Προτείνει Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, με διαδικασίες και leasing η ΔΗΠΑ-Συνεργασία

Καλά νέα για όσους αναμένουν την εξαγγελία της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής αλλά και τα σχέδια στήριξης για πολίτες στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, αναμένονται εντός Φεβρουαρίου.  

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, o Νίκος Νουρής προανείγγειλε πως σε τρεις εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι έτοιμο να εξαγγείλει τα επικαιροποιημένα σχέδια στεγαστικής πολιτικής, με ιδιαίτερη αναφορά τη βελτίωση των κινήτρων στις ορεινές περιοχές.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του Μάρτη του 2021, αξιολογήθηκε και θα γίνουν πρόσθετες βελτιώσεις προς τις ορεινές περιοχές, καθώς στις ακριτικές περιοχές. Εντός Φεβρουαρίου, πρόκειται να προκηρυχτούν βελτιωμένα σχέδια για τις ορεινές περιοχές, καθώς επίσης και να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για το τρέχων έτος. Ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε τον προϋπολογισμού από 5 εκατομμύρια στα δεκαπέντε, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κόσμο να εκμεταλλευτεί τα σχέδια και να βοηθηθούν μειονεκτικές περιοχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί και οι μεγάλες προκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι προτάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας
Για το ζήτημα ο υπουργός Εσωτερικών είχε επαφές το προηγούμενο διάστημα με κόμματα, μεταξύ των οποίων και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Μάλιστα ο Μάριος Καρογιάν απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία καταθέτει γραπτώς τις προτάσεις του κόμματος του για το ζήτημα, με τον υπουργό Εσωτερικών να αντικρύζει θετικά κάποιες από τις προτάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Καρογιάν, «ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, είχαμε θέσει ως πρωταρχική προτεραιότητα την εξασφάλιση προσιτής στέγασης, ειδικά για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό και στις 17/05/21 πραγματοποιήσαμε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία παρουσιάσαμε την πρόταση μας για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής».

«Σκοπός της πρότασης μας», σημειώνει ο κ. Καρογιάν, «είναι η ενοποίηση όλων των  σχεδίων και προγραμμάτων, για αυτόχθονες και πρόσφυγες, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα στους πολίτες, την εισαγωγή ευέλικτων χρηματοδοτικών μεθόδων, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών.

  1. Τα πιο πάνω στοιχεία επισυνάπτονται αυτούσια για μελέτη και επεξεργασία από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου σας και για τυχόν ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους σας, ούτως ώστε να μεταφραστούν σε πολιτικές του κράτους.
  2. Από δικής μας πλευράς, εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, οι πιο πάνω εισηγήσεις να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. 

Το οργανόγραμμα που προτείνει η ΔΗΠΑ για τον Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής

Την ίδια ώρα ο κ. Καρογιάν, καταθέτει και τις προτάσεις που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος θέτει  κάποιες επιπλέον παραμέτρους:

  • Διαφοροποίηση της περιμέτρου ανάπτυξης για χορηγίες σε Γεωργική γη για τις Ορεινές, Ακριτικές και Μειονεκτικές περιοχές, (πχ. μέχρι 1000 μέτρα από την οικιστική περιοχή των Κοινοτήτων).
  • Αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων των αιτητών για τις σχετικές χορηγίες, τουλάχιστον κατά €10.000, με περιθώριο ευελιξίας της τάξης του 10%, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού, για να μην αποκλείονται άδικα πολίτες.
  • Άρση της παραμέτρου για μεταβίβαση ακινήτου και εξόφληση του πριν την υποβολή της αίτησης, (υπάρχει αλληλοκάλυψη, αλληλοαναίρεση και σύγχυση στον κόσμο και στις Υπηρεσίες).
  • Διαβάθμιση των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών με ειδική βαθμολόγηση, πχ. Μάμμαρι με Τηλλυρία κτλ.
  • Επανεξέταση ύψους προκαταβολής για αγορά ή ανέγερση κατοικίας και ανάγκη δημιουργίας νέων μεθόδων όπως Ενοικιαγορά (5 χρόνια ενοίκιο, με δικαίωμα αγοράς στο 5ο έτος με προσυμφωνημένη τιμή αγοράς), ή/και 99 χρόνια leasing, ή/και ειδικό σχέδιο για χαμηλή προκαταβολή πχ. 10%.

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού