατά της κατάχρησης των καταστατικών υποχρεώσεων του Κόμματος έναντι των μελών του - εάν υπάρχει - αλλά μόνο αφού εξαντλήσουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Μια τέτοια προσφυγή μπορεί να είναι επιπρόσθετη στην ανάπτυξη εσωκομματικών δομών για την εκδίκαση εσωκομματικών διαφορών.»

Σε μια εποχή, σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, «που οι πολίτες έχουν απαξιώσει την πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις της αντί τα πολιτικά κόμματα, να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υιοθετήσουν διαφανείς διαδικασίες, κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερα διατάγματα κατά ΕΔΕΚ-Χαστούκι σε Σιζόπουλο για περιφρόνηση Δικαιοσύνης

Μάλιστα εκφράζει τη δυσφορία του για την επιτροπή Θεσμών, υποδεικνύοντας πως, «η πρόταση νόμου  του Μ. Σιζόπουλου που, δυστυχώς, βρήκε συμπαραστάτες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, προωθείται στην Ολομέλεια, με σκοπό να βάλει τέρμα στον δικαστικό έλεγχο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων ενός Κόμματος. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την πρόταση νόμου του Μ. Σιζόπουλου, τα κόμματα μπορούν να δρουν όπως θέλουν, χωρίς να μπορεί κανένα Δικαστήριο να ελέγξει τις πράξεις τους».

Τούτο, συνεχίζει, «αντίκειται ξεκάθαρα στις κατευθυντήριες οδηγίες περί ρύθμισης πολιτικών κομμάτων της Επιτροπής της Βενετίας και καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας και δημοκρατίας. Θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων, τα πολιτικά Κόμματα καθίστανται υπεράνω των Νόμων, του Συντάγματος και του Δικαστικού ελέγχου».

Μάλιστα κατηγορεί τον πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πως η εν λόγω πρόταση Νόμου, «εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες του ιδίου και τον απαλλάσσει από τον «πονοκέφαλο» των δικαστικών διαδικασιών που υπάρχουν εναντίον των αντιδημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθεί στην ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα εκφράζει τη θλίψη του, γιατί όπως αναφέρει, «διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς και άλλα κόμματα στηρίζουν αυτή την εξόφθαλμα αντιδημοκρατική πρόταση νόμου, που παρακάμπτει τον δικαστικό έλεγχο των κομμάτων και των αποφάσεων τους. Το γεγονός και μόνο ότι η εν λόγω πρόταση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να  καλύπτονται και να συγκαλύπτονται όσοι θέλουν να λειτουργούν τα κόμματα ως συμμορίες των λίγων, αποτελούν την μέγιστη ασέβεια τόσο προς τη Δικαστική εξουσία, την Δημοκρατία αλλά και την κοινωνία των πολιτών».

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδάκης, καλεί, «τον κάθε Βουλευτή, την κάθε Βουλεύτρια αλλά και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί της συγκεκριμένης πρότασης».

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»